35 de mii de fazani urmează să ajungă până la finele lunii iulie în toate zonele țării noastre

Aproximativ 35 de mii de fazani vor fi eliberaţi, până la finele lunii iulie, pe câmpurile şi în pădurile din Republica Moldova. Păsările au fost cumpărate de vânători din România şi Ungaria şi vor ajunge, etapizat, în toate regiunile ţării. Astăzi, câteva mii de păsări au fost aduse într-o volieră din apropierea municipiului Chişinău, de unde vor fi eliberate în scurt timp, scrie tvrmoldova.md.

Cei peste 6 mii 600 de puii pestriţi de fazani au vârsta de nouă săptămâni şi vin de la o crescătorie din Ungaria.

MIHAI SCERBLIUC, vânător: În mare parte este o pasăre de interes cinegetic. Adică pentru vânătoare. Dar este şi un insectivor. Să ştiţi că fazanul, doar fazanul mănâncă gândacii de colorado. Este un dăunător de cartofi şi doar fazanul îi ciupeşte.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Aproximativ 800 de metri pătrați are voliera unde vor sta pasările în următoarele trei săptămâni. Aici au fost create toate condițiile care să imite habitatul lor natural. Fazanii au fost crescuți la fermă și au nevoie de timp pentru adaptare înainte de a fi eliberați în sălbăticie.

Cât se vor afla în volieră, fazanii vor primi apă şi hrană specială.

MIHAI SCERBLIUC, vânător: Este o reţetă specială anume pentru puii de fazan. Se diferă alimentaţia lor de puii de găină. Au nevoie de proteină mai multă, minerale ca să se dezvolte, penajul să fie dezvoltat. Apa este tratată cu medicamente pentru deparazitare, pentru dezinfectare în urma transportării ca să se poată aclimatiza mai uşor.

Pentru cei 35 de mii de fazani care urmează să ajungă până la finele lunii iulie în Republica Moldova, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor a cheltuit aproape cinci milioane de lei.

OLEG CIOCOI, preşedinte, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova: Din anul 1969 am pornit un program de dezvoltare a fondurilor de vânătoare. Un din compoent a fost eliberarea sau creşterea şi eliberarea fazanilor în natură. Pe parcursul acestor 55 de ani, în Republica Moldova au fost eliberaţi peste 800 de mii de fazani.

În prezent, în ariile naturale din Republica Moldova sunt aproximativ 100 de mii de fazani. Sezonul de vânătoare la această specie se deschide la începutul lunii octombrie şi durează până la mijlocul lui februarie. Până atunci, fazanii se vor mai înmulţi, iar populaţia lor ar putea ajunge la aproximativ 160 de mii de exemplare.

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoare cerebrală masivă

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoră intracerebrală masivă în emisfera cerebrală dreaptă.

Pacient cu o tumoare la creier, salvat de medicii din Chișinău și BălțiFoto: IMSP Spitalul Clinic Bălți

Potrivit responsabililor de la Spitalul Clinic Bălți, intervenția a fost dificilă, de complexitate majoră și deși operația a durat mai bine de trei ore, aceasta a decurs cu succes.

„Nu este pentru prima dată când neurochirurgii din alte instituții medicale colaborează cu doctorii de la Spitalul Clinic Bălți”, se arată în mesajul reprezentanților de la Spitalul Clinic Bălți.

Membrii echipei medicale care au realizat intervenția sunt: Viorel Găină, Dorin Bolduma, Constantin Deliu, medic anesteziolog-reanimatolog, Serghei Pcela, medic rezident Constantin Roznovan, asistenta medicală de operație, Dina Savca și asistenta medicală în anestezie și reanimare – Dina Arsenii.

Schimb de reguli înainte de marea finală Euro 2024. Anunțul făcut de UEFA

UEFA a anunţat o schimbare în regulamentul privind titlul de golgheter la Euro, chiar înainte de marea finală programată mâine, între Spania și Anglia, la Munchen.  Până acum, în istoria recentă, câștigătorul trofeului, în caz de egalitate de reuşite, era desemnat fotbalistul cu cele mai multe assisturi. La Euro 2024, premiul se va împărţi în caz că mai mulți jucători au înscris același număr de goluri, scrie adevărul.ro.

Înainte de ultimul meci de la Campionatul European din Germania, pe lângă trofeul suprem, în joc este şi titlul de golgheter al competiției. La acest moment, Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au înscris câte 3 goluri. Primii doi mai au şansa să își îmbunătățească zestrea, naționalele celorlalți fiind deja eliminate din competiție.

În trecut, UEFA acorda titlul de golgheter în caz de egalitate de reuşite fotbalistului cu cele mai multe asissturi la turneul final. A fost o regulă de care a beneficiat, spre exemplu, Cristiano Ronaldo, la Campionatul European din 2020, când a terminat la egalitate de goluri cu cehul Patrik Schick, scrie Eurosport.

Acum, dacă acest criteriu s-ar fi păstrat şi cei 6 jucători cu câte 3 goluri ar fi rămas la egalitate, „Gheata de Aur” a turneului final ar fi ajuns în posesia lui Dani Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Luis de la Fuente reușind 3 pase decisive. Doar că forul continental a anunţat o schimbare de regulament, acest criteriu de departajare nemaifiind valabil. În măsura în care mai mulţi jucători au acelaşi număr de goluri marcate, titlul de golgheter la Euro 2024 se va împărți între ei.

Ministrul francez al sporturilor a înotat în Sena ca să arate că apa este curată pentru Jocurile Olimpice

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul Olimpiadei de la Paris, ministrul francez al sporturilor şi al Jocurilor Olimpice 2024, Amelie Oudea-Castera, a înotat sâmbătă dimineaţă în Sena, pentru a dovedi că apele fluviului care traversează capitala Franței corespund standardelor, informează AFP, citată de TVR Info.

Îmbrăcată într-un combinezon negru şi ochelari de înot, ministrul a plonjat în apă aproape de podul Invalides, în apropiere de podul Alexandre III, unde sunt programate anumite probe din cadrul Jocurilor Olimpice, conform postului francez de televiziune BFMTV.

Fosta jucătoare de tenis a fost însoţită în apele fluviului de portdrapelul Franţei pentru Jocurile Paralimpice, triatlonistul Alexis Hanquinquant.

„Mă gândesc la toată munca depusă de departamentele guvernamentale și de autoritățile locale în ultimii patru ani. Am spus că vom fi pregătiți și suntem pregătiți”, a spus Amelie Oudea-Castera.

Această ințiativă a ministrului francez al sportului a venit după ce autorităţile locale au anunţat vineri că apele Senei corespund standardelor pentru scăldat în „zece sau unsprezece zile din ultimele douăsprezece”.

Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate, cu o lună şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat, luna trecută, că va înota după Ziua naţională a Franţei (14 iulie) în Sena, pentru a demonstra că apa fluviului nu reprezintă niciun pericol pentru sportivii participanţi la JO 2024.

Jocurile Olimpice de vară 2024 sunt programate în perioada 26 iulie-11 august, la Paris.

Uraganul Beryl a ajuns în Texas și a făcut cel puţin opt morţi
Articolul anterior
Un tânăr, plasat în arest după ce ar fi furat 500 mii lei dintr-un hotel din Chișinău
Articolul următor