A fost aprobat mecanismul de distribuire, în Capitală, a abonamentelor în transportul public pentru picii din clasele primare

Primăria Municipiului Chișinău a aprobat mecanismul de distribuire a abonamentelor anuale pentru elevii claselor I-IV de la instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I și II, publice și private din municipiul Chișinău, pentru perioada 2022-2023, scrie agora.md.

Procedura a fost elaborată de Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) și prevede instrucțiuni pentru managerii instituțiilor de învățământ din capitală.

Primăria Municipiului Chișinău a aprobat mecanismul de distribuire a abonamentelor anuale pentru elevii claselor I-IV de la instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I și II, publice și private din municipiul Chișinău, pentru perioada 2022-2023.

Procedura a fost elaborată de Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) și prevede instrucțiuni pentru managerii instituțiilor de învățământ din capitală.

Astfel, directorii instituțiilor de învățământ primar și secundar, ciclul I și II, publice și private vor repartiza diriginților de clasă abonamentele anuale pentru elevi, ulterior cu repartizarea acestora părinților; vor elibera documente permisive (carnet de elev, certificat/confirmare care atestă statutul de elev al instituției) cu număr și data eliberării, pentru a fi prezentat în transportul public de către elev, la solicitare, odată cu abonamentul; vor solicita, prin demers, abonamente pentru elevii noi veniți în instituție, pe parcursul anului de studii, de peste hotare sau din instituțiile de învățământ din raioanele republicii.

Totodată, în cazul pierderii abonamentului de către elev, acesta va putea fi restabilit conform următoarei proceduri:

  • Cererea părintelui, către directorul instituției de învățământ, care va conține declarația pe propria răspundere despre pierderea abonamentului și solicitarea de înlocuire a acestuia;
  • Cererea directorului instituției de învățământ către DGETS;
  • Demersul DGETS către direcția generală transport public și căi de comunicație.
  • Cererile se vor examina conform termenului general prevăzut în art. 60 al codului administrativ nr.116/2018, 30 de zile.
  • Menționăm că, distribuirea abonamentelor anuale de călătorie pentru elevii claselor I-IV din instituțiile de învățământ a municipiului Chișinău, pentru perioada 01.08.2022- 30.09.2023, cu titlu gratuit, se va face în conformitate cu prevederile Metodologiei calculării şi reglementării tarifelor la serviciile prestate de către întreprinderile de transport de călători aprobată prin decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 6/1 din 13.06.2022.

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

FOTO de la nuntă! Galina și Igor Dodon sărbătoresc astăzi 23 de ani de căsătorie. Tot azi, fostul președinte așteaptă un nou verdict privind arestul lui la domiciliu
Articolul anterior
Sfârșit groaznic pentru un bărbat care a murit devorat după ce a intrat în cușca leilor dintr-o grădină zoologică
Articolul următor