46 de milioane de bebeluși de sex feminin, avortați forțat în India, în ultimii 50 de ani

Fiicele nenăscute ale lui Laali și Meenakshi, două tinere din India care au vorbit cu The Guardian despre suferință și durere de a fi obligate să avorteze până nasc un băiat, se numără printre cele 46.000.000 de fete „dispărute” în țară în ultimii 50 de ani. Este vorba despre fetele ale căror vieți au fost curmate în pântecele mamelor, transmite Libertatea cu referire la sursa citată.

46 de milioane de bebeluși de sex feminin, avortați forțat în India, în ultimii 50 de ani. „Familiile vor un fiu. Cu orice preț”

Laali era însărcinată în trei luni când a fost luată pe sus de familie pentru stabilirea sexului copilului pe care îl va naște.

„Când am aflat că este o fată, am simțit că mă sufoc”, spune ea. O pastilă pentru avort i-a fost băgată cu forța pe gât, fără supravegherea unui medic.

Își amintește trauma în fiecare clipă. Sângerarea nu s-a oprit timp de opt ore. În timp ce agoniza, tânăra de 25 de ani a crezut că va muri alături de fătul pe care îl pierdea.

Complicațiile ulterioare au dus la spitalizare. În noaptea în care a fost externată, Laali a plâns. Dimineața, după ce și-a înghițit lacrimile, s-a întors la munca ei pe câmp, ca și cum nimic nu s-ar fi petrecut.

Fiica nenăscută a lui Laali se numără printre cele 46 de milioane de „femei dispărute” din India pe o perioadă de 50 de ani, de zece ori mai mult decât populația feminină a Londrei, de exemplu.

O prejudecată de gen din ce în ce mai adâncă generează avorturi fulgerătoare selective în funcție de sex.

„Modelul tradițional de căsătorie și obiceiuri dictează o poziție inferioară femeilor în societățile indiene”, spune Prem Chowdhry, activist de gen și profesor pensionar la Universitatea din Delhi.

Deoarece tinerele își părăsesc familia după căsătorie, spune ea, zestrea și costul creșterii unei fete sunt considerate o obligație nedorită, iar avorturile în funcție de sex sunt frecvente.

Lege încălcată la scară largă: „Familiile vor un fiu. Cu orice preț”

Determinarea prenatală a sexului a fost incriminată în 1994, dar este o lege încălcată pe scară largă. Practica a prosperat odată cu progresele medicale, s-a răspândit în mai multe regiuni din India și este ușor accesibilă în clinicile private.

Înconjurat de câmpuri vaste de trestie de zahăr, satul lui Laali este la 50 de kilometri de Delhi.

Activiștii din domeniul sănătății sociale care conduc aici un grup de sprijin pentru femei estimează că „în fiecare a treia casă din sat” a fost avortat un făt din cauza sexului.

„Familiile vor un fiu cu orice preț. Cu orice cost!”, mărturisește Laali. 

Laali avea 19 ani când căsătoria ei a fost aranjată cu un fermier, în 2009. În următorii trei ani, a născut două fiice. În timpul celei de-a doua sarcini, a fost în mod frecvent drogată de „vindecătorii tradiționali” pentru a „face” un băiat.

Când s-a născut fetița ei, nimeni din familia ei nu a venit să-i vadă la spital. Întoarcerea acasă a fost și mai rea.

„Soacra mea a refuzat să-și vadă nepoțica. A refuzat să aibă grijă de mine, spunând: Naști fată după fată, de cât de multe ca tine pot să mai am grijă?”, povestește tânăra.

În fiecare seară, când se așeza la cină după o zi de muncă pe câmp, primea mereu câte o sudalmă. „Când cineva năștea un fiu în sat era un coșmar pentru mine”, își amintește Laali. 

Prejudecata copilului de sex masculin a trecut prin diviziunile de clasă și geografice.

O femeie, 8 avorturi și 1.500 de injecții hormonale

În august, o femeie de 40 de ani dintr-o familie bogată din clasa superioară din Mumbai a spus că a fost forțată să avorteze de opt ori pentru a satisface dorința familiei de a avea un fiu. 

Ea a primit peste 1.500 de injecții hormonale și steroizi înainte de a depune o plângere la poliție.

Anul trecut, în Karnataka, sudul Indiei, o femeie de 28 de ani a murit în urma unor complicații, în timpul unui al treilea avort forțat.

Hărțuirea permanentă a împins-o pe Laali să caute ajutor psihiatric, iar ea este în prezent sub tratament. 

