Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță începerea procesului de alocare a stimulentelor financiare pentru primele 16 case individuale care au fost selectate în cadrul Produsului de finanțare „Eficiența Energetică a caselor individuale din gospodării rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă”, decizia cu privire la finanțarea măsurilor de eficiență energetică fiind aprobată de membrii Comitetului de finanțare și risc al CNED, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Aceste gospodării au beneficiat de rapoarte de audit energetic, care le-au permis să solicite finanțarea lucrărilor de eficiență energetică prin Programul FEERM. Suportul financiar acordat de CNED constituie 95% din valoarea totală eligibilă a investiției, iar contribuția beneficiarului reprezentă 5%. Rapoartele de audit energetic au fost elaborate cu sprijinul GIZ Moldova, în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova (E4M)”.Valoarea totală a stimulentelor financiare alocate este de circa 5,7 milioane lei, iar aceasta include:
3 milione lei sub formă de granturi din bugetul FEERM2.7 milioane lei alocații financiare din fondul de reducere a vulnerabilității energetice
Cu ajutorul acestor surse financiare, beneficiarii vor putea implementa soluții eficiente pentru îmbunătățirea performanței energetice a locuințelor lor. Printre măsurile incluse se numără instalarea centralelor termice pe bază de biocombustibili solizi, izolația termică a pereților exteriori, acoperișului și subsolului locuinței, dar și modernizarea sau instalarea unui sistem de încălzire a apei menajere. De asemenea, vor putea îmbunătăți sau moderniza sistemul de iluminat, înlocuind ușile și ferestrele exterioare și, totodată, moderniza sistemele de încălzire, contribuind astfel la creșterea confortului și reducerii consumului energetic anual cu până la 50%, în dependență de lucrările selectate.Ca urmare a aprobării de către Comitetul de finanțare și risc (CFR) a măsurilor de eficiență energetică ce urmează a fi finanțate, vor fi semnate contracte de finanțare cu primii beneficiari și lansată licitația de contractare a lucrărilor de construcții.În urma aprobării măsurilor de eficiență energetică de către Comitetul de Finanțare și Risc (CFR), urmează semnarea contractelor de finanțare cu primii beneficiari și inițierea licitației pentru contractarea lucrărilor de construcții. Această inițiativă vine ca un sprijin substanțial pentru persoanele și familiile care se confruntă cu condiții de viață dificile în zonele rurale, având în vedere impactul extrem al sărăciei energetice asupra sănătății și bunăstării lor. Scopul acestei alocări este de a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor, reducând costurile energetice și contribuind la crearea unor condiții mai bune pentru traiul cotidian al beneficiarilor.Este o prioritate pentru CNED ca aceste sprijinuri financiare să aducă îmbunătățiri reale și vizibile, creând astfel premisele unei vieți mai bune și mai sustenabile pentru cetățenii vulnerabili.Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM) este un program național, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, destinat finanțări proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor din Republica Moldova. Programul susține atât blocurile multietajate, cât și gospodăriile individuale, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic.Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.
Doi angajați ai MAI, implicați în accidente, în weekendul trecut, la Telenești și Bălți
Doi angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost implicați în accidente rutiere în weekend. Un caz a fost înregistrat la Telenești, iar altul la Bălți, scrie pulsmedia.md.
Primul caz a avut loc sâmbătă, 11 ianuarie, în jurul orei 20:30, în localitatea Ciulucani, din raionul Telenești. Un polițist din cadrul IP Telenești, care se afla în afara orelor de serviciu, se deplasa la volanul unui automobil de marca BMW, când din motive încă nestabilite de anchetă, a pierdut controlul volanului, iar automobilul a derapat pe traseu și s-a răsturnat.
Cel de-al doilea caz a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 11 spre 12 ianuarie, în jurul orei 01:00, pe strada Decebal 95, din municipiul Bălți. Un polițist din cadrul IP Bălți, care se afla la volanul unui automobil de marca Ford Mondeo, înmatriculat în Germania, s-a izbit violent într-un alt automobil de marca Skoda Octavia, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă de 32 de ani.
Din fericire, în urma ambelor accidente au avut de suferit doar autoturismele nefiind înregistrate victime s-a persoane traumatizate.
Totodată, ambii polițiști se aflau în afara orelor de serviciu și nu consumase alcool înainte de a urca la volan.
În ambele cazuri au fost demarate anchete pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care s-au produs accidentele.
