3000 de pedofili descoperiți în rândurile preoților francezi

Mii de pedofili au acționat în interiorul Bisericii Catolice Franceze din 1950, a descoperit șeful unei comisii care investighează abuzurile comise de membri ai Bisericii.

Jean-Marc Sauve a declarat în presa franceză că pe baza dovezilor obținute de comisia pe care o conduce, au existat între 2900 și 3200 de pedofili, dintr-un total de 115.000 de preoți și clerici, scrie digi24.ro.

„Aceasta este o estimare minimă”, a adăugat el.

Comisia urmează să facă public un raport mai detaliat, marți. Raportul este bazat pe arhive ale bisericii, tribunalelor și poliției dar și pe interviuri cu victimele.

Investigația independentă a fost cerută de Biserica Catolică Franceză în 2018, în urma unui număr de scandaluri legate de abuzuri din alte țări.

Conform lui Sauve, comisia a transmis dovezile spre procurori în 22 de cazuri în care mai putea fi începută investigația penală.

Printre membrii comisiei care au investigat abuzurile din sânul Bisericii franceze se numără medici, istorici, sociologi și teologi. Peste 6500 de victime și martori au fost contactați pe parcursul a doi ani și jumătate, iar raportul final este lung de 2500 de pagini.

Anterior, Biserica Catolică a introdus explicit în codul său legislativ pedeapsa pentru cazurile de pedofilie comisă de preoți, după o inițiativă a Papei Francisc.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat pentru Reuters că va aştepta publicarea raportului complet înainte de a decide dacă va comenta rezultatele anchetei.

Scandalul din Biserica franceză este ultimul care a lovit Biserica Romano-Catolică, zguduită de scandalurile privind abuzuri sexuale în întreaga lume, implicând adesea copii.

Contul oficial de Twitter al Bisericii Franceze a postat duminică o rugăciune în sprijinul victimelor.

Biserica franceză, a cărei popularitate a scăzut puternic în ultimii ani în rândul francezilor, a declarat, în martie, că va propune compensaţii financiare celor care au fost victime ale abuzurilor.

Schimbare importantă în Republica Moldova! A apărut semnătura electronică, disponibilă pe telefoane

Măsură importantă la nivel administrativ, în Republica Moldova, care va reduce din dimensiunile birocrației.

Un nou tip de semnătură electronică va fi accesibilă de pe telefonul mobil, ca urmare a dezvoltării serviciului EVOSign, potrivit unei hotărâri care a fost aprobată, miercuri, de Executivul de la Chișinău.

Semnătură electronică disponibilă de pe telefonul mobil, în Republica Moldova

Serviciul EVOSign are scopul de a mări interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, va facilita procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și va reduce termenul de prestare a serviciilor publice.

Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată. Și va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul.

Totodată, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării.

Mesajul pe care l-a transmis șeful Executivului de la Chișinău

Dorin Recean, premierul din Basarabia, a atras atenția că și moldovenii din diasporă trebuie să beneficieze de această facilitate. „Să avem grijă și de experiența utilizatorilor din diasporă, în așa fel încât să le fie ușor să acceseze serviciile publice”, a spus prim-ministrul de la Chișinău.

După cum arată datele statistice relevante pentru anul trecut, aproximativ 250.000 de persoane dispun de semnătură electronică calificată și de identitate digitală, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a Republicii Moldova, conform jurnal.md.

În altă ordine de idei, cetățenia Republicii Moldova va fi acordată mult mai greu, iar cei care vor să o obțină vor fi obligați să cunoască limba română.

În acest context, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că noile modificări vor fi înaintate Guvernului până la sfârșitul lunii mai. El nu exclude faptul că în lege va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.

Mai mulți membri ai trupei rock rusești Bi-2, care se opune războiului din Ucraina, și familiile lor, au solicitat cetățenia R. Moldova

Membrii unei trupe rock rusești care se opune războiului din Ucraina au solicitat cetățenia Republicii Moldova. Anunțul l-a făcut Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, scrie EuropaLiberă.

• Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus marți, 23 aprilie, actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, a scris oficialul moldovean pe Telegram.

• Celebra trupă s-a refugiat în Israel din Tailanda, în luna ianuarie, după ce autoritățile thailandeze i-au reținut pe muzicieni pentru că lucrau fără autorizație, amenințând să-i expulzeze în Rusia.

• Trupa Bi-2 este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Anul trecut, ministerul rus al justiției l-a etichetat pe solistul Egor Bortnik drept „agent străin”, după ce acesta l-a criticat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

• Mai mulți membri ai trupei dețin atât cetățenie rusă, cât și israeliană, iar grupul (fondat în Belarus, în 1988) a activat o vreme în Israel, în anii 1990, precizează Reuters.

• Șeful cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a declarat că Moldova „va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere” și-i va ajuta pe cei „care fug de război”.

• Dosarele de obținere a cetățeniei vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”, a precizat oficialul.

„Fără plângeri sau sancțiuni”. Așa s-a concediat, în iunie 2023, suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei. ANP vine cu precizări

Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu unele precizări privind ex-angajatul sistemului administrației penitenciare, bănuit de omorul intenționat al unei femei însărcinate, plasat actualmente în arest preventiv pentru 30 de zile.

”Bănuitul a activat în cadrul sistemului administrației penitenciare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023.

În perioada activității la instituție, în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare și nu au parvenit plângeri din partea deținuților sau a angajaților în privința comportamentului acestuia. Relațiile de muncă cu salariatul au fost încetate în iunie 2023 din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar.

Administrația Națională a Penitenciarelor regretă profund această tragedie și reiterează importanța respectării normelor de conduită morală și sociala, a prevederilor legislației de către toți cetățenii, în special de către angajații sistemului administrației penitenciare.

Totodată, instituția condamnă orice conduită care atentează la valorile morale, la integritatea vieții și sănătății persoanelor.”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

După cazul cutremurător al omorului Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a fost găsită moartă la Telenești, la 8 zile după dispariție, în spațiul public au apărut zvonuri că principalul suspect ar fi comis și o altă crimă odioasă, cea de la Durlești, din 2011. Atunci, doi tineri, Olguța și Ilie, au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în prezent.

O copilă de 15 ani a murit de COVID în ziua în care era programată la vaccinare
Articolul anterior
Scumpirile se țin lanț! Încă patru raioane au majorat prețul la pâine
Articolul următor