73 de moldoveni aflați în carantină au ieșit la magazin, în piețe și în transportul public

Din 24.000 de moldoveni care au fost plasați în carantină, 73 s-au ales cu amenzi, după ce au ieșit conștient la magazine, piețe sau au circulat în transportul public.

separator

Informațiile au fost prezentate de secretarul de stat al MAI Sergiu Golovaci, în cadrul unei conferințe de presă a Ministerului Sănătății. Potrivit sursei, numai pe parcursul săptămânii precedente, oamenii legii au documentat 385 de persoane care nu au respectat regimul de autoizolare.

O altă problemă în această perioadă rămân a fi și punctele de comerț. Aici regulile sunt încălcate atât de administrator și angajați, cât și de cumpărători.

De asemenea, nici vânzătorii nu poartă măști, punând în pericol sănătatea clienților săi.

Penalizați au fost și administratorii unor stații PECO, cât și mai mulți cumpărători. Oamenii legii au aplicat circa 40 de amenzi celor care la stațiile de alimentare nu au respectat regulile împotriva COVID-19. Amintim că în data de 26 august, Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 15 septembrie. Respectiv, este prelungit și termenul de aplicare a tuturor restricțiilor în vigoare.

Totodată, de la 1 septembrie cetățenii care traversează frontiera pe sensul de intrare și vin din țări aflate în zona verde – cu risc scăzut de infectare, nu vor fi nevoiți să stea în autoizolare.

sursa: www.echipa.md

Recensământ 2024: unii refuză să răspundă la chestionare, alții sunt agresivi. Cazuri raportate la 112

Serviciului 112, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, i s-a raportat despre refuzul unor cetățeni de a participa la recensământ. Unii ar fi avut „reacții neadecvate și comportamente agresive”. Alții au solicitat informații despre identitatea recenzorilor. Datele au fost înregistrate de când a început procesul de chestionare și au fost comunicate de reprezentanții Serviciului, scrie NM.md.

 

Reprezentanții Serviciului 112 au menționat că la numărul unic de urgență au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor.Totodată s-a raportat despre refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, inclusiv despre „reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților”.

Serviciul 112 a reiterat că „fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare” și că „refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de până la 2500 de lei”. Amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes, au precizat reprezentanții Serviciului cu referire la informațiile Biroului Național de Statistică.Reprezentanții Serviciului au mai cerut cetățenilor să ofere răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică, menționând că recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.

Veste bună pentru moldovenii stabiliți în Spania!

Datorită unui acord semnat astăzi între Moldova și Spania, șoferii vor putea schimba permisele de conducere moldovenești în cele spaniole fără teste suplimentare, iar între timp vor putea circula cu permisele de conducere moldovenești, anunță președintele țării Maia Sandu.

”O viață mai confortabilă pentru cetățenii noștri atât din țară, cât și din diasporă este o prioritate în toate discuțiile mele cu alți șefi de state și de guverne.”, a scris Maia Sandu.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană, convocată într-o nouă componență de către Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri, 18 aprilie, Comisia Națională pentru Integrare Europeană, într-o nouă componență, numită prin decret prezidențial, scrie radiochisinau.md.

Suplinirea Comisiei cu noi membri vine din necesitatea unei implicări mai mari în procesul de aderare la UE, atât din partea statului, cât și din partea societății civile și a sectorului privat. „Acest efort trebuie să fie unul al întregii societăți: al sectorului privat, al mediului academic, al reprezentanților societății civile, dar și al celor din diaspora”, a menționat șefa statului. Totodată, aceasta a salutat modificarea structurii Guvernului cu includerea noii funcții de viceprim-ministru pentru integrare europeană și înființarea Biroului pentru integrare europeană, care are scopul de a coordona procesul de aderare. 

Agenda ședinței a inclus mai multe subiecte ce țin de accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Membrii comisiei au analizat mersul procesului de evaluare a legislației naționale  și pregătirile pentru ajustarea acesteia la acquis-ul comunitar. Tot astăzi, au fost discutate contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Uniunii Europene pentru 2024, un document care evaluează situația actuală și a progreselor înregistrate de țări candidate la statutul de membru UE, precum Republica Moldova. 

Președinta a subliniat necesitatea de a accelera în mod calitativ progresele privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, membrii comisiei au fost îndemnați să asigure implementarea neîntârziată a Planului Național de Acțiuni  pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027.

O femeie din Ocnița a dispărut fără urmă. Poliția cere ajutorul cetățenilor
Articolul anterior
Video! Uraganul Laura, cel mai puternic din ultimii 160 de ani, a ajuns în Louisiana
Articolul următor