20 de treceri pietonale de pe străzile aglomerate din Capitală vor fi supraînălțate

Primăria municipiului Chișinău informează că 20 de treceri pietonale de pe străzile aglomerate din capitală vor fi supraînălțate, iar pe alte 13 vor fi amenajate spații de refugiu pentru pietoni. Măsurile sunt luate de către autoritățile locale, în vederea sporirii gradului de securizare a cetățenilor care se deplasează pe jos.  

Astfel, conform unei dispoziții semnate de viceprimarul de ramură, Victor Chironda, a fost aprobată lista a 20 de treceri ce urmează a fi reamenajate după un model stabilit, cu supraînălțare, dar și lista a 13 pasaje la care urmează a fi amenajate spații de refugiu pentru pietoni. Listele pentru astfel de obiective pot fi extinse, în limita resurselor financiare alocate, de comun acord cu serviciile abilitate ale Poliției.  

Ulterior, treceri de pietoni supraînălțate vor fi amenajate în preajma instituțiilor de învățământ sau alte instituții, unde se atestă fluxuri mari de oameni, dacă acestea sunt dislocate nemijlocit în apropierea străzii; pe spații cu flux sporit de pietoni, inclusiv în intervalul orelor: 09:00-16:00 și în locurile cu pericol sporit de producere a accidentelor rutiere.

Totodată, s-au stabilit cazurile unde este interzisă amenajarea trecerilor pentru pietoni supraînălțate, care sunt: a) drumuri cu 4 sau mai multe benzi de circulație; străzile cu 3 și mai multe benzi de circulație într-un sens, în adiacentul stațiilor de așteptare a transportului public, în preajma instituțiilor medicale, parcuri auto, servicii de intervenție urgentă, pe căminele de vizitare a rețelelor subterane, pe poduri și viaducte, în curbe periculoase și la o distanță mai mică de 200 metri de intersecțiile semaforizate.

Măsurile care urmează a fi luate, în sensul diminuării numărului de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, au fost coordonate cu Secția supraveghere transport și circulație rutieră a Direcției Poliție a municipiului Chișinău. 

Doi ani de închisoare pentru tatăl fetiței din Rusia care a făcut un desen împotriva războiului. Bărbatul ar fi reușit să fugă din țară

Un cetățean rus, separat de fiica sa de 13 ani, plasată la o casă de copii după ce făcuse la şcoală un desen împotriva ofensivei în Ucraina, a fost condamnat marţi la doi ani de închisoare, dar s-a sustras executării pedepsei, au anunţat autorităţile, citate de AFP. Acest caz stârneşte o indignare puternică de mai multe săptămâni în Rusia, devenind unul din simbolurile represiunii nemiloase împotriva celor care se opun operaţiunii militare lansate în urmă cu peste un an de Kremlin în Ucraina. Dar acesta a căpătat o turnură nouă marţi când tribunalul din Efremov, localitate situată la 300 km sud de Moscova, a anunţat că inculpatul Aleksei Moskaliov, plasat în arest la domiciliu din luna martie, a dispărut.

Aleksei Moskaliov, bărbatul condamnat pentru desenul împotriva războiului făcut de fiica sa

„Verdictul a fost citit în absenţa inculpatului, întrucât acesta a dispărut şi nu s-a prezentat la audiere”, a declarat responsabila pentru comunicare a tribunalului, Elena Mihailovskaia, potrivit Observator.

Cu puţin timp înainte, curtea a hotărât că Moskaliov (54 de ani), vinovat că a „discreditat” forţele armate ruse, este condamnat la doi ani de închisoare, adică la pedeapsa cerută cu o zi în urmă de procuror. Moskaliov, care îşi creşte singur fiica, se afla în arest la domiciliu de la 1 martie.

El a fugit noaptea trecută”, a adăugat şi Olga Diaciuk, responsabilă a serviciului de presă al tribunalului, potrivit unei înregistrări video, preluată de mai multe media ruse.

Scandalul s-a declanşat când fiica lui Moskaliov, Maria Moskaliov, o elevă de 13 ani, a făcut un desen în clasă, arătând rachete care se îndreaptă spre o femeie şi un copil cu un drapel ucrainean. Pe fondul represaliilor împotriva tuturor celor care critică ofensiva Kremlinului în Ucraina, directoarea şcolii a alertat imediat poliţia.

