16 persoane, răpuse de covid în 24 de ore. Un bărbat de 29 de ani este cea mai tânără victimă

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 16 persoane infectate cu noul coronavirus, acestea având vârstele cuprinse între 29 și 88 de ani. Bilanțul victimelor în țara noastră a ajuns la 3.315 morți. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Deces 3300: Bărbat de 59 ani, din r-nul Basarabeasca. Internat la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 3301: Bărbat de 83 ani, din r-nul Briceni. Internat la SR Briceni.

Deces 3302: Bărbat de 70 ani, din r-nul Ungheni. Inetrnat la SR Ungheni. Comorbidități: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială.

Deces 3303: Femeie de 58 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă, diabet zaharat, hipertensiune arterială.


Deces 3304: Bărbat de 57 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: hipertensiune arterial, cardiopatie hipertensivă, insuficiență cardiacă.

Deces 3305: Bărbat de 67 ani, din r-nul Florești. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: AVC, insuficiență cardiacă.

Deces 3306: Femeie de 67 ani, din r-nul Strășeni. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie mixtă.

Deces 3307: Femeie de 64 ani, din r-nul Călărași. Internată la IMU. Comorbidități: anemie cronică, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterial, diabet zaharat.

Deces 3308: Femeie de 59 ani, din r-nul Basarabeasca. Internată la SR Basarabeasca. Comorbidități: dereglări degenerative a coloanei vertebrale în regiunea cervicală, toracală, lombară, chifoscolioză cervico-toracală cu formare de hernie discală în regiunea cervicală, toracală, lombară.

Deces 3309: Femeie de 67 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, encefalopatie dismetabolică toxico-hipoxică.

Deces 3310: Bărbat de 26 ani, din r-nul Telenești. Internat la IMU. Comorbidități: uremie, anomalie congenitala de dezvoltare, Megaureter cu hidronefroza bilaterala, reflux gr III-IV, pielonefrita cronică secundară, nefroscleroză bilaterală, insuficienta hepato-renală, pancreatită cronica cu insuficiență endo si exocrina.

Deces 3311: Femeie de 58 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: stenoză mitrală, valvulopatie reumatismală, hipertensiune arterială, insuficiență  cardiacă.

Deces 3312: Bărbat de 55 ani, din r-nul Ialoveni. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3313: Femeie de 55 ani, din r-nul Sîngerei. Internată la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, cardiomiopatie mixtă.

Deces 3314: Femeie de 88 ani, din r-nul Hîncești. Internată la SR Hîncești. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 3315: Femeie de 66 ani, din r-nul Hîncești. Internată la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 154.788.

În total, 145.168 persoane au fost tratate de Covid-19.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Coronavirus: încă 670 de infectați în țară. Numărul bolnavilor gravi rămâne ridicat
Articolul anterior
Curtea Constituțională a anulat statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Explicația Domnicăi Manole, președinta CC
Articolul următor