A decedat Vasile Basoc, deputatul din primul Parlament al Republicii Moldova

A decedat deputatul din primul Parlament al Republicii Moldova, Vasile Basoc. Anunțul a fost făcut de membrii Asociației „Parlamentul-90”, care transmit condoleanțe familiei lui Vasile Basoc.

separator
Vasile Basoc a fost deputat în prima legislatură, ales pe circumscripția 337, Valea Mare, Ungheni. A fost votant și semnatar al Declarației de Independență.

Doritorii sa-și ia rămas bun o pot face marți, 1 ianuarie, în satul Măcărești, raionul Ungheni. Înmormântarea va avea loc între orele 10:00 – 13:00, la cimitirul din localitate, transmite unimedia.info.

A fost un act de mare curaj atunci

„Declaraţia de independenţă a fost punctul culminant în activitatea noastră de parlamentari. A fost o trăire de nedescris. Aşa ceva nu mai fusese niciodată. Pe străzile Chişinăului ieşiseră zeci de mii de oameni. Un entuziasm de nedescris”, relata Vasile Basoc, într-un interviu pentru apropomagazin.md.

Vasile Basoc îşi amintea fiecare gest, fiecare mişcare a colegilor săi din acea zi în Parlament: „Ţin minte foarte bine cum a început să invite Anatol Plugaru deputaţii să semneze acel document. Primul care a votat a fost un coleg de-al nostru de etnie rusă, un om foarte cumsecade, Alexandr Ohotnicov. Gestul lui m-a înaripat”. Unul după altul, s-au apropiat de masă şi au semnat toţi cei 278 de deputaţi prezenţi în sală în acea zi istorică de 27 august. „A fost un act de mare curaj atunci. Noi am adoptat Declaraţia de independenţă după cîteva zile de la puciul de la Moscova. Nimeni nu ştia care ar fi putut fi soarta noastră de mai departe. Puteam să ajungem la fel cum au ajuns cîndva deputaţii din Sfatul Ţării – să fim represaţi, închişi, nimiciţi”, spunea Vasile Basoc.

Doi pietoni au fost loviți mortal azi-dimineață
Articolul anterior
Prințul Harry a vorbit în premieră despre retragerea din familia regală, într-un discurs emoționant
Articolul următor
Alte articole interesante