Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a transmis Ministerului de Externe și Integrării Europene o notificare cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.


Reprezentanții CEC susțin că proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri a fost transmis MAEIE pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare, transmite Cotidianul.md.
Proiectul, însă, este dur criticat de reprezentanții opoziției și societății civile, întrucât pentru Federația Rusă, unde au fost înregistrate în jur de 6.000 de cereri prealabile, se propune deschiderea a 38 de secții de votare, iar în Italia, unde puțin peste 12.000 de moldoveni s-au înregistrat prealabil, sunt propuse spre deschidere 45 de secții de votare.
Termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate a expirat miercuri, 16 septembrie.
Conform statisticii prezentate de CEC, un număr de 60.029 de moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru a participa la scrutinul prezidențial. Deși perioada de înregistrare prealabilă a expirat la 16 septembrie, notificarea transmisă de CEC reprezentanților MAEIE datează cu 11 septembrie.
Cele mai multe semne de întrebare din partea opoziției și societății civile sunt pe partea ce ține de numărul de secții de votare propus spre deschidere în Federația Rusă.
Astfel, în această țară au fost înregistrate 6.202 de cereri, dintre care 2.408 au fost depuse în scris. Pentru acest număr CEC propune deschiderea a 38 de secții de votare. De remarcat că la alegerile prezidențiale din 2016 pe teritoriul Federației Ruse au fost deschise 8 secții de votare, iar puțin peste 8.000 de moldoveni și-au exprimat dreptul de vot. Deci, CEC propune creșterea numărului de secții de votare cu 30 de unități.
În același timp, pentru Italia, unde au fost depuse 12.066 de înregistrări, se propune deschiderea a 45 de secții de votare sau cu 20 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016, când în această țară au fost deschise 25 de secții.
De remarcat că, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016, peste 51.000 de oameni aflați în Italia și-au exprimat dreptul de vot.
În Marea Britanie, unde prealabil s-au înregistrat 9.478 de moldoveni se propune spre deschidere 10 secții de votare, iar în Germania unde au fost depuse 6.418 de cereri prealabile se propune deschiderea a 11 secții de votare.
Contactat de Cotidianul.md, șeful CEC, Dorin Cimil, a declarat că, de fapt, prin acest document Comisia nu propune deschiderea secțiilor de votare în afara țării, ci propune o testare a unui oarecare număr de secții.
„Nu se propune deschiderea nici a unei secții de votare, ci se propune testarea unui număr oarecare de secții care poate fi deschis de către CEC. Citiți atent scrisoarea de însoțire adresată MAEIE și veți vedea ce vrem noi să facem”, ne-a spus Dorin Cimil făcând trimitere la o scrisoare care, deocamdată, nu poate fi găsită pe pagina CEC, iar în documentul transmis MAEIE este scris clar: „vă remitem atașat propunerile CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare în afara țării”.