9 mai: Rusia organizează parada de Ziua Victoriei sub amenințarea atacurilor cu drone

Rusia sărbătoreşte, marţi, aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial cu o paradă în Piaţa Roşie, în condiţii de securitate sporită, după o serie de atacuri cu drone, inclusiv asupra cetăţii Kremlinului.

Vladimir Putin, ministrul Apărării şi alţi oficiali de rang înalt sunt aşteptaţi să treacă în revistă parada din Piaţa Roşie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale şi trupe în marş, transmite știrileprotv.ro.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, când oamenii comemorează sacrificiile uriaşe făcute de Uniunea Sovietică în timpul aşa-numitului Marele Război Patriotic din 1941-45, în care au murit aproximativ 27 de milioane de cetăţeni. Această aniversare este cu atât mai încărcată emoţional cu cât Rusia deplânge miile de soldaţi ucişi în războiul de aproape 15 luni din Ucraina, care nu dă semne că s-ar încheia.

Rusia este, de asemenea, afectată de atacurile cu drone, inclusiv unul asupra Kremlinului la 3 mai, despre care a spus că a fost o încercare de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin. Ucraina, care este aşteptată în curând să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri terenul, neagă implicarea.

Oficiali de top vor lua parte la parada de la Moscova

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor de inspiraţie „nazistă” – cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Hitler a invadat-o în 1941.

Kievul spune că acest lucru este absurd şi acuză Rusia că se comportă ca Germania nazistă, purtând un război de agresiune neprovocat şi confiscând teritoriul ucrainean.

Putin, ministrul său al Apărării şi alţi oficiali de rang înalt sunt aşteptaţi să treacă în revistă parada din Piaţa Roşie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale şi trupe în marş.

Cu toate acestea, reflectând preocupările sporite în materie de securitate cauzate parţial de atacurile cu drone, autorităţile au anulat tradiţionalul survol aerian. Au existat, de asemenea, rapoarte potrivit cărora mai puţini soldaţi şi mai puţin echipament militar se vor alătura paradei din acest an, deoarece conflictul din Ucraina are un impact puternic asupra oamenilor şi echipamentelor.

Autorităţile din întreaga ţară au anulat procesiunile „Regimentului Nemuritor”, în care oamenii poartă portretele rudelor care au luptat împotriva naziştilor.

Putin va ţine un discurs în Piaţa Roşie, unde i se vor alătura liderii mai multor foste republici sovietice. În discursul de anul trecut, el nu a făcut nicio menţiune despre Ucraina, dar a criticat alianţa militară NATO pentru că s-a extins până la graniţele Rusiei şi a salutat eroismul sovietic în rezistenţa împotriva lui Hitler. De atunci, Finlanda – care se învecinează cu Rusia – a aderat şi ea la NATO.

Kremlinul învinuiește Ucraina

„Fie ca nimeni să nu mai încalce vreodată graniţele sacre ale Patriei noastre”, a declarat patriarhul Kirill, şeful puternicei Biserici Ortodoxe Ruse şi un aliat apropiat al lui Putin, în timp ce a depus luni flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din centrul Moscovei.

„Dar pentru ca acest lucru să fie aşa, ţara noastră trebuie să fie puternică, deoarece o ţară care se teme nu este atacată”.

Întrebat luni despre anularea unor evenimente de Ziua Victoriei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe Ucraina: „Când avem de-a face cu un stat care este de facto un sponsor al terorismului, atunci este mai bine să luăm măsuri de precauţie”.

Pe lângă atacul asupra complexului de la Kremlin, Moscova acuză Ucraina şi pentru atacurile cu drone de săptămâna trecută asupra unor depozite de combustibil, trenuri de marfă şi multiple obiective din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o cu forţa de la Ucraina în 2014, relatează Reuters, citată de News.ro.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

O bătrână a cerut ajutor de la Maia Sandu la evenimentul de comemorare
Articolul anterior
Astăzi are loc prima semifinală la Eurovision! Iată cum pot vota moldovenii stabiliți în afara țării
Articolul următor