78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei și al PNUD

78 de femei care practică activități economice agricole din 16 raioane sunt ajutate de PNUD să adopte soluții de eficiență energetică și energie regenerabilă în afacerile și gospodăriile lor, cu sprijinul financiar al Elveției și al Japoniei. Suportul, în valoare totală de aproximativ 650.000 de dolari, oferit în formă de echipamente și servicii, vine să completeze efortul de consolidare a capacităților femeilor în domeniul practicilor agricole sustenabile și al eficienței energetice integrate, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al PNUD Moldova.

„În Moldova, femeile sunt coloana vertebrală a economiilor rurale – ele joacă un rol cheie în susținerea productivității agricole, a stabilității economice și a coeziunii comunitare. Interesul lor de a adopta tehnologii care produc energie curată aduce beneficii gospodăriilor lor, dar și inspiră și o comunitate mai largă spre consolidarea rezilienței. Prin această inițiativă, în parteneriat cu Elveția și Japonia, onorăm aceste femei ca lidere care au depășit numeroase obstacole pentru a-și menține și dezvolta afacerile și pentru a se angaja în activități economice generatoare de venituri, în pofida provocărilor multiple cu care se confruntă în ultimii ani”, menționează Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.Suportul oferit constă în instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, a colectoarelor solare, adoptarea diverselor măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, procurarea echipamentelor eficiente energetic, dar și în derularea altor acțiuni care contribuie la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii conduse de femei.„Deși femeile au fost implicate dintotdeauna în activități agricole, nu întotdeauna li s-au oferit sprijinul și autonomia pentru a le transforma în afaceri. Vremurile s-au schimbat și acum, mai mult ca niciodată, trebuie să sprijinim producătoarele agricole și să ne asigurăm că au un rol esențial în agricultură și la securitatea alimentară globală. Guvernul japonez este mândru să sprijine și să încurajeze femeile antreprenoare din Japonia și din întreaga lume. Doresc să-mi exprim respectul meu deosebit pentru fermierii din Moldova – pentru reziliența și calitatea produselor dumneavoastră, dar și pentru realizările în adoptarea soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică”, declară Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.Din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5.000 de dolari americani, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii – în valoare de 10.000 de dolari fiecare. Aurelia Balan din satul Cojușna, raionul Strășeni deține, împreună cu soțul, patru sere în care cresc răsaduri, legume, verdețuri și flori. Serile funcționează practic în permanent și necesită aproximativ 25 de tone de cărbuni pe an pentru menținerea temperaturii constante în ele, care costă în jur de 14.000 de dolari, sumă aproximativ egală cu cea achitată anual pentru energia electrică necesară. Cu cei 5.000 de dolari din partea Guvernului Japoniei, Aurelia va instala un sistem fotovoltaic și pompe de aer pentru încălzirea serelor, astfel înlocuind sistemul de încălzire pe bază de cărbune, care este nu doar costisitor, dar și poluant.

„Lucrul cu serele e un zbucium permanent. Nevoia ne-a împins să ne apucăm de această activitate, dar e foarte anevoios, necesită investiții foarte mari și cu greu încercăm să ieșim la mal. Tot ce am obținut în viață a fost din munca noastră, făcută cinstit, și nu credeam că cineva poate să ne ajute fără niciun interes. Când am aflat despre această oportunitate, am decis să încercăm și am spus și altor femei despre concurs. Ne bucurăm mult că am fost selectați”, spune Aurelia. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare finanțează 46 din totalul de 78 de propuneri de proiecte. 30 dintre acestea, cu valoare de până la 6.000 de dolari americani, au fost depuse de femeile care practică activitatea agricolă la nivel de gospodărie casnică, iar 16 propuneri, în sumă de până la 18.000 de dolari fiecare, de către proprietarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii. „Sunt încântat că evenimentul de astăzi are în centrul atenției femeile, cu un potențial vital adesea neglijat în condițiile în care peste 50% din populație este reprezentată de femei. Această inițiativă comună a Biroului de Cooperare Elvețiană și PNUD integrează soluții în diverse activități agricole, cum ar fi cultivarea legumelor și a fructelor, creșterea animalelor, livezilor și multe altele. Acest sprijin vizează redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică pentru întreprinderile conduse de femei din zonele rurale. Astăzi, felicităm 46 de femei curajoase, muncitoare, dedicate și creative care fac progrese în acest domeniu”, subliniază Olivier Bürki, director adjunct al Biroului de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova.

Nadejda Sonic și soțul ei sunt de curând parteneri de viață și de afacere. Fostă farmacistă, Nadejda se ambiționează să construiască o fermă modernă în satul ei de baștină, Cioara din raionul Hîncești. Deocamdată au 300 de oi de rasă, au experiența necesară și dorință. Suportul de 18.000 de dolari din partea Elveției le va permite procurarea și instalarea panourilor fotovoltaice la noua fermă, care să le asigure energia necesară pentru linia de procesare și producere a cașcavalurilor și pentru mașinile care fac furajele pentru animale. Au planuri multe, mari și sunt recunoscători că pot beneficia de suport pentru a le realiza. „Fără astfel de ajutor este tare complicat, mai ales la început de cale. Noi nu ne temem de lucru, ambii am crescut știind ce înseamnă munca fizică, iar o astfel de afacere implică foarte mult lucru, inclusiv fizic, practic dormim câte patru ore pe noapte. Dar știm ce dorim să obținem – să ne dezvoltăm, să creștem, să avem ceva al nostru și suntem foarte mulțumiți că putem fi ajutați”, spune Nadejda. Beneficiarele au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă. Ele practică activități economice agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia. Contribuția proprie obligatorie reprezintă minim 20 la sută din suma solicitată în propunerea de proiect.În perioada martie – aprilie 2024 au fost organizate 10 sesiuni de informare despre măsurile de eficiență energetică, activitățile prietenoase mediului și aplicarea acestora în agricultură pentru aproximativ 350 de persoane din cele 16 raioane-țintă, la care au participat inclusiv actualele beneficiare.

Un autocar cu 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc pe podul peste Dunăre de lângă Brăila, România

Un autocar în care se aflau 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc luni, pe podul peste Dunăre de la Brăila. Șoferul şi pasagerii au reușit să se autoevacueze la timp, transmite News.ro. 

Autocarul se deplasa din direcţia Tulcea spre Brăila când a fost cuprins de flăcări. În câteva minute autovehicolul a ars ca o torță. 

„La faţa locului intervin o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la ISU Brăila şi o ASAS de la ISU Tulcea – subunitatea din Măcin”, a transmis ISU Brăila. 

În urma incendiului, nu s-au înregistrat victime, şoferul şi cei 35 de pasageri, cetăţeni ucraineni, reuşind să iasă la timp din autovehicul.

Traficul pe pod este blocat în totalitate. Pasagerii vor fi preluaţi de un alt autocar, însă între timp sunt transportaţi cu microbuze ale ISU la Sala Polivalentă din Brăila.

Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

De ce mor moldovenii: Maladiile care dețin ponderile cele mai înalte în cauzele de deces
Articolul anterior
Gata cu cozile la universităţi! Admiterea la universitățile din țară se va face exclusiv online
Articolul următor