19 ani de la embargoul rusesc la vinuri: Cum a transformat Moldova criza în oportunitate

Acum 19 ani, pe 27 martie 2006, Federația Rusă a impus primul embargo asupra vinurilor din Republica Moldova, invocând motive legate de calitatea acestora. Decizia Rusiei, care în acel moment era principala piață de desfacere pentru vinurile moldovenești, a avut un efect catastrofal asupra sectorului vitivinicol. În anul primului embargou, exporturile de vinuri moldovenești s-au înjumătățit, transmite IPN.

Expertul WatchDog.MD, Andrei Curăraru, consideră că acest embargo nu a fost doar o măsură comercială, ci și o reacție politică a Moscovei la poziția critică a Chișinăului față de prezența Rusiei în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și relațiile tot mai apropiate cu Uniunea Europeană.

„Embargoul a dus la scăderea producției de vin și a afectat grav economia, dar și la o umilire politică a Moldovei, care nu avea răspunsuri eficiente”, spune Andrei Curăraru.

Potrivit expertului, după ce Rusia a repetat blocada, în 2013, Moldova a învățat că dependența economică de o singură piață este o vulnerabilitate politică.

În anii care au urmat, embargoul a forțat industria vitivinicolă din Moldova să se adapteze. Cu sprijinul Uniunii Europene și al altor instituții internaționale, vinificatorii moldoveni au început să investească în calitate și să-și diversifice piețele de export.

A fost creat brandul național „Wine of Moldova” pentru a promova vinurile pe plan internațional, iar investițiile în tehnologii moderne au crescut competitivitatea produselor moldovenești.

Dacă în 2005, 80-90% din exporturile de vin mergeau spre Rusia, astăzi ponderea acestei piețe a scăzut la doar 7%, precizează bani.md.

În schimb, Uniunea Europeană a devenit principala destinație, cu 60% din totalul exporturilor, iar vinurile moldovenești ajung acum pe rafturile din 75 de țări.

Expertul WatchDog.MD, Andrei Curăraru, susține că industria vinului din Moldova a demonstrat că, și în fața presiunii externe, poate să se adapteze și să prospere.

„Vinul moldovenesc, acum premiat la nivel internațional, este dovada că Moldova a reușit să transforme vulnerabilitatea în oportunitate și să câștige respect pe piețele globale”, concluzionează expertul.

Embargourile impuse de Rusia au determinat Republica Moldova să-și diversifice piețele de desfacere. Datele statistice arată că astăzi, Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, ocupând locul 8 la producția de vin pe cap de locuitor.

În acest an, Republica Moldova devine capitala vinului, urmând să găzduiască pe 16-20 iunie al 46-lea Congres Mondial și a 23-a Asamblee Generală al Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Comedia numai bună de urmărit cu familia de Paște

Este un film care s-a lansat în anul 2023, însă acum a avut parte de o adevărată renaștere pe platforma de streaming Netflix. Acum, el se află pe locul doi în topul preferințelor din țara noastră, iar în alte patru țări a reușit să ajungă chiar pe primul loc!

„Nuntă a la grec 3” este o producție care s-a lansat în anul 2023, însă a devenit unul dintre cele mai populare filme de pe Netflix după ce a fost adăugat recent în catalogul platformei de streaming. 

Poze de la întâmpinarea luminii sfânte

Simbol al păcii, al credinței și al speranței, Lumina Sfântă a fost preluată pentru a fi dusă în bisericile din toată țara, unde va aprinde sufletele credincioșilor în Noaptea Învierii.

Să ne fie Lumina binecuvântare în Noaptea Învierii și în toate zilele vieții noastre. Hristos a înviat!

sursa: Chisinau International Airport

Lumina Sfântă a ajuns la Chișinău

Focul Haric a ajuns cu puțin timp în urmă și în Republica Moldova și este în aceste clipe împărțită credincioșilor, în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

Lumina Sfântă s-a aprins astăzi la ora 14:36, la Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar Patriarhul Ierusalimului a împărțit-o cu credincioșii. 

Un consilier raional din Anenii Noi, condamnat după ce a fost prins în stare de ebrietate la volan
Articolul anterior
Prognoze meteo mai precise pentru Republica Moldova, datorită cooperării internaționale
Articolul următor