27 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici!

Îndrăgiţii artişti Doina și Ion Aldea-Teodorovici au decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un tragic accident rutier, în drum de la București spre Chișinău.

separator

rtemagicc_ion_doina_aldea_teodorovici1-jpg

”S-au topit în suferinţele acestui pământ…n-au inventat nimic, ei pur și simplu au ars în cântecul lor”, declara după moartea lor tragică, marele poet și prieten al cuplului, Grigore Vieru.

Inimile lor gemene, au bătut în același ritm, pentru același ideal național, ideal pentru care au plătit cu propria viață.

Ion Aldea-Teodorovici și Doina Marin s-au căsătorit în 1981, iar ca duet s-au lansat în cadrul unei seri de creație a poetului Grigore Vieru, un an mai târziu.

Au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere a românilor din Basarabia, cântând piese de un profund patriotism fiind primii care în anii 90 au cântat despre Limba Română, Tricolor, Mihai Eminescu, militând pentru idea unionistă și devenind un simbol al luptei pentru revenirea la adevăr în spațiul dintre Prut și Nistru.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună:

„Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”.

sursa: www.radiochisinau.md

,,Necazul” unei artiste din Moldova: ,,Mai multe doamne m-au rugat să le dau bloc soților lor că sunt înnebuniți după mine”
Articolul anterior
Elevii moldoveni au câștigat medalia de aur și bronz la prestigiosul concurs „Mathematical Danube Competition” din România
Articolul următor
Alte articole interesante