După două avorturi și o intervenție chirurgicală, medicii au sfătuit-o să nu rămână din nou însărcinată. „Pântecele meu nu poate mai purta un copil”, a spus ea.

Interferența familiei poate provoca un stres enorm pentru femei. Bhavna Joshi, 39 de ani, din Chittorgarh, Rajasthan, a avut opt ​​sarcini în cei 11 ani de căsnicie și consideră că experiența ei atât de dureroasă trebuie făcută cunoscută. A fost dusă la „vindecători tradiționali”, a făcut trei avorturi și a pierdut doi bebeluși de sex feminin. Nu s-a oprit până când nu a născut un fiu, acum în vârstă de cinci ani.

După ce a avut două fiice, Meenakshi, 36 de ani, a fost luată de socrii ei pentru un test sexual prenatal, când a rămas însărcinată pentru a treia oară. 

Lui Meenakshi, în prezent însărcinată în șapte luni, nu i s-a spus direct rezultatul.

„Soțul meu și mama lui păreau fericiți, așa că am înțeles că va fi un băiat, a spus ea. În caz contrar, l-ar fi ucis înainte de naștere”, explică, speriată, femeia.

După două avorturi, Laali își dorește și ea un băiat. 

„Divizia ONU pentru Populație, cea mai atentă lucrare demografică, estimează că numărul de „bărbați în exces” din India este în creștere”.

O cercetare Lancet, la care a contribuit și doctorul Jha, arată că situația s-a înrăutățit, pruncuciderile feminine crescând de la 3,5 milioane în perioada 1987–1996, la 5,5 milioane în intervalul 2007–2016. Avortul selectiv în India ar putea duce la nașterea cu 6,8 milioane de fete mai puțin până în 2030.

Pentru Laali, hărțuirea face parte din viața ei de zi cu zi. Până la vârsta de 15 ani, mama ei a avortat doi fetuși, iar sora ei mai mică a avortat cel puțin trei.

„Ești crescută într-un mediu în care această violență împotriva femeilor este complet acceptat. Întrebarea este: cum reziști? Și asta e înfricoșător”, afirmă Laali.

Laali și Meenakshi au fost izolate de societate, lipsite de orice sprijin emoțional. Vorbind despre experiențele lor, ele sunt disperate că nu vor putea să-și protejeze fiicele de traume similare.

Omor în Capitală! Cadavrul unui bărbat, depistat pe Șoseaua Balcani. Un suspect a fost reținut

Un bărbat de 42 de ani din capitală a fost plasat în arest pentru 30 de zile, fiind suspectat de comiterea unui omor.

Poliția a fost sesizată la 24 mai, precum că pe Șos. Balcani din capitală a fost depistat cadavrul unui bărbat. În cadrul acțiunilor procesual penale s-a stabilit că victima este un bărbat de 30 de ani, iar la examinarea de către medicul legist pe suprafața corpului au fost depistate mai multe leziuni și o plagă de cuțit în regiunea abdomenului. Ofițerii de investigație și de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Buiucani, sub conducerea procurorilor mun. Chișinău- Oficiul Buiucani, au identificat și reținut suspectul. În cadrul audierilor acesta a comunicat că ar fi avut un conflict cu victima, iar după comiterea crimei, pentru a ascunde urmele, a aruncat cadavrul peste geam de la etajul 9. Bărbatul este cercetat penal pentru omor, infracțiune care, conform legislației, se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detențiune pe viață.

Românii stabiliți în Spania vor putea avea dublă cetățenie

Premierul român Marcel Ciolacu a făcut un anunț important pentru românii stabiliți în Spania, aducând vești despre schimbări semnificative care vor avea loc în această vară. Acestea vizează diverse aspecte legate de statutul și drepturile comunității românești din Spania, având un impact direct asupra vieții cotidiene a acestora, scrie evz.ro.

Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri destinate românilor din diaspora. Printre acestea, se numără și vizita premierului spaniol, Pedro Sánchez, care va veni în iulie la București pentru a semna un acord ce va permite românilor stabiliți în Spania să obțină cetățenie dublă.

„M-am întâlnit cu Pedro Sánchez, premierul Spaniei, și pot să vă spun că va veni în iulie la București pentru a semna acordul prin care românii stabiliți în Spania vor putea avea dublă cetățenie. Este un semn de respect pe care prietenul meu, Pedro Sánchez, după aproape doi ani de zile de când construim acest lucru, îl aduce celei de-a doua comunități ca mărime din Spania. Doar Franța și Portugalia mai au astfel de acorduri cu Spania și mă bucur că românii vor avea acces la locurile de muncă mai bine plătite fără să fie nevoiți să mai renunțe la cetățenia română”, a declarat Ciolacu.

