4 secții de votare deschise pentru 8.500 de moldoveni, care locuiesc în două case din Galați

Autoritățile locale au amenajat în municipiul Galați patru secții de votare, în care ar trebui să voteze peste 8.500 de persoane din Republica Moldova cu dublă cetățenie și care au fost luate în spațiu de un bărbat care deține două proprietăți.

separator

Potrivit directorului SPCLEP Galați, Silviu Bacalum, gălățeanul respectiv deține două proprietăți, o casă, unde au viză de flotant peste 3.500 de persoane cu dublă cetățenie, română și moldovenească, și un apartament la bloc, unde figurează alți aproximativ 5.000 de moldoveni, transmite euroactiv.ro.

Cele peste 8.500 de persoane și-au făcut acte de identitate românești la cele două adrese ale bărbatului pentru a călători în Uniunea Europeană.

„Este un bărbat din Galați, care, la două adrese unde deține proprietăți, are luate în spațiu 8.531 persoane cu dublă cetățenie, română și moldovenească. Un altul, găzduiește cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetățenie, iar un al treilea, are 1.816 persoane luate în spațiu. În total, în Galați sunt înregistrați peste 17.500 de cetățeni moldoveni care au și cetățenie română și, implicit, drept de vot la alegerile locale”, a declarat Bacalum.

Deși toți aceștia figurează ca locuind în municipiul Galați, ei sunt demult plecați în UE, dar autoritățile locale sunt obligate să organizeze secții de votare pentru 2.000 de persoane. Astfel, doar pentru proprietarul celor două imobile, au fost amenajate patru secții de votare, la care au mai fost arondate și alte adrese.

Silviu Bacalum a precizat că situația trenează de 5-6 ani, iar gălățeanul care are în cele două proprietăți vize de flotant pentru 8.500 de cetățeni moldoveni este acum cercetat în instanță. Totuși, procedura de luare fictivă în spațiu se continuă, întrucât există o breșă legislativă care permite acest lucru, a mai spus Bacalum.

În municipiul Galați sunt 176 de secții de votare.

Rusia susține că a ”eliberat complet” uzina Azvostal din Mariupol. Șeful luptătorilor ar fi fost evacuat într-un ”blindat special”

Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, notează AFP, conform ziare.com.

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Momentul în care Palatul Culturii din Harkov este distrus de o rachetă rusească. Mai mulți oameni au fost răniți

Palatul Culturii din orașul Lozova, regiunea Harkov, a fost lovit de o rachetă vineri, 20 mai.

Din primele informații, în urma atacului lansat de Rusia, șapte persoane au fost rănite. Printre acestea se află și un copil de 11 ani, a anunțat directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență, Victor Zabașta.

„Ocupanții au identificat cultura, educația și umanitatea drept dușmanii lor. Și acum nu fac economie de rachete sau bombe”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Tot vineri, armata rusă a bombardat o școală din Severodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii. Atacul s-a soldat cu trei morți. Video teribil:

”Soldații ruși au furat linguri, furculițe, cârlige de rufe”. Declarațiile puținilor supraviețuitori dintr-un sat ucrainean aproape distrus

Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari.

Soldații ruși au tras din acest sat asupra Harkovului, care se află la doar 10 kilometri distanță.

Acum, satul este sub controlul apărătorilor ucraineni, dar este adesea supus unor noi bombardamente.

Potrivit jurnaliștilor, majoritatea caselor au fost distruse sau, în cel mai bun caz, au rămas doar fără geamuri.

Locuitorii nu mai au lumină sau apă, astfel că cei care au rămas în sat trebuie să adune apa de ploaie și să gătească mâncare pe grătarul din vecinătate.

Acum a fost adus ajutor umanitar în sat, dar în timpul ocupației au fost nevoiți să se hrănească cu propriile provizii.

Alexandru, un localnic, a povestit că soldații ruși au ocupat clădiri administrative și chiar apartamente.

Un alt localnic, Konstantin, i-a acuzat pe ruși că furau tot ce puteau.

”Nu erau soldați, ci hoți. Bandiți, dependenți de droguri. 90% din sat a fost distrus. Au furat lucruri, furculițe, linguri, covoare, tricouri, cârlige de rufe”, a spus bărbatul.

Potrivit Obozrevatel, când apărătorii ucraineni au început să elibereze satul, rușii au abandonat totul și au fugit ”precum caii, pierzând chiar și mitralierele. Video:

sursa

Proteste în Spania: oamenii cer demisia guvernului, medicii amenința cu greva
Articolul anterior
120 tone de prune moldovenești, exportate în Germania
Articolul următor