6 angajați ai ANSA, reținuți de CNA la Otaci pentru acte de corupție

Ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți au efectuat, în această dimineață, percheziții la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă. În urma acțiunilor de urmărire penală, 6 angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

Potrivit investigațiilor CNA, angajații PIF Otaci ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. Astfel, aceștia ar fi evitat controlului asupra respectării normelor sanitar-veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al cărnii proaspete, produselor lactate, produselor de cofetărie, precum și altor mărfuri, supuse supravegherii sanitar-veterinare.

În urma perchezițiilor efectuate la sediul Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al ANSA, la domiciliile și în automobilele celor 6 bănuiți, de către ofițerii DGT Nord a CNA, au fost ridicate 35 000 de lei, 8000 de hrivne, telefoanele mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.

În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți, în vederea documentării sub toate aspectele a cauzei.

Notăm că, orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.  

Sprijin pentru copiii și familiile vulnerabile! Balul Generozității a ajuns la a 10-a ediție. Evenimentul va avea loc la Chișinău pe 21 septembrie

CCF Moldova (Copil Comunitate Familie) și soprana Valentina Nafornița, invită publicul larg la  o ediție aniversară, Balul Generozității. Pentru al zecelea an consecutiv se va celebra generozitatea în beneficiul copiilor din țara noastră. 

Evenimentul va avea loc la Madison Park cu noi surprize și un program artistic excepțional. 

Programul balului include: 

 • Recepție cu mult spumant, gustări și poze în zone amenajate pentru bal. 
 • Program artistic alături de faimoasa soprană Valentina Nafornița și invitați speciali: tenorul Dumitru Mîțu, Maestra school – București; compozitorul și dirijorul Cristian Spătaru și Moldovan National Youth Orchestra. 
 • Cină festivă, însoțită de cele mai selecte vinuri Purcari. 
 • Licitație caritabilă de obiecte și experiențe exclusive, condusă de Dan Negru. 
 • Petrecere cu cel mai fantastic DJ. 

Gazdele serii sunt vedetele de televiziune Lili Lozan și Dan Negru, care ne vor ghida prin această seară dedicată spiritului de solidaritate și umanitate. 

Câteva din loturile pe care le vom licita anul acesta sunt: o ie de Valentina Vidrașcu, manuscrisul lui Eugen Doga, 8 zile în inima Sri Lankăi, Weekend la Reguta Prosecco Italia și multe altele. Pentru a afla mai multe informații despre loturi și program accesați pagina noastră ccfmoldova.org/event/gala-generozitatii 

Toate fondurile acumulate la eveniment, care provin din procurarea biletelor, sponsorizare, donații, participarea la licitație, vor contribui la cel mai mare program al organizației CCF Moldova, prevenirea abandonului familial, iar în acest an cu extindere pentru incluziunea educațională. 

În următorii doi ani, CCF Moldova și Ministrul Educației și Cercetării vor lucra cu 18 școli din țară pentru a dezvolta și crea condiții de acces, condiții de învățare și spații dotate cu echipamente asistive conform nevoilor individualizate ale copiilor cu diferite aspecte de dezvoltare. 

Biletele pentru Balul Generozității sunt disponibile pe platforma iTicket. 

ULTIMA ORĂ! Alertă cu bombă la un liceu din Capitală

Un necunoscut a sunat, cu puțin timp în urmă, la 112 și a anunțat despre prezența unui explozibil în incinta liceului de pe strada Valea Crucii din Chișinău.

Potrivit poliției, apelul a fost făcut în jurul orei 10:00, de un bărbat.

Astfel, toți elevii și profesorii au fost evacuați din zonă.

În urma verificărilor nu au fost depistate substanțe explozibile. Poliția investighează incidentul.

Start depunerii documentelor pentru cursa electorală din 5 noiembrie

Comisia Electorală Centrală anunță că pe 19 septembrie 2023 începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrare candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai mun. Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale).

Pentru aceasta, partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție:

 1. Cererea, în formă scrisă, prin care se solicită înregistrarea în calitate de concurent electoral;
 2. Hotărârea/decizia confirmată prin procesul-verbal sau extrasul acestuia al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau blocului electoral privind desemnarea candidaților;
 3. Datele biografice ale candidatului;
 4. Declarația candidatului privind consimțământul lui de a candida pentru funcțiile elective;
 5. Declarația de avere și interese personale pentru ultimul an înainte de alegerile locale;
 6. Declarația pe propria răspundere prin care confirmă că nu este condamnat la închisoare sau că are antecedente penale și că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive;
 7. Declarația privind suspendarea, pe durata mandatului, a funcțiilor incompatibile cu funcția de primar, în cazul în care persoana este aleasă și mandatul este validat;
 8. Declarația despre suspendarea din funcția deținută din momentul începerii campaniei electorale;
 9. Copia de pe diploma de studii – în cazul candidaților la funcția de primar prin care se atestă că are cel puțin studii generale obligatorii;
 10. Copia de pe buletinul de identitate a candidatului;
 11. În cazul în care respectivul nu a fost prezentat la Comisie Electorală Centrală – Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (originalul și copia), în cazul în care acesta nu a fost prezentat Comisiei Electorale Centrale.

În cazul candidaților independenți se aplică aceleași cerințe, doar că în locul documentului menționat mai sus la litera b) se vor prezenta listele de subscripție cu numărul suficient de semnături ale susținătorilor. Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare.

Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate, la fel, începând cu data de 19 septembrie 2023 de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze candidatul independent.

Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română și se prezintă consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei – minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri.

Graficul de recepționare a documentelor pentru înregistrarea candidaților a fost stabilit de fiecare consiliu electoral de circumscripție, iar informația dată poate fi găsită pe pagina web oficială a Comisiei, la rubrica „Alegeri locale generale 2023”, compartimentul „Organele ierarhic inferioare”.

Sprijin pentru copiii și familiile vulnerabile! Balul Generozității a ajuns la a 10-a ediție. Evenimentul va avea loc la Chișinău pe 21 septembrie
Articolul anterior