180 de oameni arestați din cauza clădirilor care s-au prăbușit la cutremur în Turcia. Alți 600 sunt sub anchetă

Peste 600 de persoane sunt investigate în Turcia din cauza clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului devastator din 6 februarie, a anunțat guvernul, citat de BBC, scrie digi24.ro.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a spus că 184 de suspecți, inclusiv antreprenori de construcții și proprietari de clădiri, au fost deja arestați. De ani întregi, experții au avertizat că corupția endemică și politicile guvernamentale au dus la construcția unor clădir nesigure. Numărul de morți confirmat în Turcia și Siria după cutremurul din 6 februarie a depășit 50.000.

Bozdag a mers în sud-estul Turciei, unde a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 7,8, urmat de un alt cutremur puternic după doar câteva ore. Declarațiile sale arată că anchetele s-au extins. În urmă cu două săptămâni, autoritățile au spus că au fost emise 113 mandate de arestare.

Printre cei arestați se numără și un primar al unuia dintre orașele din apropierea epicentrului cutremurului, a scris presa turcă. Peste 160.000 de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate în Turcia după cutremure, ridicând semne de întrebare dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de deficiențele de construcție. Partidele de opoziție și unii experți în construcții acuză administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan că nu a aplicat reglementările privind construcțiile.

Aceștia spun că politicile guvernamentale au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările privind construcțiile, pentru a încuraja un boom al construcțiilor, inclusiv în regiunile cu risc seismic. Erdogan a recunoscut că au existat probleme, dar a dat vina pe soartă pentru amploarea dezastrului. „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”, a spus el în timpul unei vizite în regiune.

50 de președinți, așteptați la Chișinău în luna iunie. Ce subiecte vor aborda

La Chișinău sunt așteptați 50 de șefi de stat din UE în luna iunie. Maia Sandu a anunțat principalele subiecte care vor fi abordate la summit-ul Comunității Politice Europene, scrie realitatea.md.

„Cu entuziasm, așteptăm să întâmpinăm cei 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali ai Uniunii Europene, în țara noastră. În calitate de gazdă, vrem să ne asigurăm că acest summit va fi un eveniment productiv și semnificativ, care să contribuie la identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă Europa. Ne propunem ca summitul să se axeze pe probleme legate de pace și securitate; reziliență energetică și acțiuni în domeniul climei; precum și interconexiunile în Europa, pentru un continent mai bine conectat și mai stabil” afirmă Sandu.

Președinta a discutat despre organizarea evenimentului cu șeful Consiliului UE, Charles Michel. Conform ei, evenimentul reprezintă „ocazie deosebită” atât pentru Moldova, cât și pentru Europa.

Maia Sandu a punctat că evenimentul este încă un moment potrivit pentru a ne reitera angajamentul nostru ferm față de familia europeană. În opinia sa, acesta mai reprezintă și semnal puternic de sprijin diplomatic, de care ne bucurăm într-un moment dificil.

Fostul președinte Igor Dodon, trimis în judecată pentru fals. Detalii din anchetă

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a soției acestuia și a unui medic de familie, care, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare, anunță Procuratura Generală.

În actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al ex-Președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical.

În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori, a fost stabilit că ex-Președintele Republicii Moldova, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara” într-o cauză penală examinată de Curtea Supremă de Justiție, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Același document oficial fals, a fost folosit și de către soția ex-Președintelui Republicii Moldova, în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, soția ex-Președintelui, prin intermediul avocaților, a prezentat documentul medical fals Procuraturii Anticorupție, solicitând încuviințarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova și de a merge în România, invocând același scop.      

Conform acuzației înaintate de către procurori, ex-Președintele, soția acestuia și medicul de familie sunt învinuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 361 alin. (2) lit. b) din Codul penal și anume: confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.

Conform prevederilor legii penale, aceste fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27 500 la 47 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Discuții despre când ar putea începe negocierile privind integrarea R. Moldova și Ucrainei în Uniunea Europeană

La Summitul UE din decembrie anul curent se va discuta și despre când ar putea începe negocierile privind integrarea Moldovei și Ucrainei în Uniunea Europeană.

Despre aceasta a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel, în timpul vizitei sale de astăzi la Chișinău.

Totodată, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sprijin pentru țara noastră. Anunțul a fost făcute de președintele Consiliului Uniunii Europene, aflat în vizită la Chișinău, scrie realitatea.md.

Charles Michel dezvăluie că după începutul războiului în Ucraina, am primit deja suport de circa un miliard de euro. El a punctat că vom continua să avem sprijin politic, dar și macrofinanciar.

„Am mobilizat peste un miliard euro pentru a susține Republica Moldova.Suntem gata să facem și mai mult. La ultima ședința pe care am avut-o, statele membre au solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet de sprijin până în vară. (…) Vom continua să dezvoltăm instrumente de sprijin, inclusiv politic. Este important să oferim asistență macrofinanciară. Este important să avem această dispoziție, că să putem vedea cum oamenii din Republica pot fi susținuți prin acest sprijin. Acest pachet va fi unul semnificativ, sigur că va fi discutat și cu autoritățile din Republica Moldova”, a spus Michel.

La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a punctat că avem nevoie de suport atât pentru a ajuta cetățenii, cât și afacerile. Conform ei, suportul pentru business va impulsiona și economia.

„Trebuie să ajutăm mai mult întreprinderile mici și mijlocii. Ne dorim să creștem resursele pe care le putem oferi întreprinderilor, pentru că asta înseamnă că putem să ne dezvoltăm economia”, afirmă Maia Sandu.

O femeie doarme 22 de ore pe zi, iar medicii nu i-au găsit leacul. Ce face ca să supraviețuiască în cele două ore rămase
Articolul anterior
Pentru prima dată în 30 de ani un ministru de externe saudit a vizitat Ucraina, semnând un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari
Articolul următor