În cadrul anchetei împotriva tatălui fetei, autorităţile afirmă că au găsit postări online ale acestuia criticând operaţiunea din Ucraina, ceea ce i-a atras urmărirea penală pentru că ar fi „discreditat armata” rusă. Moskaliov a fost consemnat la domiciliu din 1 martie, iar fiica sa a fost plasată într-un orfelinat şi privată de orice contact cu tatăl său.

Viitorul familiei se va decide în cursul altui proces, preconizat să înceapă la 6 aprilie, în cursul căruia Moskaliov riscă să fie lipsit definitiv de drepturile sale de părinte. Avocatul său a indicat marţi că Maria Moskaliova a fost plasată sub tutelă şi ar putea fi „trimisă într-un orfelinat într-o lună”.

Semn al indignării stârnite de acest caz, o petiţie a fost lansată online, în pofida presiunii autorităţilor, prin care se cere redarea fetei tatălui său.

Oamenii de știință ruși părăsesc Rusia în masă. „Marile creiere” îl acuză pe Putin că nu are scuze pentru declanșarea unui război în Europa

Ca răspuns la războiul pe scară largă declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, 8.489 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare de condamnare a agresiunii, iar sute dintre ei au părăsit de curând țara, potrivit anchetei „ Proiect ”.

„Acest pas fatal duce la victime umane uriașe și subminează bazele sistemului de securitate internațional existent. Rusia este în întregime responsabilă pentru declanșarea unui nou război în Europa. Nu există scuze rezonabile pentru acest război. Încercările de a folosi situația din Donbas drept scuză pentru a lansa o operațiune militară nu inspiră nicio încredere. Este destul de evident că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și lipsit de sens”, se spune în scrisoare, conform ziare.com.

Se știe că doar organizația Scholars at Risk, care ajută oamenii de știință din întreaga lume, a ajutat 200 de oameni să părăsească Rusia. Alți 62 de oameni de știință au fost ajutați să plece de Fundația germană Alexander Humboldt.

Jurnaliștii „Proiect” au reușit să stabilească cu exactitate numele a 28 de oameni de știință care au părăsit Federația Rusă după 24 februarie 2022. Printre aceștia se numără președintele Societății de Matematică din Moscova Viktor Vasiliev (a descoperit invariantul de tip finit), astrofizicianul Iuri Kovalev (a făcut o descoperire în studiul găurilor negre), Oleksi Pleșkov, directorul Institutului de Studii Umanitare Istorice și Teoretice O. V. Poletaev al Universității Naționale de Învățământ Superior.

„Întregi domenii științifice s-au oprit, cercetarea pur și simplu nu se desfășoară. Suntem cu ani în urmă”, se plânge astrofizicianul, profesor al Academiei Ruse de Științe Serghei Popov. În 2016, el a primit premiul de stat „Pentru loialitatea științei”, în februarie 2022 a semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului, iar în câteva luni a părăsit Rusia.

„Nimeni nu i-a convins pe Popov sau pe ceilalți colegi ai săi să rămână. Dimpotrivă, organizațiile științifice și educaționale au rămas fără specialiștii de înaltă clasă, cum s-a întâmplat în anul 1930 – în urma denunțurilor și spionajului”, scrie „Proiect”.

Oamenii de știință care au părăsit Rusia au început să creeze noi organizații educaționale în străinătate. În Muntenegru, foștii angajați ai Școlii Superioare de Științe Sociale și Economice din Moscova au creat curriculumul de Arte și Științe Liberal. Conducerea recrutează deja studenți pentru cursuri scurte și se așteaptă să transforme programul într-o instituție de învățământ superior cu drepturi depline. Peste 30 de profesori ruși au aplicat deja pentru a lucra în cadrul acestui program.

În Rusia se desfășoară o tragedie demografică. În ultimii trei ani, țara a pierdut cu aproximativ 2 milioane de persoane mai mult decât ar fi trebuit în mod normal, ca urmare a războiului, a bolilor și a exodului. Speranța de viață a rușilor a scăzut cu aproape cinci ani, ajungând la același nivel ca în Haiti.

