38 de secții de votare în Rusia și 45 în Italia? Cum explică șeful CEC

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a transmis Ministerului de Externe și Integrării Europene o notificare cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

separator

Reprezentanții CEC susțin că proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri a fost transmis MAEIE pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare, transmite Cotidianul.md.

Proiectul, însă, este dur criticat de reprezentanții opoziției și societății civile, întrucât pentru Federația Rusă, unde au fost înregistrate în jur de 6.000 de cereri prealabile, se propune deschiderea a 38 de secții de votare, iar în Italia, unde puțin peste 12.000 de moldoveni s-au înregistrat prealabil, sunt propuse spre deschidere 45 de secții de votare.

Termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate a expirat miercuri, 16 septembrie.

Conform statisticii prezentate de CEC, un număr de 60.029 de moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru a participa la scrutinul prezidențial. Deși perioada de înregistrare prealabilă a expirat la 16 septembrie, notificarea transmisă de CEC reprezentanților MAEIE datează cu 11 septembrie.

Cele mai multe semne de întrebare din partea opoziției și societății civile sunt pe partea ce ține de numărul de secții de votare propus spre deschidere în Federația Rusă.

Astfel, în această țară au fost înregistrate 6.202 de cereri, dintre care 2.408 au fost depuse în scris. Pentru acest număr CEC propune deschiderea a 38 de secții de votare. De remarcat că la alegerile prezidențiale din 2016 pe teritoriul Federației Ruse au fost deschise 8 secții de votare, iar puțin peste 8.000 de moldoveni și-au exprimat dreptul de vot. Deci, CEC propune creșterea numărului de secții de votare cu 30 de unități.

În același timp, pentru Italia, unde au fost depuse 12.066 de înregistrări, se propune deschiderea a 45 de secții de votare sau cu 20 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016, când în această țară au fost deschise 25 de secții.

De remarcat că, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016, peste 51.000 de oameni aflați în Italia și-au exprimat dreptul de vot.

În Marea Britanie, unde prealabil s-au înregistrat 9.478 de moldoveni se propune spre deschidere 10 secții de votare, iar în Germania unde au fost depuse 6.418 de cereri prealabile se propune deschiderea a 11 secții de votare.

Contactat de Cotidianul.md, șeful CEC, Dorin Cimil, a declarat că, de fapt, prin acest document Comisia nu propune deschiderea secțiilor de votare în afara țării, ci propune o testare a unui oarecare număr de secții.

„Nu se propune deschiderea nici a unei secții de votare, ci se propune testarea unui număr oarecare de secții care poate fi deschis de către CEC. Citiți atent scrisoarea de însoțire adresată MAEIE și veți vedea ce vrem noi să facem”, ne-a spus Dorin Cimil făcând trimitere la o scrisoare care, deocamdată, nu poate fi găsită pe pagina CEC, iar în documentul transmis MAEIE este scris clar: „vă remitem atașat propunerile CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare în afara țării”.

Francezii își pierd încrederea în Macron. Guvernul său se confruntă cu mai multe moțiuni de cenzură

Guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă luni cu mai multe moțiuni de cenzură în Adunarea Națională, după ce guvernul său a impus săptămâna trecută un proiect de lege de reformă a pensiilor profund nepopular, scrie alephnews.ro.

Protestatarii au ieșit în stradă în marile orașe la sfârșitul săptămânii, după ce guvernul a invocat o manevră constituțională controversată pentru a trece proiectul de lege privind reforma pensiilor, în ceea ce a fost considerat pe scară largă drept o mișcare care ar putea inflama tulburările sociale. Se așteaptă ca acțiunile sindicale să întrerupă săptămâna aceasta transportul public, rafinăriile, universitățile și colectarea deșeurilor, sindicatele sperând să forțeze guvernul să retragă reforma pensiilor.

Sâmbătă, peste 100 de persoane au fost arestate la Paris, după ce o demonstrație de câteva mii de protestatari împotriva reformei a devenit violentă.

Cei 573 de parlamentari ai Adunării Naționale franceze vor vota luni două moțiuni de cenzură care ar putea declanșa demisia premierului Macron, Elisabeth Borne, și a guvernului său. Deși președintele francez nu ar fi obligat să demisioneze în cazul unei înfrângeri, o moțiune de cenzură reușită ar declanșa o criză politică profundă pentru Macron.

Sâmbătă, ministrul de finanțe Bruno Le Maire a declarat că reforma este vitală” pentru țară și a cerut parlamentarilor să își asume responsabilitățile”, într-un interviu acordat publicației Le Parisien.

