150 mii de familii vulnerabile vor primi vouchere de până la 7.000 de lei pentru a-și procura electrocanice noi

În jur de 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga țară vor primi, în următorii trei ani, vouchere în valoare de până la 7 mii de lei pentru a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic în cadrul Programului de Vouchere pentru Electrocasnice, elaborat de ministerul Energiei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Valoarea voucherelor, precum și criteriile de selecție a beneficiarilor, au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), responsabil de implementarea Programului. De asemenea, a fost aprobat bugetul pentru primele sesiuni de acordare a voucherelor, în mărime de  54,5 milioane lei.

Voucherele care vor acoperi până la 70% din costul echipamentelor electrocasnice și vor fi acordate consumatorilor înregistrați pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. Astfel, potrivit deciziei CNED, consumatorii selectați din categoria de vulnerabilitate energetică extremă vor beneficia de vouchere în valoare de 7000 de lei, cei din categoria vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor primi suport de 6000 de lei pentru achiziționarea electrocasnicelor noi eficiente energetic, iar cei din categoria vulnerabilitate energetică ridicată – 5000 de lei. 

Totodată, au fost stabilite criteriile de eligibilitate, precum și profilul gospodăriilor beneficiare ale Programului. Beneficiarii vor fi selectați în baza criteriilor privind gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent, consumul mediu lunar de energie electrică, precum și componența familiilor. Prioritate li se va oferi familiilor cu mulți copii, familiilor cu persoane în etate și familiilor în componența cărora se regăsesc persoane cu nevoi speciale. De asemenea, au fost făcute clarificări privind drepturile de proprietate asupra locuinței, care nu vor fi obligatorii pentru beneficiarii de vouchere. Totodată, vor fi excluși din program gospodăriile care au beneficiat anterior de suport financiar pentru achiziționarea electrocasnicelor, cu excepția voucherelor pentru înlocuirea becurilor. 

Pentru a procura un aparat electrocasnic beneficiarii vor trebui să ofere în schimb echipament vechi de același tip (frigider sau mașină de spălat). Nu este obligatoriu ca aparatul vechi să fie și funcțional.

Beneficiarii selectați vor fi informați prin intermediul cabinetului personal de pe platforma compensatii.gov.md, prin intermediul mesajelor SMS sau pe e-mail despre disponibilitatea voucherelor.

Pe termen lung, Programul va contribui la sporirea securității economice, eficientizarea consumului de energie și diminuarea sărăciei energetice, prin micșorarea cheltuielilor pentru facturi ale populației.

Mai multe detalii despre programul de vouchere pentru electrocasnice pot fi găsite pe pagina cned.gov.md.

Maia Sandu a depus la CEC listele cu semnături pentru înregistrarea la alegerile prezidențiale

Maia Sandu a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală listele cu semnături colectate pentru a se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, informează unica.md.

”Am depus astăzi la Comisia Electorală Centrală 25 de mii de semnături, din cele peste 28 de mii colectate, pentru a putea fi înregistrată în calitate de candidată la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Mulțumesc fiecărui om care și-a depus semnătura, pentru fiecare cuvânt de încurajare. Le mulțumesc colectorilor pentru munca depusă. Sprijinul pe care l-am văzut în aceste zile mă convinge că suntem o mare familie de oameni care doresc să-și vadă țara prosperă și europeană. Împreună putem face lucruri mari. Vă mulțumesc!”, scrie Maia sandu într-o postare.

Zeci de oameni au venit să o susțină pe Maia Sandu.

Astăzi este ultima zi pentru înregistrarea prealabilă pentru participarea la alegerile din această toamnă

Astăzi este termenul limită pentru înregistrarea prealabilă pentru participarea la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. Până în prezent, s-au înregistrat prealabil peste 19.900 de persoane, informează moldpres.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), necesitatea înregistrării prealabile constă în stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota la una din secțiile de votare organizate peste hotarele țării. Acesta este unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, care, împreună cu informațiile despre dinamica participării alegătorilor la ultimele trei scrutine naționale și datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate, vor sta la baza deciziei autorităților de organizare a secțiilor de votare în afara țării.

Totodată, CEC amintește că la scrutinele din 20 octombrie 2024, alegătorii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia pot solicita votul prin corespondență, în acest caz înregistrarea prealabilă fiind obligatorie. Până astăzi, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat peste 1700 persoane, cele mai multe solicitări fiind din SUA – 935 și Canada – peste 500.

CEC a propus anterior spre consultări publice lista posibilelor secții de votare deschise în străinătate. Acestea ar fi de circa 280.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Gelozia i-a luat mințile unui bărbat din Orhei. Acesta l-a înjunghiat pe un tânăr venit în vizită la fosta sa soție

Un tânăr a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost injunghiat de un al băiat în timpul unui conflict. Potrivit oamenilor legii, suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, scrie unimedia.info.

„Pe data de 5 septembrie 2024, în jurul orei 21:00, Serviciul de Urgență 112 a primit un apel precum că un tânăr de 23 de ani, ar fi fost victima unor agresiuni cu cuțitul.  

Preliminar s-a stabilit că, tânărul de 23 de ani, în seara incidentului, a mers în municipiul Orhei pentru a discuta cu fosta soție.  

După ce a fost lăsat să intre în gospodăria femeii, tânărul s-a năpustit asupra unui alt tânăr de 19 ani, aflat în locuință, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnii.  

În timpul confruntării, tânărul de 19 ani a găsit un cuțit de bucătărie provocându-i victimei plăgi în diverse regiuni ale corpului. Victima a fost transportată de urgență la spitalul raional Orhei pentru îngrijiri medicale. 

Poliția din Orhei a demarat o anchetă, iar suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, recunoscându-și vina.  

Investigarea continuă, angajații IP Orhei desfășurând măsurile necesare pentru adunarea de probe și stabilirea circumstanțelor cazului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Orhei, Elena Băetrău.

Maia Sandu a discutat cu ministrul Afacerilor Interne despre problemele de securitate și ordine publică
Articolul anterior
Escrocherie cu plăcuțe de înmatriculare false, în Republica Moldova
Articolul următor