A fost căsătorită de către părinți la 17 ani, fără să își cunoască soțul. Destinul unei femei de etnie romă din Drochia

Iana Duminică din s. Chetrosu, Drochia, este una din campioanele familiei sale la capitolul studii. După ce a absolvit cu succes gimnaziul, ea a fost admisă la liceu. Mama Ianei, Ada, a absolvit doar opt clase, iar bunica, doar trei. De Ziua Internațională a Romilor, UNFPA Moldova povestește istoria lor.

Căsătorii aranjate, fără drept la refuz

Pe când era de vârsta fiicei sale, Ada Duminică se visa asistentă medicală. Imediat după gimnaziu ea a depus actele la Colegiul de Medicină din Bălți, dar nu a trecut concursul. A revenit acasă, la părinți, dar nu a mai mers la școală, rămânând să ajute la gospodărie și la îngrijirea fraților mai mici. Avea doar 17 ani când s-a căsătorit, mariajul fiind aranjat de părinții săi și cei ai mirelui. Pe viitorul soț aproape că nu l-a văzut până în ziua nunții. „Așa erau obiceiurile atunci, fetele rome stăteau mai mult acasă, nu ieșeam la distracții, la discotecă, nicăieri. La căsătorie, pe mireasă nu o prea întreba nimeni dacă e de acord sau nu”, spune Ada.

Ada Duminică împreună cu fiica sa, Iana.

Căsnicia  s-a destrămat la fel de repede cum a fost pusă la cale – a durat doar o jumătate de an. Anii de după divorț au fost singurii în care femeia a reușit să investească în dezvoltarea profesională – a însușit profesia de croitoreasă.

De cel de-al doilea soț, cu care a făcut cunoștință prin intermediul unor prieteni, Ada își amintește fără tragere de inimă – viața de familie era frecvent condimentată de certuri și bătăi violente. A decis să pună punct căsniciei când a înțeles că violența o marca nu doar pe ea, dar și pe copil.

„Am hotărât să plec de acolo și să îmi cresc singură copilul. Le încurajez și pe alte femei să nu rabde, să nu rămână lângă soț dacă sunt bătute, umilite. Sunt sigură că te poți descurca pe cont propriu. Când ești bătută îți pierzi sănătatea și chiar îți poți pierde viața”, spune ea.

Potrivit unui raport UNFPA, în prezent, în Europa de Est și Asia Centrală căsătoria timpurie este, în general, ilegală și în scădere, dar încă se mai practică pe scară largă în anumite zone. În unele țări, până la 15% dintre femei s-au căsătorit înainte de a împlini 18 ani, iar în unele comunități una din două femei s-a căsătorit fiind copil.

În Republica Moldova, spune Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și fondatoare a postului de radio al comunității rome Patrin FM, cele mai multe femei rome nu ajung să facă studii liceale și continuă să se căsătorească devreme.

„Fata este privită ca o persoană care are responsabilitatea să facă mâncare, să aibă grijă de casă și să facă copii, iar în unele comunități tot ea este cea care aduce bani în casă. Școala nu se prea înscrie în acest circuit. Fata crește cu ideea că viața ei se reduce la familie, exact ca în cazul mamei sale”, spune activista. 

Studiile pot pune capăt unor practici dăunătoare

Potrivit UNFPA, sunt necesare investiții în educație și schimbarea normelor sociale, care să pornească din familie și comunitate, pentru a elimina aceste atitudini și a susține fetele să facă propriile alegeri cu privire la viața și corpul lor.

Istoria Ianei Duminică și a familiei sale demonstrează acest lucru. Iana, care învață la liceu, spune că o căsătorie nu face parte din planurile ei pentru următorii câțiva ani. Prioritate sunt studiile, iar familia sa o susține. Nici mama, nici bunicii nu insistă ca tânăra să se căsătorească la fel de devreme ca alte femei rome. După absolvirea liceului, Iana va urma o facultate, cel mai probabil legată de limbile străine, pentru care a făcut o adevărată pasiune.

Mama sa, Ada, ne spune că succesele fiicei o încurajează să investească și în propria dezvoltare. Astfel, femeia este decisă să se înscrie la cursuri de limbi străine, ar vrea să își perfecționeze franceza pe care o cunoștea bine când era elevă, dar și să urmeze școala auto.

„Studiile sunt importante mai ales pentru o femeie – ca să nu umble cu vânzarea cum umblă alții. Ea trebuie să aibă o profesie, să aibă o bucată de pâine mai ușoară. Vedeți cum e în ziua de azi – ai lucru, ai din ce trăi, te descurci. E tare important să ai sursa ta de venit, să nu depinzi de nimeni. Dacă te măriți, nu mai înveți, apar alte griji”.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Ministerul Sănătății pregătește mecanismul de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate anti-Covid
Articolul anterior
România a prelungit pentru încă o lună starea de alertă în sănătate. De Paște se va putea circula până la ora 5:00
Articolul următor