Totodată, premierul român a anunțat că a avut o întâlnire cu președintele Consiliului de Miniștri al Italiei, Giorgia Meloni:

„Pot să vă spun că recunoașterea Bisericii Ortodoxe drept cult recunoscut de statul italian este pe ultima sută de metri. Denumirea juridică, și sunt ferm convins că toți cei din Italia o cunosc, este Intesa”.

Referitor la întâlnirea cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Ciolacu a menționat că au colaborat eficient pentru a proteja și îmbunătăți condițiile de muncă ale muncitorilor români, în special ale celor sezonieri.

Discuțiile despre acest subiect au fost începute încă din luna februarie a acestui an. Atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă s-au întâlnit cu reprezentanții politici din Spania pentru a avea o discuție de comun acord pentru sprijinul românilor din Spania.

Conform spuselor reprezentanților diasporei, pentru cei peste un milion de români din Spania, obținerea dublei cetățenii va reprezenta împlinirea unui vis.

Deținerea statutului de cetățean spaniol le va oferi accesul la oportunități de muncă mai bine plătite, în domenii precum administrația, ordinea publică sau educația.

În plus, deținând pașaportul spaniol, românii vor putea călători fără vize în majoritatea țărilor din întreaga lume.

Schimbări importante și pentru cei care doresc să călătorească în Turcia

Marcel Ciolacu a avut în ultima perioadă vizite oficiale care au vizat interesele românilor. Printre acestea se numără întâlinrea cu președintele Turciei, dar și cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

„M-am întâlnit cu doamna Maia Sandu, președintele Moldovei, și cu președintele Zelenski, și am reușit să eliminăm în aceste două țări conceptul aberant și sovietic de limbă moldovenească. Toți românii, toți românii din Republica Moldova și Ucraina vorbesc astăzi o singură limbă, iar aceea este limba română. Și sunt foarte mândru de acest lucru. M-am întâlnit chiar săptămâna aceasta președintele Turciei, cu domnul Erdoğan, și am reușit ca românii ce doresc să călătorească în Turcia să o poată face doar cu buletinul, nefiind nevoie de pașapoarte”, a adăugat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu așteaptă tot anul acesta și aderarea completă la Schengen

Premierul speră ca cea mai mare realizare din acest an să aibă legătură cu Spațiul Schengen și aderarea completă a României la acesta.

„Știți foarte bine calvarul pe care trebuie să-l îndurați an de an la graniță când vreți să vă întoarceți acasă de sărbători. Eu consider că aceasta este o umilință, iar românii nu au niciun motiv pentru care să fie umiliți și să nu primească ce li se cuvine. Anul trecut am deschis un proces ireversibil prin aderarea aeriană și maritimă, dar anul acesta trebuie să facem dreptate până la capăt și să intrăm și cu granițele terestre. Așa este normal și vă asigur în această seară că acest Guvern va face acest lucru, la fel cum vom face dreptate și în ceea ce privește vizele pentru Statele Unite. Sunt convins că toate discuțiile pe care le-am avut cu oficialii americani și tot efortul făcut de statul român, dar mai ales tot efortul făcut de către români, vor duce în acest an la o decizie de eliminare a vizei”.

Ziua Internațională a Copiilor la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală! Intrarea este liberă! 

Centrul Educației Estetice „Lăstărel”, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, organizează vineri, 31 mai, ora 15:00, un spectacol muzical cu genericul „Universul copilăriei”, dedicat Zilei Internaționale a Copiilor.

La spectacol vor evolua tineri interpreți, laureați ai concursurilor naționale și internaționale, promotori ai patrimoniului cultural imaterial, din cadrul cercurilor vocale „Melody”, conducătoare Hîncu Ionela; „Vocal-star”, conducătoare Castraveț Ina; „Solo”, conducătoare Grumeza Marina; Cercul de dans modern, conducătoare Ciobanu Viorica. 

Acest eveniment este un prilej frumos de a sărbători împreună copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a le aprecia talentele muzicale, de a-i pregăti pentru un viitor sănătos și plin de succese.

Organizatorii vă așteptă la muzeu, să pășiți în lumea frumoasă a copilăriei!

Intrarea este liberă! 

Adresa: Str. M. Kogălniceanu. 82

Spectaculos! Chișinăul, decorat de iarnă în imagini video surprinse cu drona!
Articolul anterior
Anișoara Loghin, revelion alături de fiul și soțul ei în Grecia!
Articolul următor