28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni își dezvoltă afacerile datorită asistenței Uniunii Europene

Companii existente, startup-uri și inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro.

28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova:

„UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Suntem bucuroși să venim cu sprijin concret pentru antreprenorii locali prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Scopul asistenței UE este de a ajuta companiile să reziste, de a sprijini dezvoltarea acestora, de a crea locuri noi de muncă, de a stimula redresarea economică și de a îmbunătăți mediul de afaceri. Sunt deosebit de încântat să subliniez că acest program se concentrează pe principiile economiei verzi și durabile, promovând astfel viziunea unei dezvoltări economice prietenoase mediului și durabilă. Sperăm ca, prin eforturi comune, să depășim cât mai curând pandemia COVID-19, iar regiunile-cheie să devină zone de prosperitate, realitate care urmează a fi extinsă și în alte localități din Republica Moldova”.

16 companii existente, 10 startup-uri și 2 inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare. Asistența financiară va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

„Este impresionant să vezi numărul mare de întreprinderi dornice să îşi dezvolte compania sau să lanseze noi afaceri în regiunile Cahul și Ungheni, un indicator sănătos al dorinţei de a avansa în continuare, în pofida impactului economic devastator cauzat de pandemie. PNUD, în parteneriat cu UE, se angajează să sprijine și să încurajeze spiritul antreprenorial al celor 28 de femei și bărbați din ambele regiuni, care investesc efort în revigorarea sectorului economic, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii în aceste regiuni-cheie,” spune Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Dumitru Chitoraga locuieşte în Ungheni şi a lansat în 2013 o afacere de producere de ceaiuri naturale şi de cultivare de plante medicinale. În satul Năpădeni, raionul Ungheni, pe o suprafață de 22 hectare din zona Codrilor, el crește mentă, lămâiță, gălbenele, romaniță şi alte plante. Ceaiurile produse sub brandul „Aroma Pădurilor” sunt vândute în magazinele din ţară, dar şi exportate în ţări precum Canada, SUA, Italia, Rusia. Grantul în valoare de 26,300 euro, obţinut la categoria Companii Existente, va fi investit în modernizarea sistemului de irigare, instalarea panourilor fotovoltaice, precum şi în contractarea serviciilor de expertiză în marketing.

„Grație finanţării UE, marca ‘Aroma Pădurilor’ va cuceri noi pieţe internaţionale cum ar fi România, Belgia, Japonia. De asemenea, vom produce cantităţi mai mari de plante medicinale şi aromatice ecologice”, spune Dumitru Chitoraga, director al Gospodăriei Țărănești  „D. Chitoraga”, care vine cu o contribuţie proprie în valoare de 10.000 euro la grantul obţinut.

Cătălina Pascal este originară din Cahul și împreună cu soțul gestionează fierăria proprie. Ea creează modelele produselor făcute la comandă, coordonează serviciul cu clienții, gestionează partea financiară a afacerii. Iar soțul, fierar de profesie, dă viață modelului desenat de soția sa. El produce diverse obiecte din fier forjat: porți, garduri, balustrade, grilaje și alte elemente care încorporează confecții metalice. Deși concurența este acerbă, produsele familiei Pascal au trecut hotarul regiunii Cahul, fiind solicitate și în raioanele Cantemir, Leova, Vulcănești. Familia Pascal este beneficiară a programului de granturi, categoria Start-Up și primește drept asistență nerambursabilă suma de 15.000 euro, venind cu o contribuţie proprie de 1,576 euro.

„Forjarea artistică devine tot mai populară pe an ce trece, deoarece este opusă producției șablon din fabrică. Din banii acordaţi de Uniunea Europeană vom achiziționa utilaj modern de prelucrare a metalului la rece, care va eficientiza costul și timpul de efectuare a lucrărilor și va crește competitivitatea produsului final. Aşa se va mări numărul clienților noştri și, într-un final, va crește profitul afacerii”, povesteşte Cătălina Pascal.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Lista companiilor beneficiare de grant pentru regiunea Ungheni poate fi accesată aici.