Nu va exista o majoritate care să doboare guvernul, dar va fi un moment al adevărului”, a spus Le Maire cu referire la voturile de luni. Este o idee bună să răsturnăm guvernul și să provocăm dezordine politică din cauza reformei pensiilor? Răspunsul este în mod clar nu”, a adăugat el.

Macron vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani și să prelungească contribuțiile pentru o pensie completă, pentru a echilibra conturile sistemului de pensii. Reforma este o piatră de temelie a celui de-al doilea mandat al președintelui francez,, iar eșecul adoptării ei ar avea repercusiuni pentru restul mandatului său.

Când va avea loc echinocţiul de primăvară. Durata zilei va crește, iar cea a nopții va scădea

Echinocțiul reprezintă astfel momentul în care planeta noastră se află cel mai aproape de Soare. Ziua va continua să crească și noaptea să scadă. Echinocțiul de primăvară nu se produce în aceeași zi în fiecare an, scrie alephnews.ro.

Anul acesta, echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, va avea loc luni, 20 martie, la ora 23.24. Atunci, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.

Începând de la aceasta dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară. Astronomii susțin că descrierea este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, de exemplu, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective, acest moment marchează începutul toamnei astronomice. În același timp, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte șase luni.

Echinocțiul de primăvară nu se produce în aceeași zi în fiecare an pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic și pentru că există diferențe de fus orar. Echinocțiul reprezintă astfel momentul în care planeta noastră se află cel mai aproape de Soare.

Originea cuvântului echinocțiu”

Cuvântul echinocţiu” provine din limba franceză – equinoxe”, care, la rândul lui, este derivat din cuvântul latin aequinoctium”, format din aequus”, care înseamnă egal” și cuvântul nox”, noctis”, care înseamnă noapte”. Astfel, echinocțiul de primăvară semnifică momentul în care ziua și noaptea sunt egale, în orice loc de pe pământ.

Peste 15.500 de prânzuri calde pentru familii nevoiașe

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a oferit peste 15 500 de prânzuri calde pentru persoanele greu încercate din sectorul Centru al capitalei și orașul Strășeni. Proiectul a fost lansat anul trecut, în noiembrie pentru Pretura Centru. În decembrie, acesta a fost extins în Strășeni. Până în prezent, mai mult de 600 de locuitori din oraș au primit bucate deja preparate, iar oamenii sunt recunoscători că au ce pune pe masă, scrie unimedia.info.

Deja de 3 luni, persoanele nevoiașe din orașul Strășeni vin la Primărie, la ora prânzului, pentru a-și lua mâncarea caldă. O pungă cu prânzuri a primit și moș Orion. Pensionarul de 62 de ani are în grija sa 5 nepoți. Bătrânul îi crește în pofida tuturor greutăților.

„E greu, foarte greu. Soția e bolnavă. Pe doi îi duc la grădiniță, trei se duc la școală. În curând ei vin de la școală, eu le duc mâncarea, îi pun să mănânce, sunt foarte bucuroși”, a zis Orion.

Zilnic, așteaptă mâncarea adusă la primărie de Asociația A.S.I.C.S. și mătușa Emilia de 75 de ani, care locuiește singură și cu greu supraviețuiește din pensie: „Mâncarea-i foarte bună. În fiecare zi ne dă salată, o pulpă, felul întâi, felul doi. Pentru mine este o economie foarte mare”.

Autoritățile locale au decis să schimbe lista beneficiarilor o odată la două săptămâni pentru a putea ajuta cât mai multă lume. Prioritar, în listă se găsesc familiile cu mulți copii și venituri mici, persoanele cu nevoi speciale și pensionarii singuratici.

„Până la momentul actual, au beneficiat de acest sprijin mai bine de 600 de cetățeni din comunitatea noastră. La fiecare două săptămâni, noi modificăm lista beneficiarilor. Este primul și cel mai mare proiect de sprijin financiar pentru că este pe o perioadă de un an. Cu certitudine spun că impactul este unul major”, a declarat primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

Menționăm că donația face parte din cadrul campaniei ”Susținem pentru că ne pasă”, lansată de Asociația A.S.I.C.S. cu scopul de a fi alături de cele mai vulnerabile categorii sociale în perioada rece a anului.

Trei medici obstetricieni-ginecologi din Capitală au primit ordinul ,,Gloria Muncii”
Articolul anterior
Video! Irina şi Serghey Kovalsky au lansat piesa „Любовь как в сериале”
Articolul următor