20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor de asistență medicală urgentă din țară

Astăzi, 24 februarie 2023, la un an de la începutul războiului în Ucraina, parcul de ambulanțe al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) va fi reînnoit cu 20 de ambulanțe noi, donate de către Oficiul Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova.

20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova

În acest context, populația refugiată din Ucraina, cât și populația țării noastre va beneficia de operativitate sporită a echipelor AMU în procesul acordării asistenței medicale urgente prespitalicești în cazul urgențelor medico-chirurgicale majore, cele cardiovasculare, neurologice, traumatologice, respiratorii, pediatrice, etc.

Utilizarea acestor ambulanțe de tip B, marca Toyota dotate cu echipament medical performant va permite echipelor AMU să intervină prompt la solicitări la pacienții cu diverse patologii pentru restabilirea, stabilizarea și monitorizarea funcțiilor vitale la locul solicitării și în timpul transportării pacienților în instituțiile medico-sanitare spitalicești din țară.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească remarcă faptul că ambulanțele sunt repartizate preponderent în teritoriile, aflate în vecinătate cu hotarele Ucrainei. Astfel, la Substația de Asistență Medicală Urgentă (SAMU) din Coșnița a fost distribuită o autosanitară și câte o ambulanță au primit Punctele de Asistență Medicală Urgentă (PAMU) din Vadul lui Vodă, Copanca, Tocuz, Volintiri, Olănești, Molovata, Cotiujenii Mari, Pripiceni, Călărășăuca, Vărăncău, Larga, Sudarca, Călinești, Costești, Slobozia-Mare, Valea-Perjei, Tvardița, Copceac și Cișmichioi. 

IMSP CNAMUP aduce sincere mulțumiri UNFPA Moldova, Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Sănătății, tuturor celor care au contribuit și au făcut posibilul ca acest proiect să devină realitate. Suntem deschiși și în continuare pentru orice investiții și proiecte în beneficiul sănătății cetățenilor.

20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor AMU din Republica Moldova

Loredana Groza s-a despărțit de soț după 23 de ani de căsnicie

Loredana Groza s-ar fi despărțit de soțul ei, Andrei Boncea, cu care a format un mariaj de 23 de ani, după cum a lăsat de înțeles tatăl ei, anunță Click.

Loredana Groza și soțul ei Andrei Boncea

În urmă cu ani de zile, vedeta a renunțat la purtarea verighetei, iar faptul că nu s-a mai afișat cu partenerul ei a alimentat zvonurile potrivit cărora relația lor s-a încheiat.

Loredana Groza și Andrei Boncea au format un mariaj fericit, în urma căruia a rezultat venirea pe lume a fiicei lor, Elena, în vârstă de 25 de ani.

Deși artista a fost mereu extrem de rezervată în ceea ce ține de viața sa privată, Vasile Groza, tatăl cântăreței, a confirmat despărțirea.

„Nu mă interesează unde stă el, nici pe ea nu o interesează. Relațiile dintre ei sunt normale, nu se pune problema de dușmănie întrei ei. Lucrurile merg bine, au un copil”, a spus Vasile Groza pentru cancan.ro.

Loredana a fost mereu discretă cu detalii legate de viața sa personală și a evitat să vorbească despre despărțire chiar și atunci când a renunțat la verighetă.

Loredana Groza a fost luata de ambulanta!

Spitalul raional Sângerei a fost dotat cu panouri fotovoltaice

Spitalul raional Sângerei va folosi energia fotovoltaică pentru a reduce consumul de energie electrică din rețeaua centralizată și, nemijlocit, costul facturilor. Un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 84 kW a fost instalat pe acoperișul instituției.

Instalația fotovoltaică urmează să acopere circa 30% din consumul anual curent de energie electrică a IMSP Spitalul raional Sângerei. Costurile totale ale sistemului fotovoltaic și al lucrărilor de modernizare a rețelelor electrice au fost de aproximativ 98,6 mii dolari SUA.

Resursele financiare au fost oferite de partenerii de dezvoltare și urmează să fie restituite timp de maxim de 7 ani de Consiliul raional Sângerei, din contul economiilor la consumul de energie electrică.

Banii vor fi utilizați pentru implementarea altor proiecte de eficiență energetică. Instalația fotovoltaică de pe acoperișul Spitalului raional Sângerei urmează a fi dată în explotare în cadrul unei ceremonii festive, pe 27 martie.

Cea mai mare companie de logistică din China a oprit transporturile către Rusia, după vizita lui Xi Jinping

Imediat după ce președintele chinez Xi Jinping a părăsit Moscova, cea mai mare companie de logistică din China a refuzat să mai trimită mărfuri în Rusia, scrie realitatea.net.

OOCL Logistics, care operează o flotă de 70 de nave portacontainere, inclusiv două spărgătoare de gheață, a încetat să livreze către Vladivostok rochii, fuste, pantaloni, pantofi și alte haine deja plătite din depozitele sale din Shanghai și Shenzhen.

Sancțiunile sunt invocate drept motiv pentru refuz, relatează Baza , citând o sursă care lucrează cu achiziții la unul dintre importatorii ruși. 

Reprezentanții OOCL au explicat că nu vor accepta mărfuri de la furnizorii companiei ruse și nici nu vor să le încarce în containere și să le transfere la un transportator terț. 

OOCL Logistics este deținută de Orient Overseas, una dintre cele mai mari companii de logistică de containere din lume, cu sediul în Hong Kong.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țările occidentale au intensificat presiunea asupra statelor care nu s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Nu este o știre că țările Occidentului colectiv, în frunte cu Statele Unite, exercită presiuni deschise, brutale, asupra unui număr de state care nu se alătură restricțiilor ilegale care au fost impuse țării noastre. Aceste stări înseși ne spun despre asta. Din păcate, trebuie să se confrunte cu un astfel de atac ”, a spus Peskov reporterilor (citat de la Interfax).

Înainte de aceasta, două țări au limitat imediat livrările către Rusia. În primul rând, Turcia, care a crescut exporturile către Rusia de 1,6 ori în ultimul an, a refuzat să livreze mărfuri sancționate. Guvernul a predat companiilor locale o listă de produse cărora li s-a interzis livrarea în Rusia. 

Afacerile rusești au decis să redirecționeze de urgență fluxul de importuri paralele către Kazahstan. Companiile din Federația Rusă au „umplut” literalmente companiile kazahe cu propuneri de lucru în comun, a scris Reuters. 

Totuși, cu o zi înainte, autoritățile kazahe au decis să limiteze semnificativ posibilitatea companiilor ruse de a eluda sancțiunile. De la 1 aprilie, guvernul lansează un sistem online de urmărire a mărfurilor care sunt aduse în țară pentru reexport ulterior, a informat Financial Times.

Mesajul Mitropolitului Vladimir la un an de război: ,,Rugați-vă neîncetat, până va amuți și ultima armă”
Articolul anterior
Petro Poroșenko: ,,Nu avem suficiente arme pentru a-l alunga pe Putin din Ucraina și a ne alătura NATO”
Articolul următor