3000 de pedofili descoperiți în rândurile preoților francezi

Mii de pedofili au acționat în interiorul Bisericii Catolice Franceze din 1950, a descoperit șeful unei comisii care investighează abuzurile comise de membri ai Bisericii.

Jean-Marc Sauve a declarat în presa franceză că pe baza dovezilor obținute de comisia pe care o conduce, au existat între 2900 și 3200 de pedofili, dintr-un total de 115.000 de preoți și clerici, scrie digi24.ro.

„Aceasta este o estimare minimă”, a adăugat el.

Comisia urmează să facă public un raport mai detaliat, marți. Raportul este bazat pe arhive ale bisericii, tribunalelor și poliției dar și pe interviuri cu victimele.

Investigația independentă a fost cerută de Biserica Catolică Franceză în 2018, în urma unui număr de scandaluri legate de abuzuri din alte țări.

Conform lui Sauve, comisia a transmis dovezile spre procurori în 22 de cazuri în care mai putea fi începută investigația penală.

Printre membrii comisiei care au investigat abuzurile din sânul Bisericii franceze se numără medici, istorici, sociologi și teologi. Peste 6500 de victime și martori au fost contactați pe parcursul a doi ani și jumătate, iar raportul final este lung de 2500 de pagini.

Anterior, Biserica Catolică a introdus explicit în codul său legislativ pedeapsa pentru cazurile de pedofilie comisă de preoți, după o inițiativă a Papei Francisc.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat pentru Reuters că va aştepta publicarea raportului complet înainte de a decide dacă va comenta rezultatele anchetei.

Scandalul din Biserica franceză este ultimul care a lovit Biserica Romano-Catolică, zguduită de scandalurile privind abuzuri sexuale în întreaga lume, implicând adesea copii.

Contul oficial de Twitter al Bisericii Franceze a postat duminică o rugăciune în sprijinul victimelor.

Biserica franceză, a cărei popularitate a scăzut puternic în ultimii ani în rândul francezilor, a declarat, în martie, că va propune compensaţii financiare celor care au fost victime ale abuzurilor.

O copilă de 15 ani a murit de COVID în ziua în care era programată la vaccinare
Articolul anterior
Scumpirile se țin lanț! Încă patru raioane au majorat prețul la pâine
Articolul următor