30 de antreprenori, susținuți de Suedia, Marea Britanie și PNUD pentru a dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului

30 de antreprenori vor beneficia de sprijin în vederea inițierii sau dezvoltării unei afaceri, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de PNUD. Antreprenorii au fost selectați din 223 de participanți la concurs și vor obține asistență financiară pentru procurarea de bunuri și servicii în valoare de până la 15.000 dolari fiecare.

Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, câștigătorii vor mai beneficia de mentorat și acces gratuit la seminare tematice timp de 18 luni. În total, afacerile susținute, dintre care 18 sunt conduse de femei, vor crea peste 60 de locuri de muncă permanente și sezoniere pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru grupuri vulnerabile. Asistența oferită îi va ajuta pe antreprenori să depășească mai ușor multiplele crize cu care se confruntă.

Cele 30 de propuneri selectate sunt din diverse domenii de activitate și prevăd, printre altele, dezvoltarea afacerilor apicole cu folosirea tehnologiilor inovatoare, producerea sucurilor și dulcețurilor, a pieselor de schimb pentru mașini, producerea semifabricatelor. De asemenea, proiectele prevăd producția de hrană pentru animale, servicii de curățare a panourilor solare, servicii în IT și turism, înființarea unor ateliere de cusut și croitorie, precum și producerea echipamentelor pentru spectacolele de circ. 

Până acum, alți 36 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de mentorat și asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD/AdTrade pentru a lansa sau dezvolta afaceri, a crea locuri de muncă și a furniza produse și servicii calitative atât pe piața din Republica Moldova, cât și pe cea de peste hotare.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor pe ambele maluri ale Nistrului este una dintre componentele de bază ale proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Pe lângă aceasta, proiectul oferă asistență pentru crearea unor parteneriate comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, îmbunătățirea potențialului lor de export și crearea condițiilor pentru ca ei să poată beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț. De asemenea, proiectul AdTrade contribuie la sporirea competitivității companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea promovării exporturilor de mărfuri și servicii.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Un moldovean a folosit timp de șase ani un permis de conducere falsificat
Articolul anterior
Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor
Articolul următor