9 persoane au murit şi 60 au fost rănite într-un atac asupra unui imobil de locuinţe din orașul ucrainean Dnipro

Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi alte 60 au fost rănite într-un atac cu rachete ruseşti care au lovit sâmbătă un bloc înalt de apartamente din oraşul Dnipro, potrivit autorităţile locale, informează dpa, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Printre răniţi s-au aflat şi 12 copii şi au fost distruse 72 de apartamente, a scris pe Telegram Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, în timp ce salvatorii scoteau oameni de sub dărâmăturile clădirii parţial prăbuşite.

Locuitorii prinşi sub dărâmături îşi semnalau prezenţa cu lanternele telefoanelor mobile, potrivit presei ucrainene.

Biroul preşedintelui Ucrainei a publicat fotografii şi înregistrări video ale clădirii lovite. Şeful biroului prezidenţial, Andrii Yermak, şi-a exprimat furia:”Ruşii sunt terorişti, vor fi pedepsiţi pentru tot. Toţi, fără excepţie”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat „teroarea rusă”. Referindu-se la operaţiunile de salvare, el a spus:”Luptăm pentru fiecare persoană, pentru fiecare viaţă”.

După atacurile izolate cu rachete ruseşti de dimineaţă, forţele ruse şi-au intensificat semnificativ bombardamentele în mai multe regiuni în cursul zilei de sâmbătă, ceea ce a făcut ca o avertizare de raid aerian să fie emisă pentru întreaga ţară.

Pe lângă Dnipro, alte zone afectate au mai fost Odesa, Harkov, Lvov şi Kiev. Infrastructura civilă a fost deteriorată şi au fost raportate întreruperi de curent.

Acestea au fost primele atacuri importante cu rachete de la începutul noului an.

Peste 2 luni de la dispariția Mădălinei în SUA! Căutările s-a mutat într-o zonă muntoasă, unde ar fi fost zărită mașina mamei

Căutările Mădălinei Cojocari, fetița unei moldovence stabilite în Carolina de Nord, SUA, continuă la peste 70 de zile după dispariție. Căutarea s-a mutat acum din casa Mădălinei în județul Madison, o zonă dens împădurită, dar puțin populată, adânc în Munții Apalași. O fotografie a fetiței, făcută înainte de dispariție, arată că ea ar fi fost în zona unde poliția își concentrează acum ancheta, scrie TV8.md.

Câteva persoane au informat oamenii legii că au zărit mașina mamei în zilele de după dispariția Mădălinei. Între timp, o persoană apropiată familiei a dezvăluit că părinții „nu aveau prieteni” și erau „liniștiți” în timpul vacanțelor.

Poliția a mutat eforturile de căutare în zona accidentată luna trecută și a contactat comunitatea întrebând dacă locuitorii au văzut-o pe Mădălina, mama ei, Diana sau mașina femeii, scrie insideedition.com.

O femeie le-a spus autorităților că a trecut că a zărit automobilul, parcat pe marginea drumului, lângă Lonesome Mountain. Și-a amintit de vehicul, pentru că mai târziu, a trecut cu viteză pe lângă ea, în timp ce și-a continuat drumul.

O altă femeie a văzut vehiculul în Weaverville, pe 22 noiembrie, la o zi după ce Mădălina r fi fost văzută ultima dată. Un alt rezident a raportat că a văzut mașina și în Weaverville la un IHOP, pe 25 noiembrie.

Mama fetei conduce un Prius verde ca marea, potrivit anchetatorilor.

Totodată, un membru al forțelor de ordine ar fi avut contact cu mama lângă Lonesome Mountain când aceasta se afla în zonă, după ce fiica ei a dispărut.

Mădălina nu era alături de ea în acel moment, iar la scurt timp după aceea, anchetatorii au început să cerceteze zona, dar nu au găsit nici urmă de fată.

Între timp, o fotografie a Mădălinei pozând pe vârful Muntelui Mitchell din județul vecin Yancey confirmă că ea a vizitat cel puțin această zonă a statului înainte de a dispărea, care se află la trei ore de casa ei din orașul Cornelius.

„Departamentul de Poliție Cornelius, SBI și FBI continuă să caute pe frumoasa Mădălina. Așa cum am aflat că ea a lipsit, atenția noastră este să o aducem acasă pe Mădălina”, spune poliția din Cornelius. „Vă rugăm să continuați să distribuiți pozele ei pe rețelele de socializare pentru a ne ajuta #FindMadalina”.

Poliția Cornelius a publicat o fotografie cu o Toyota Prius, precum și două fotografii selfie, parcă făcute de mamă în munți, în timp ce fiica ei era de negăsit.

Mădălina a fost văzută ultima oară purtând blugi, pantofi Adidas roz, mov și alb și un tricou și jachetă albă, au anunțat autoritățile.