Un moldovean a provocat un grav accident în Ungaria şi a fugit de la locul faptei
Un grav accident rutier, soldat cu șapte persoane rănite, s-a produs în primele zile ale anului în capitala Ungariei, orașul Budapesta. Șoferul care se face vinovat de accident este un tânăr de 27 de ani din Republica Moldova – fiind la moment anunțat în căutare de autoritățile maghiare, scrie safenews.md.
colaj foto: www.safenews.md
Potrivit presei din Ungaria, tragedia s-a produs în dimineața zilei de 5 ianuarie, când moldoveanul, trecând pe roșu, a lovit un automobil în care se afla o familie de 7 persoane, inclusiv copii. În urma impactului mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – două fiind în stare gravă. Cât privește moldoveanul (ST – inițiale atribuite de Poliție),acesta a părăsit locul accidentului și, la moment, se ascunde de autorități.
Inițial, suspectat de accident a fost fratele moldoveanului, CT, condamnat anterior pentru trafic de persoane și expulzat din Ungaria. Totuși, în cadrul cercetărilor s-a constatat că tânărul condamnat pentru trafic de persoane se află, la moment, în R.Moldova.
În cadrul unei conferințe de presă din 10 ianuarie, Poliția a prezentat noi detalii, conform cărora cei doi frați, care seamănă izbitor, ar fi folosit documentele unul altuia, complicând astfel identificarea.
Mai mult, Poliția maghiară a anunțat că ST, care ar fi provocat accidentul, este suspectat de comiterea și altor infracțiuni. Cu toate acestea, din cauza investigației în curs, nu au fost divulgate informații suplimentare.
Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată. Cum arată și povestea de viață interesantă
Andreea Bostănică este una dintre cele mai urmărite creatoare de conținut din Republica Moldova, reușind să își construiască o carieră de succes în mediul online. Cu o comunitate impresionantă pe TikTok, tânăra în vârstă de 20 de ani nu este niciodată singură în această aventură. Mama sa, Angela Bostănică, îi este alături la fiecare pas, fiind o prezență constantă în viața și cariera Andreei. Cele două sunt de nedespărțit, scrie cancan.ro.
Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată, iar femeia i-a fost mereu alături fiicei sale. De la videoclipuri pe TikTok până la momente importante, cum ar fi semnarea actelor pentru casa din București, cele două sunt mereu împreună. Angela Bostănică nu doar că o susține pe fiica sa, dar se implică activ în proiectele acesteia, fiind adesea cea care filmează conținutul pentru rețelele sociale.
Cei care o cunosc pe Andreea Bostănică, o cunosc cu siguranță și pe mama sa. Angela Bostănică este o mama devotată și puternică, aceasta ascunzând o poveste de viață interesantă. În urmă cu 13 ani, femeia a trecut printr-un divorț, iar de atunci a preluat întreaga responsabilitate pentru creșterea Andreei și a fratelui acesteia. În ciuda dificultăților, Angela Bostănică a reușit să le ofere copiilor ei o copilărie frumoasă, lucru pentru care influencerița îi este profund recunoscătoare.
„Nu pot să spun că am fost o fată răsfățată, ținând cont că părinții mei au divorțat când eu aveam 7-8 ani. Am locuit doar cu mama mea și cu fratele meu. Nu pot să spun că am fost un copil răsfățat. Chiar nu am fost un copil răsfățat.
Nu am avut mereu ce mi-am dorit, dar mama a avut grijă de noi, mereu ne-a dat tot necesarul pe care ni l-am dorit. Ne-a susținut întotdeauna. Nu am fost un copil care să aibă mereu toate poftele și tot. Dar da, am fost fericită și am avut o copilărie frumoasă”, declara Andreea Bostănică.
De asemenea, fanii Andreei Bostănică sunt adesea surprinși de cât de bine arată Angela, mama sa. La fiecare apariție alături de Andreea, internauții o complimentează pe femeie, spunând că cele două par mai degrabă surori decât mamă și fiică.
„Cu părinții chiar am avut mare noroc pentru că mama mă filmează pentru TikTok și mama se filmează cu mine în TikTok-uri. Un pic uneori o oblig. E un pic mai neobișnuită cu TikTok-urile, cu vlogurile, noi demult deja filmam împreună”, mai spunea Andreea Bostănică.
Pe lângă frumusețea naturală, mama influenceriței are grijă să se și mențină în formă. Angela Bostănică își însoțește mai tot timpul fiica la sală, iar rezultatele se văd, căci mulți o complimentează pentru felul în care arată.