Lista companiilor beneficiare de grant pentru regiunea Cahul poate fi accesată aici.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activitățile Programului în regiunile Cahul și Ungheni găsiți pe www.eu4cahul.md și www.eu4ungheni.md

Imaginea care face înconjurul lumii. David Popovici a doborât un record mondial stablit cu un costum de înot special

Sportivul David Popovici a câştigat, sâmbătă, medalia de aur în proba de 100 m liber, la Campionatul European de nataţie pentru seniori, la Roma. El a stabilit noul record mondial al probei.

Prima reacție a lui Cesar Cielo, după ce David Popovici i-a doborât  recordul mondial la 100 m liber - Eurosport

Popovici a încheiat proba cu timpul 46.86, cel mai bun reuşit vreodată de un înotător din lume. Este un record mondial, record european, record mondial de juniori, record european de juniori şi record al competiţiei.

Precedentul record mondial, de 46.91, îi aparţinea brazilianului Cesar Cielo.

Pe locul doi s-a clasat Kristof Milak (Ungaria), cu timpul 47.47, iar pe trei a terminat italianul Alessandro Miressi, cu timpul 47.63.

Interesant este că Cesar Cielor Filho a obținut precedentul record mondial tot la Roma, însă în 2009, când erau permise acele costume speciale care acopereau aproape tot corpul și care îmbunătățeau semnificativ performanțele sportivilor.

La aproape două ore de la finala istorică de la Roma, brazilianul de 35 de ani a comentat performanța lui David Popovici. Cesar Cielo a declarat că se aștepta ca recordul să-i fie doborât și l-a felicitat pe român pentru ceea ce a reușit.

Brazilianul, care a cucerit de-a lungul timpul 11 titluri mondiale, a punctat și că David este abia la început, lăsând să se înțeleagă că este convins că tânărul sportiv va continua să impresioneze. „Știam că se apropie ziua asta… Și a făcut-o! Recordul meu mondial la 100 de metri liber a fost doborât după 13 ani! Felicitări, Popovici! Despre asta este sportul de înaltă performanță, despre evoluție constantă. Mă bucur că am deținut acest record uriaș atâția ani!Acum este momentul tău! L-ai câștigat și îl meriți! Există un nou cel mai rapid om din lume la 100 de metri liber și este abia la început!”, a scris Cesar Cielo pe contul său de Instagram.

Cesar CIELO FILHO Биография, олимпийские медали, рекорды и возраст
Cielo ironiza piscina olímpica em Manaus: 'Ferrari num campeonato de... |  Emanuel Sports

sursa

Cât curaj! O familie de moldoveni a înființat o podgorie de toată frumusețea în SUA. Ar putea fi declarată ”la cea mai mare altitudine din emisfera nordică”

O familie de moldoveni stabilită în SUA a înființat o podgorie ce ar putea fi declarată oficial podgoria amplasată la cea mai înaltă altitudine deasupra nivelului mării din emisfera nordică – 7200 ft (2194 m).

Plantația a fost înființată în Colorado Springs (Colorado, SUA). Potrivit informației Anghelinei Taran, experta proiectului Wine and Spirit, proprietarii planifică să construiască și o cramă.

Până acum, podgoria comercială amplasată pe cea mai înaltă altitudine din emisfera nordică este declarată Stone Summit Vineyard din California, care se află la 6.750 ft.

Pentru noii eroi ai posibilului record (încă nu oficiali), Sergiu și Daniela Boțolin, viticultura și vinificația este o mare pasiune, dar, totuși, la nivelul unui hobby, pentru că amândoi sunt după specialitate chirurgi practicieni.

Sergiu Boțolin spune că dragostea față de viticultură o are din copilărie. Chiar dacă părinții săi nu erau viticultori, mereu au cultivat vița de vie în apropierea casei.

„Înainte de a planta vița de vie, am făcut multe cercetări. În prima iarnă am analizat soarele și vânturile. Terenul nostru este situat la o altitudine de 2194 m deasupra nivelului mării. Din această cauză, există unele condiții nefavorabile pentru cultivarea culturilor. Oficial, pământul nostru se numește semi-desert de mare altitudine. În primul rând, aici sunt puține precipitații – până la 400 mm pe an. Și sunt foarte instabile, așa că este necesar să se aplice irigarea prin picurare”, povestește Sergiu.