Și pentru că atât de mulți bărbați în vârstă de înrolare sunt morți sau în exil, femeile sunt mai multe decât bărbații cu cel puțin 10 milioane.

Războiul nu este singura – și nici măcar principala – cauză a acestor probleme, dar le-a înrăutățit pe toate. Potrivit estimărilor occidentale, 175.000-200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ultimul an (cifrele Rusiei sunt mai mici). Undeva între 500.000 și 1 milion de oameni, în mare parte tineri și educați, au evitat mașina de tocat carne, fugind în străinătate. Chiar dacă Rusia nu ar avea alte probleme demografice, pierderea atâtor oameni într-un timp atât de scurt e dureroasă. Așa cum stau lucrurile, pierderile cauzate de război pun mai multe poveri pe o populație în scădere și bolnavă. Rusia ar putea intra într-o buclă de condamnare a declinului demografic.

Nicholas Eberstadt, demograf la American Enterprise Institute din Washington, susține că țara prezintă o combinație ciudată de mortalitate din lumea a treia și educație din prima lume. Are unele dintre cele mai ridicate rate de educație în rândul persoanelor de peste 25 de ani din lume. Dar exodul familiilor tinere cu o educație bună erodează acest avantaj. Potrivit ministerului comunicațiilor, 10% dintre lucrătorii IT au părăsit țara în 2022. Mulți dintre ei erau bărbați tineri. Fuga lor dezechilibrează și mai mult raportul dezechilibrat dintre sexe din Rusia, care în 2021 însemna că existau 121 de femei cu vârsta peste 18 ani la fiecare 100 de bărbați.

Şi-au abandonat maşinile pe şosea şi au fugit cu bagajele ca să prindă avionul. Haos pe Aeroportul din Iaşi

Mii de oameni au stat la o coadă kilometrică la Iaşi, blocaţi în maşini în apropierea aerogării. Ca să nu piardă zborul, mulţi s-au dat jos din automobile şi au alergat cu bagajele după ei spre aeroportul legat de oraş de o şosea care a rămas prea mică faţă de dezvoltarea aeroportului, transmite Observator. La aeroportul Iaşi, numărul pasagerilor a crescut cu 50% faţă de anul trecut. Directorul se aşteaptă la peste două milioane de călători anul acesta, după ce mai multe companii au introdus noi curse, iar Wizz Air a mutat zborurile din Chişinău la Iaşi.

Drumul spre aeroportul din Iaşi s-a transformat în maratonul trolerelor. Problemele au început duminică: maşinile care mergeau spre aerogară au fost prinse într-un ambuteiaj de proporţii, întins pe doi kilometri.

Ambuteiajul s-a format din cauza lucrărilor la noul terminal, care au blocat mare parte din parcarea aeroportului de la Iaşi. În plus, nouă curse erau programate să decoleze într-un interval puţin mai mare de o oră. Aproape două mii de călători s-au îndreptat, în acelaşi timp, spre autogară.

Situaţia nu a fost mult diferită nici la două zile după marea aglomeraţie. Angajaţii aeroportului au încercat să dirijeze traficul, dar aglomeraţie tot a fost.

La aeroportul Iaşi, numărul pasagerilor a crescut cu 50% faţă de anul trecut. Directorul se aşteaptă la peste două milioane de călători anul acesta, după ce mai multe companii au introdus noi curse, iar Wizz Air a mutat zborurile din Chişinău la Iaşi.

Directorul aeroportului îi sfătuieşte pe pasageri să meargă cu autobuzul. Singura linie de transport în comun care leagă aerogara de Iaşi vine la intervale care ajung şi la trei ore şi jumătate. Prima cursă de dimineaţă este la ora 9, după ce mai multe aeronave au decolat deja.

Noul terminal de la iaşi va fi gata anul viitor. Şoseaua spre aerogară are o singură bandă pe sens şi nu poate fi lărgită, pentru că ar însemna să fie tăiată pădurea prin care trece. Primăria promite că va construi alt drum de acces, dar, deocamdată, este în stadiul de proiect.

Fiecare al treilea tânăr din Moldova nu învață și nu lucrează
Articolul anterior
Evgheny Petrosyan și-a arătat în premieră fiul în vârstă de 6 luni
Articolul următor