Părinții „nu aveau prieteni”, erau „liniștiți” în timpul vacanțelor

Părinții fetiței dispărute „nu aveau prieteni” și erau în mare parte „liniștiți” în timpul vacanțelor anuale ale grupului de prieteni, potrivit unei cunoștințe a familiei.

„Prietenul nostru, care cunoaște familia, ne-a spus că, de exemplu, nu aveau prieteni. De aceea, au venit la această întâlnire de familie-prieteni. Acesta a fost într-adevăr unul dintre singurele lor momente de socializare”, a zis Michele Clark Triscitti, unul dintre cei 16 prieteni ai mamei de pe Facebook, scrie foxnews.

„Nu sunt suficient de aproape de ei ca să fi știut și asta tocmai a ieșit la iveală când am vorbit cu prietenul nostru comun”, a adăugat ea.

Clark Triscitti o descrie pe mama fetei ca fiind „liniștită” și „un fel la periferie” în timpul vacanței de grup, care a fost organizată de un grup mare de prieteni apropiați tatălui vitreg Palmiter „cu ani în urmă”.

„Nimic în afara normalului… Doar mai mult ca o familie liniștită, pentru ei înșiși. S-au implicat și au vorbit și au interacționat și au purtat conversații cu toată lumea – doar mai liniștită”, a explicat Clark Triscitti.

Fiul ei obișnuia să se joace cu Mădălina în vacanțele de grup, dar însăși Clark Triscitti nu își amintea multe interacțiuni cu părinții fetei.

„Suntem destul de șocați. Fiul meu s-ar juca cu Mădălina în fiecare an când aveam aceste vacanțe. Ei petreceau și se jucau, și făceau lucruri pentru copii, așa că da, este destul de șocant”, a spus Triscitti, adăugând că Mădălina a fost „sută la sută” o fetiță normală, pe baza a ceea ce observase în timpul călătoriilor de grup.

Eforturile de căutare nu au început decât la aproape trei săptămâni după ce tânăra a dispărut, deoarece mama și tatăl ei vitreg nu au raportat dispariția ei decât după ce școala a întrebat despre absența elevei.

Oamenii legii locali și FBI-ul continuă să clasifice acest lucru drept o dispariție sau o investigație de răpire, în timp ce mama și tatăl vitreg al fetei rămân în spatele gratiilor după ce au fost acuzați pe 17 decembrie, pentru că nu au raportat dispariția unui copil.

De atunci, au fost puși sub acuzare și vor apărea în instanță pe 2 martie. Amândoi susțin că nu au informații despre dispariția Mădălinei.

TV8.md reamintește că FBI a extins căutările și cere ajutorul comunității internaționale pentru a o găsi pe Mădălina Cojocari, o fetiță de 11 ani, originară din Republica Moldova. Aceasta a fost văzută ultima oară pe 21 noiembrie, în jurul orei 16:59. Pe pagina oficială a FBI este indicat că minora a dispărut de acasă în noaptea de 23 noiembrie 2022. Mama, însă, i-a anunțat dispariția abia pe 15 decembrie.

La începutul lunii ianuarie, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliul și mașinile părinților fetiței, de unde au fost ridicate mai multe probe, inclusiv trei telefoane mobile.

Două dispozitive aparțin mamei şi tatălui vitreg al copilei, însă nu se cunoaște al cui este al treilea telefon. Anterior, părinții spuneau că Mădălina nu avea propriul telefon.

În interiorul casei, anchetatorii au depistat și o porțiune din bucătărie blocată de placaj. Tatăl vitreg al copilei le-ar fi spus anchetatorilor că cuplul plănuia să facă reparație în interiorul casei.

În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe documente de călătorie care ar fi avut o legătură cu dispariția copilei. Mai mult aceștia au depistat că un rucsac și unele obiecte de-ale fetiței lipseau în timpul căutării.

Potrivit WCNC, autoritățile au fost observate cum ies din casă cu mai mulți saci plini cu probe. Fostul polițist, M. Quentin William, a declarat că poliția a verificat amănunțit dormitoarele, subsolul și podul casei. 

Între timp, poliţia americană a examinat înregistrările de pe telefonul mobil ale fiecărui părinte și au fost analizate semnalele emise de dispozitive, pentru a stabili unde se aflau acestea.

Poliția din Cornelius, statul Carolina de Nord, de comun cu FBI, a efectuat săpături în curtea casei unde locuia familia, a examinat lacul din apropierea zonei și a efectuat mai multe percheziții. Comunitatea s-a mobilizat, iar în spații publice au fost plasate mesaje referitoare la dispariția fetei. În același timp, presa americană scrie că, potrivit vecinilor, în curtea familiei a fost observat fum timp de câteva zile după ce minora a fost anunțată dispărută.