Din cauza climei problematice, alegerea soiurilor finale potrivite de viță de vie încă urmează a fi realizată.

„Încă experimentez cu diferite soiuri de struguri. Vreau să găsesc soiuri care să înflorească târziu – nu mai devreme de 20 mai, pentru ca plantele să nu înghețe; care va avea timp să se coacă în 120 de zile; din care poți face vin bun. În primăvara anului 2017, am plantat primele trei rânduri din soiurile Valiant (din grupul Isabella, considerat unul dintre cele mai rezistente la îngheț), Itasca, La Crescent și La Crosse.

Apoi – Frontignac, Frontignac-gris și Frontignac-blanc, ultimele două nu au prins rădăcini. Am plantat și alte soiuri în scop de testare (Prairie Star, Reds – Marquette, Marechal Foch, Landot Noir, Oberlin Noir, Leon Millau, Regent, Dove)”.

Tinerii au construit o pivniță moldovenească și în fața intrării acesteia – o sală de degustare în stil moldovenesc – Casa Mare, așa cum se obișnuiește în fiecare sat moldovenesc.

Prima recoltă a fost obținută în 2021. Totuși, vinul de calitate încă urmează a fi obținut.

„Daniela are un vis. Dacă obținem un vin bun, atunci via noastră poate deveni oficial podgoria amplasată la cea mai înaltă altitudine deasupra nivelului mării, din emisfera nordică”, a conchis Sergiu Boțolin.

sursa: www.agrobiznes.md

Vitali Kim, veste mare: „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

Guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a anunțat sâmbătă că întreg comandamentul armatei ruse aflat în orașul Herson a decis să se mute pe malul stâng al răului Nipru, părăsind astfel orașul în contextul în care armata ucraineană este în plină ofensivă pentru recucerirea zonei.

Kim summed up the results of 100 days of war: We will knock them out, no  one is waiting for them in the South | odessa-journal.com

„Toți comandanții unităților rusești din zona Herson, care sunt izolate pe malul vestic al răului Nipru, se retrag pe malul estic după ce artileria ucraineană a distrus ultimul pod auto important din Nova Kakhovka”, a anunțat Vitali Kim pe Facebook.

Herson este singurul oraș ocupat de Rusia la vest de răul Nipru.

Forțele armate ucrainene au lovit al patrulea și ultimul pod din regiunea Herson, pe care forțele Rusiei l-au folosit pentru a transporta echipamente.

„Astăzi, forțele armate ale Ucrainei au lovit ultimul – al patrulea pod care leagă malul drept de malul stâng. Adică, rușîi nu mai au nicio posibilitate de a-și transporta echipamentele. Bineînțeles, ei vor încerca să repare, să caute o alternativă în punctele de trecere, dar este vorba de timp, bani, dar apoi, de îndată ce vor începe să își aducă iar echipamente – noi ii vom distruge din nou”, a anunțat Serghei Khlan, deputat al Consiliului Regional Herson, informează Censor.net.

Khlan a mai adăugat că ocupanții se tem și se pregătesc pentru un contraatac al Ucrainei: „Au pus ‘arici’ în Kherson, dar din lemn, ceea ce în principiu simbolizează esență lor – toate falsuri și înscenări. A crescut presiunea asupra cetățenilor – s-au efectuat percheziții noaptea și au fost reținute persoane”.

Khlan a adăugat că „partizanii reamintesc încă o dată că pașaportul rusesc nu este un document, ci un fals, care transformă oamenii în suboameni”.

Oficialul ucrainean a menționat că ucrainenii care acceptă să primească pașapoarte rusești pot fi acuzați de cooperare cu agresorul.

sursa

Forme grave de Covid în rândul copiilor. Mesajul de avertizare al medicilor
Articolul anterior
Elevii din opt școli din țară vor studia un program unic de educație ecologică
Articolul următor