Șase indicatori care ar putea să prevestească un cutremur, potrivit unui expert în geofizică

Cutremurele de pământ sunt unul din fenomenele naturale practic imposibil de prezis. Totuși, un expert în geofizică a emis mai multe ipoteze cu privire la cataclismele naturale. Acesta susține că un cutremur mare poate fi prevestit cu 24 de ore înainte de a se produce.

separator

,,Există șase semne, care sunt evidente, pentru fiecare dintre noi, cei șase indicatori care pot prevesti un cutremur ar putea fi observați de orice persoană, chiar cu ochiul liber”, susține generalul Emil Străinu.

Norii tip panglică. Primul dintre cei șase indicatori descoperiți de general este apariția pe cer a unor nori de tip panglică, paraleli. „Aceștia reprezintă materializarea schimbului energetic între Pământ şi atmosferă, care precede descărcarea de energie seismică”, spune generalul Străinu, care a dezvăluit rezultatul celor 30 de ani de cercetare ai său asupra seismelor.

Modificarea nivelului apei din fântâni. Un alt semn foarte important constă în modificarea nivelului apei din fântâni, care, înainte de producerea unui seism, scade sau crește foarte mult. Totodată, apa îşi schimbă culoarea, dar şi gustul, iar cei care se uită în fântână au senzația că apa ar fierbe.

Comportamentul animalelor de companie. Inca din timpuri străvechi comportamentul neobișnuit al animalelor înainte de un cutremur a făcut ca cercetători de renume sa ajungă la concluzia ca acestea sunt cei mai buni seismologi. ,,Animalele nu prezic cutremurele, nu au un talent special în acest sens. Ele doar reacționează la schimbările care au loc în mediul lor de viață. Doar simțurile lor mai ascuțite decât ale noastre le fac sa perceapă extraordinar de ușor aceste schimbări. Animalele aud sunete de înaltă frecvență pe care noi nu le auzim, sesizează schimbări de miros, de gust, sau sunt capabile sa simtă vibrațiile (pești, reptile), modificări ale presiunii atmosferice”, spune generalul.

Șerpii. Sunt în topul animalelor care oferă o predicție clara asupra unui dezastru natural. Înainte chiar cu câteva săptămâni de a se produce un seism, modificările care au loc în mediul lor (vibrații, creșterea temperaturii, percepția undelor electrice) ii fac pe șerpi sa iasă din ascunzători si sa se strângă laolaltă in spatii deschise, ignorând eventuale pericole.

Furnicile îsi părăsesc si ele mușuroaiele, chiar si pe timpul nopții, comportament anormal la aceste insecte. Si ele sunt extraordinar de sensibile la modificările mediului ambiant, putând sa anticipeze un cutremur chiar si cu magnitudine mica (de numai 2 grade pe scara Richter). Se pare ca furnicile sunt capabile sa detecteze concentrării ale dioxidului de carbon, dar si modificări ale câmpului magnetic al Pământului.

Peștii. Alertati de modificarea compoziției mediului acvatic, dar si de vibrațiile determinate de microfisuri, peștii înregistrează comportamente anormale, putând fi observați înotând la suprafață si chiar sărind pe mal. Șoarecii îsi părăsesc cuiburile chiar si cu câteva săptămâni înainte de cutremur. Fiind capabili sa audă sunete de înalta frecventa (produse de mișcarea plăcilor tectonice), șoarecii fug in spatii deschise, in încercarea lor de a-si salva viata.

Si animalele domestice sunt gata sa dea alarma prin modificarea comportamentului lor, atunci când se apropie un seism. Găinile încetează sa facă oua, iar vacile, caprele și oile își reduc producția de lapte. Câinii latră excesiv, urlă, aparent fără motiv, aleargă confuz, si pot înregistra chiar si comportamente agresive, ei putând simti un eventual cutremur chiar si cu câteva zile înainte de a se produce. Pisicile miaună prelung, dau semne de dezorientare si prefera sa stea in apropierea stăpânului. Porumbeii refuza sa intre in cuib, zboară haotic, se ciocnesc in zbor, iar iepurii refuza hrana, se lovesc de gratiile cuștilor, in încercarea lor de a evada. Animalele de companie cum sunt pasările, si îndeosebi papagalii, devin neliniștite, se lovesc de gratiile coliviilor, sunt confuze, țipa. Peștii de acvariu se izbesc de pereții acvariului, înoată necontrolat, putând simți cutremurul chiar și cu câteva ore înainte de a se produce.

Chiar dacă animalele au dat semne clare ca urmează sa se întâmple un dezastru natural, din păcate majoritatea acestora au fost luate în seama abia după producerea cutremurului.

Paraziții electrici reprezintă un alt semn al producerii unui seism. Mai mult, în zona ce urmează a fi lovită de cutremur se constată creșterea paraziților electrici la recepțiile de telefonie mobilă, televiziune şi radio. Descărcări electrice pe cer. În zona seismică, pe cer, se poate observa apariția unor lumini sau descărcări electrice care sunt date de scăpările energetice ale scoarței terestre spre atmosferă.