În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, jurnaliștii de la  TV8 au reușit să discute cu bunicul și mătușa fetiței. Rudele copilei presupun că aceasta ar fi fost răpită.

Un psiholog criminalist din zona Charlotte spune că investigațiile ar mai putea dura, deoarece anchetatorii încă lucrează pentru a obține mai multe informații de la părinți, în special despre ceea ce s-a întâmplat în cele trei săptămâni în care Mădălina nu a fost dată dispărută.

Orice persoană care ar putea avea informații care ar putea ajuta detectivii ar trebui să contacteze Departamentul de Poliție Cornelius la 704-892-7773.

Locatarii a două blocuri din Capitală se plâng de starea proastă a balcoanelor: ”Pot oricând provoca o tragedie”

Locatarii a două blocuri cu 16 etaje, din Chişinău, se plâng de starea proastă a balcoanelor care pot oricând să provoace o tragedie, scrie tvrmoldova.md.

Tencuiala și elementele structurii de siguranță sunt deteriorate și pot duce la prăbușire. Specialiştii au inspectat locul şi susțin că vor face o evaluare a cheltuielilor de reparaţie ce urmează a fi suportate de locatarii.

În unul din blocurile cu pricina, din sectorul Buiucani al Chisinaului, pereții sunt jerpeliți și plini de mucegai. Mai grava e însa starea balcoanelor comune, din care se desprind şi cad bucăți de beton.

Balcoanele aparțin locatarilor pentru că sunt spații commune și recunosc că de multă vreme nu s-au mai făcut reparații.

Balcoanele sunt un real pericol pentru locatari. Angajaţii întreprinderii municipale pentru gestionarea fondului locativ dau asigurări că stare blocurilor din Chişinău este atent monitorizată în timp ce Direcţia locativ-comunală anunță că responsabil de reparaţia balcoanelor este gestionarul blocului şi locatarii acestuia.

MIHAIL CĂRĂRUŞ, director, întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ: „Noi în fiecare toamnă şi primăvară conform graficului de examinare a blocurilor de locuit, examinăm starea elementelor constructive a tuturor blocurilor locative. În rezultatul examinătii de toamnă s-a constat că la două blocuri locative aflate la noi la deservire starea balcoanelor este dezastruasă.  Este riascul de a cădea dat fiind faptul că e uzat betonul, e uzat metalul, armatura şi este risc”

GHENADIE DUBIŢA, şef adjunct, Direcţia Generală locativ-comunală şi amenajare: „Din sursele care le are gestionarul trebuie să efectuieze aceste reparaţii. Cu regret de cele mai multe ori gestionarii nu îşi îndeplinesc pe deplin obligaţiile. Dacă sursele financiare pe care le are gestionarul sunt insuficiente pentru a face aceste lucrări el este obligat să convoace adunarea generală a proprietarilor din bloc să-i informeze despre starea blocurilor. Proprietarii sunt coprorietarii a locurilor de uz comun, a elementelor constructive comune şi respectiv să stabilească cota de contribuţie a fiecărui proprietar”.

În Chişinău sunt 10 blocuri de locuinţe aflate în stare deplorabilă și  cu balcoane deteriorate. În urmă cu doi ani, la un bloc de pe strada Ismail, o placă din beton s-a desprins din parapetul unui balcon și a căzut de la înalțime, fără a face victim. În 2014 însă, un bărbat de 30 de ani a murit iar altul a fost rănit după ce balconul unui bloc din strada Eugen Coca s-a prăbuşit peste ei.

Ce avere uriașă are cel mai bogat câine din lume. A moștenit-o de la o contesă austriacă

Gunther al VI-lea este cel mai bogat câine din lume și duce o viață de lux în Germania, scrie protv.ro..

Averea netă a ciobănescului german depășește 365 de milioane de euro (400 milioane de dolari), transmite Știri.md cu referire la

Cel mai bogat câine din lume trăiește viața unei celebrități de top. El este moștenitorul unei averi impresionante ce a aparținut cândva contesei Karlotta Liebenstein.

Contesa austriacă nu a avut copii și nici rude, așa că și-a lăsat moștenirea câinelui său, Gunther III. Când Gunther III a murit, averea a fost transmisă fiului său, Gunther IV.

Maurizio Mian, prietenul fiului contesei Liebenstein, a fost însărcinat să aibă grijă de câine după moartea proprietarei. El a construit un imperiu în jurul animalului de companie.

Câinele din rasa ciobănesc german duce o adevărată viață de lux. El dispune, printre altele, de un bucătar privat, de o echipă de securitate, dar și de o echipă de relații publice.

ANSA oferă recompensă de 50 euro pentru pentru fiecare cadavru de mistreț raportat
Articolul anterior
Astăzi marcăm Ziua Națională a Culturii! Mesajul premierului Natalia Gavrilița
Articolul următor