300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre, donate de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, au ajuns la Chișinău

Un lot suplimentar de echipamente medicale pentru pacienții bolnavi de COVID-19 a sosit în Republica Moldova. Cele 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre au fost procurate în cadrul Proiectului bilateral dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

„Este un suport esențial și continuu de care beneficiază sistemul de sănătate din Republica Moldova în cadrul Proiectului bilateral dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Până acum au fost achiziționate milioane de echipamente de protecție, dar și sute de dispozitive medicale, atât de diagnostic, cât și pentru tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19”, a declarat în cadrul ceremoniei de donație Ion Prisăcaru, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Valoarea echipamentului este estimată la 253 de mii de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Concentratoarele de oxigen sunt indispensabile în terapia cu oxigen a pacienților diagnosticați cu COVID-19, care necesită un suport imediat pentru susținerea funcțiilor vitale ale organismului. Pulsoximetrul măsoară pulsul și nivelul de oxigen din sânge, astfel este practic primul dispozitiv medical aplicat pentru a monitoriza pacienții bolnavi de COVID-19 și nu doar. Echipamentele vor fi repartizate în funcție de necesitățile curente ale fiecărei instituții spitalicești din țară.

„Pentru a consolida capacitățile sistemului de sănătate, livrăm 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre. Uniunea Europeană și întreaga Echipă Europa vor continua să acorde sprijin personalului medical din prima linie, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a specificat Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al Departamentului Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Ne bucurăm că am reușit să livrăm acest lot suplimentar de concentratoare de oxigen și pulsoximetre, inclusiv consumabile pentru acestea, pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Datorită acestui echipament, șansele de supraviețuire a pacienților cu insuficiență și afecțiuni respiratorii este mult mai mare. Astăzi marcăm doi ani de la detectarea primului caz de COVID-19 în regiunea europeană a OMS. Pandemia a arătat că sănătatea trebuie să fie ferm poziționată în centrul valorilor sociale, inclusiv echitatea, solidaritatea și participarea. De aceea este vital în continuare să facem tot ce ne stă în puteri–să ne vaccinăm și să respectăm regulile de protecție”, a menționat Dr Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung. Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacității naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19 și consolidarea gestionării furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 mln euro. 

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale

Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților fostului Partid „ȘOR” și a declarat drept neconstituționale prevederile din Codul Electoral care interzic oamenilor afiliați lui Ilan Șor să candideze în cadrul scrutinelor electorale. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

Amintim că la data de 4 octombrie 2023, Parlamentul a votat în lectura finală modificarea Codului Electoral. Potrivit documentului, persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Restricția urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului politic.

Simbolul secret din VIDEO-ul în care prințesa Kate anunță că are cancer. Trucul a fost folosit chiar de regina Elisabeta a II-a

Clipul în care prințesa Kate anunță că face chimioterapie a fost în detaliu analizat de exeperți. În imagini sunt mai multe simboluri secrete care transmit un mesaj puternic, scrie stirileprotv.ro.  

Prințesa de Wales s-a adresat cu curaj națiunii, săptămâna trecută, printr-un clip filmat în curtea castelului Windsor. Relaxată și îmbrăcată lejer, Kate a anunțat că suferă de o boală cruntă. Cadrul în care au fost filmate imaginile este însă unul relaxat – prințesa stă pe bancă, în aer liber, iar în spatele ei are un peisaj primăvăratic.

În fundal se pot zări și o mulțime de narcise aurii, și nu întâmplător. Nu numai că narcisa este floarea națională a Țării Galilor, dar este, de asemenea, o floare asociată de mult timp cu pacienții și supraviețuitorii cancerului.

În finalul discursului Kate a spus că se gândește și că este alături de „toți cei ale căror vieți au fost afectate de cancer”, subliniind că nu sunt singuri în această luptă cu boala.

Ca simbolism, narcisa este o floare a speranței, fiind una dintre primele flori ale primăverii și semnalează faptul că zilele de iarnă au trecut.

„Narcisele din spatele lui Catherine mi-au amintit de cele văzute la discursul Reginei „Ne vom întâlni din nou” adresat națiunii în timpul epidemiei de Covid-19 din 2020. A fost un discurs pe care milioane de oameni nu îl vor uita niciodată. A fost atât de plin de emoție, încât a atins cu adevărat coarda sensibilă a oamenilor”, spune fotograful regal Arthur Edwards.

Catherine și-a încheiat discursul implorându-i pe toți cei afectați de cancer să nu-și „piardă credința sau speranța”.

„Nu sunteți singuri”, a spus Kate în încheiere.

Atât regretata regină, cât și Kate au vorbit direct în fața camerei, singure, asta transmițând un mesaj extrem de puternic.

Amândouă s-au folosit de narcise pentru a simboliza faptul că, la fel ca iarna care se transformă în primăvară, urmează vremuri mai bune.

Programul „Satul European” pentru ani 2024-2028, aprobat de Guvern. Ce proiecte își propun autoritățile

Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028 a fost aprobat de Guvern. Costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.

Astfel, proiectul prevede ca, până în 2028, circa 200 de mii de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37 de mii de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250 de mii de persoane din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.

Programul mai urmărește ca, peste patru ani, în cel puțin 250 de localități să fie renovate sau reabilitate clădirile publice, 375 de mii de locuitori să beneficieze de săli și terenuri sportive moderne, iar 250 de mii de locuitori – de infrastructură îmbunătățită a edificiilor culturale și turistice.  De asemenea, în cel puțin 65 de localități va crește ponderea de energie regenerabilă în totalul energiei consumate.

Totodată, 400 de angajați ai autorităților publice locale vor avea capacități consolidate în scrierea, managementul, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale.

O familie din Comrat taie gardul pentru a se încălzi
Articolul anterior
Marea Britanie își retrage personalul ambasadei din Kiev și pe familiile acestora
Articolul următor