Un cutremur cu o magnitudine majoră nu se va produce în zona Vrancea înainte de anii 2040-2041, susține directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

„Este curios că un cutremur de suprafața şi unul adânc, dacă le aduni ca timp, ies 101-102 ani. Spre exemplu, am avut cutremur în 1940 şi a fost de mare adâncime. Urmează 1977 – 37 de ani. Avem trei mari cutremure la 37 de ani.(…) Urmează diferența până la 101-102 ani”, a spus Mărmureanu, la Antena 3, precizând că că este vorba despre anii 2040-2041 şi un cutremur de mare adâncime care „avantajează” România. Potrivit gandul.info, el a dat exemplul seismului din 1986, care s-a produs în Vrancea şi care a avut o magnitudine de 7,1 grade şi s-a produs la peste 180 de kilometri adâncime. Mărmureanu a precizat că în România nu s-au înregistrat pagube atunci, însă la Chișinău au murit câțiva oameni, iar o clădire s-a prăbușit în Ucraina.

sursa

Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin zece morți

Cel puțin zece oameni au murit și alți 32 au fost răniți, în urma unui incendiu care a izbucnit, în noaptea de luni spre marți, la un hotel din stațiunea de schi Bolu, aflată în nord-vestul Turciei, informează Reuters și CNN Turk. În momentul în care flăcările au izbucnit, în clădire se aflau 234 de oameni, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 10:15  – Biroul guvernatorului provincial Bolu a confirmat într-un comunicat în jurul orei 06:00 GMT că cel puţin zece persoane au murit în incendiu şi 32 au fost rănite, în timp ce eforturile continuă pentru stingerea incendiului şi salvarea victimelor cu 30 de maşini de pompieri şi 28 de ambulanţe, informează Agerpres. Hotelul de 161 de camere avea un grad de ocupare de aproape 90%, fiind perioada vacanţei şcolare de iarnă, potrivit Hurriyet. Construcţia din lemn şi amplasarea hotelului la poalele unei pârtii de schi ce permite accesul vehiculelor doar de pe partea frontală îngreunează intervenţia pompierilor, adaugă publicaţia menţionată. Potrivit reţelei NTV, aproximativ 300 de persoane, inclusiv angajaţi, se aflau în hotel, iar echipele de salvare se tem că ar mai putea fi persoane blocate la etajele superioare.

ȘTIREA INIȚIALĂ – Incendiul a început marți, 21 ianuarie, la etajul al patrulea al unui hotel cu 11 etaje din stațiunea de schi Kartalkaya. Cauza incendiului nu este clară, în acest moment. Guvernatorul din Bolu, Abdulaziz Aydin, a declarat, pentru postul de radio TRT că autoritățile anchetează motivul, însă, se pare că, incendiul a izbucnit din zona restaurantului, în jurul orei 3.30.  Inițial, autoritățile au anunțat că șase persoane și-au pierdut viața, însă bilanțul a urcat ulterior la zece decese. Nu este încă cel final, au precizat autoritățile.

Șapte polițiști din Călărași și Strășeni, cercetați penal, după ce au pretins bani de la șoferi

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SPIA, investighează șase polițiști ai Serviciului patrulare Strășeni și Călărași a Direcției patrulare „Centru” a INSP al IGP al MAI și un angajat al Inspectoratului de Poliție Strășeni, care ar fi pretins ilegal mijloace financiare ce nu li se cuvin, de la șoferii opriți pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, în schimbul banilor primiți cei șapte polițiști cu vârste cuprinse între 27 și 39 ani, nu ar fi întreprins măsurile prevăzute de lege pentru documentarea infracțiunilor şi a contravențiilor din domeniul circulației rutiere, comise de conducătorii auto, iar în unele cazuri aceștia acționau ilegal și întru mușamalizarea încălcărilor.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat mai multe mijloace de probă cu relevanță cauzei penale privind comiterea coruperii pasive și coruperii active.

Prin urmare, polițiștii investigați penal au fost citați în fața autorităților de drept, iar în privința a patru din ei a fost înaintată bănuiala, urmând ca alții trei să se prezinte în acest scop, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

A început transferul salariilor pentru profesori, anunță ministrul Educației

Întârzierile salariale sunt cauzate de implementarea noului sistem Trezoreria, dar problema este parțial rezolvată și toți profesorii își vor primi salariile pentru decembrie. Declarația a fost făcută de ministrul educației si cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei emisiuni la RLIVE TV, transmite IPN.

Dan Perciun a concretizat că achitările au început din 20 ianuarie și că, în scurt timp, vor fi transferate salariile tuturor pedagogilor.

„În cadrul ministerului, salariile tot s-au reținut până pe data de 15. Fiecare instituție trebuia să treacă procesul de înregistrare. Da, este o situație neplăcută, dar azi va fi rezolvată în proporție de 99%”, a explicat ministrul.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat în cadrul ședinței de luni a Primăriei că profesorii din municipiul Chișinău nu și-au primit încă salariile pentru luna decembrie. La scurt timp, Ministerul Finanțelor a precizat că Trezoreria de Stat a alocat 816,5 milioane de lei pentru pedagogii din toată țara, 215,5 milioane de lei fiind celor din capitală.

Problema salariilor a început să fie discutată în spațiul public din luna noiembrie, când edilul capitalei a declarat că Guvernul nu a transferat municipalității mijloacele financiare necesare.

Din 1 ianuarie 2025, instituțiile publice au trecut la sistemul online Trezoreria”, ceea ce a generat întârzieri salariale către angajați.

Ludmila a învins cancerul și se întoarce sănătoasă acasă la fetița ei!
Articolul anterior
Greșeli pe care le faci când prepari ceai negru
Articolul următor
Close menu