A impresionat o lume întreagă! Povestea Martei, medicul ucrainean care la 51 de ani se antrenează ca să-și apere țara: „Important să nu fii speriat”

Marta Iuzkiv are 51 de ani și este medic în capitala Ucrainei. De câteva luni, își petrece sâmbăta târându-se prin gheață și noroi cu o pușcă de jucărie, învățând cum să se protejeze de tirurile inamicului. Speră că o invazie rusă poate fi evitată, dar se pregătește, totuși, de un asemenea scenariu. Este unul dintre numeroșii voluntari pregătiți să ajute armata ucraineană.

Europa este în alertă maximă din cauza crizei de la granița ruso-ucraineană. Moscova își încordează mușchii, adună trupe în zona de frontieră, unde a trimis peste 100.000 de militari, fapt care a alarmat Kievul și pe aliații săi occidentali. În acest context, Statele Unite și Marea Britanie le-au cerut unora dintre angajații propriilor ambasade să părăsească Ucraina. Uniunea Europeană a amenințat Rusia cu sancțiuni fără precedent, în timp ce liderii vestici încearcă să anticipeze ce va face Vladimir Putin. Dar nici măcar rușii nu știu intențiile acestuia, așa că jumătate din populație crede că un conflict este puțin probabil, potrivit unui studiu realizat de un ONG cu sediul la Moscova. Asta, în ciuda conflictului care a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. În estul Ucrainei, separatiștii proruși luptă pentru teritoriul din Donbas. Kievul spune că, până acum, aici au murit 14.000 de oameni.

Marta Iuzkiv este gata să-și pună viața în pericol, chiar dacă știe că Ucraina nu ar avea șanse foarte mari în cazul unei invazii ruse. La 51 de ani, femeia face un antrenament militar de bază.

„Toate chestiile astea pe care le vezi în filme sau în documentare par foarte simple, dar când începi să le reproduci, e destul de dificil. Trebuie să știi cum să mânuiești armele corect, pentru a nu fi un pericol pentru tine și pentru camarazii tăi. Sunt abilități destul de importante, de bază, dar foarte importante”, spune medicul Marta Iuzkiv. Este voluntar în Forțele Ucrainene de Apărare Teritorială.

Voluntarii care se pregătesc să sprijine armata

Unitățile fac antrenamente pentru intervenții de urgență. Dacă izbucnește războiul, din spatele liniei frontului, ei trebuie să sprijine armata. Majoritatea luptătorilor de weekend nu au experiență militară.

„Știi că oricine poate schimba ceva. Fiecare persoană poate fi auzită și mai știm că, atunci când ne alăturăm unității, suntem destul de puternici. Și cred că ucrainenii fac asta foarte bine”, spune Marta Iuzkiv.

Ea nu este genul care caută senzații tari. Duce o viață obișnuită, la nivelul clasei de mijloc, într-o casă cu grădină și animale de companie, undeva la marginea Kievului. În timpul săptămânii, lucrează de acasă pentru o companie care face studii farmaceutice. Dar acum crede că traiul ei confortabil este amenințat. Rusia a ocupat Crimeea în urmă cu aproape 8 ani și sprijină forțele separatiste din estul Ucrainei. Acum, Rusia amenință din nou.

„Mi-e aproape imposibil să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă trebuie să plec de aici, dacă trebuie să lupt și totul va fi distrus. S-ar putea întâmpla. Și încerc să fiu pregătită pentru o astfel de situație, pentru că știu sigur că nu vreau să-mi rămână toate acestea cu prețul de a trăi sub ocupație”, spune femeia.

„Rușii trebuie să înțeleagă că va fi dureros pentru ei”

Marta și-a convins și soțul, pe Serhii, să se alăture brigadei de voluntari. Sunt convinși că pot face diferența.

„Trebuie să înțeleagă că va fi cu adevărat dureros pentru ei. Nu va fi ca o plimbare la pas prin țara noastră și ar trebui să evalueze situația. Poate vor încerca să facă asta. Dar țara lor va plăti un preț mare, iar asta ar trebui să conteze pentru ei”, spune Serhii Ciornîi.

În fiecare sâmbătă, Marta și Serhii își îmbracă amândoi uniformele și se îndreaptă spre pădurea de lângă Kiev unde se întâlnesc cu alți voluntari civili.

Forțele de Apărare Teritorială au fost înființate în urmă cu câțiva ani. Acum, raportează oficial Comandamentului Armatei, iar unii instructori au experiență militară. Alții au dobândit abilități de bază aici, un fel de pregătire la locul de muncă.

„De ce stați atât de aproape unul de celălalt?! Dacă ar fi să arunc o grenadă de mână, v-aș lovi pe amândoi în același timp”, le spune comandantul în timpul instrucției.

Ce pot face în război rezerviștii ucraineni

Dacă izbucnește războiul, rezerviștii vor fi în spatele liniei frontului pentru a păzi clădirile, pentru a asigura logistica armatei, pentru a face controale și chiar pentru a face față eventualelor infiltrări ostile.

Situația a escaladat dramatic în ultimele săptămâni. În Ucraina există temeri că trupele ruse ar putea intra pe teritoriul țării în orice moment, iar Ucraina ar fi lăsată să se descurce singură.

„Nu mă aștept ca Occidentul să ne sprijine cu trupe. Va depinde de noi să luptăm pentru țara noastră. Dar Occidentul ne-ar putea oferi armele necesare, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult”, spune voluntarul Denis Orlik.

Un lucru e sigur: luptătorii de weekend au atras multă atenție. Marta este dornică să-și expună motivația în fața jurnaliștilor din întreaga lume. Chiar dacă asta înseamnă că inamicul o poate recunoaște.

„Sincer, e important să nu fii speriat. Pentru că sunt în țara mea și nu fac nimic rău. Doar încerc să-mi apăr țara, deci adevărul e de partea mea”, spune Marta Iuzkiv.

Aici, toată lumea e conștientă de faptul că trupele Rusiei sunt superioare din punct de vedere militar forțelor de apărare din Ucraina. Dar Marta și colegii ei voluntari sunt hotărâți să-și apere teritoriul.

sursa: www.digi24.ro

Agenția Internațională pentru Energie Atomică va trimite în Republica Moldova o misiune specială care va evalua domeniul oncologic

Pe 28 noiembrie, la Viena, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oficialii au discutat despre investițiile efectuate, în ultimii trei ani, în modernizarea Institutului Oncologic, în special, cele realizate cu ajutorul AIEA. La fel, a fost abordat subiectul creării unui spectru vast de soluții de tratament pentru a lărgi accesul pacienților din țara noastră la cele mai moderne îngrijiri medicale. Părțile au punctat și noi perspective de colaborare.

Potrivit ministrei Sănătății, AIEA va trimite în Republica Moldova o misiune specială care va evalua domeniul oncologic. Raportul elaborat va servi drept fundament la crearea programului național de cancer pentru următorii zece ani, dar și la facilitarea procesul de identificare a partenerilor care vor investi în soluțiile de tratament împotriva cancerului.

Amintim că, în perioada 26-28 noiembrie, ministra Ala Nemerenco participă la Conferința ministerială privind știința, tehnologia și aplicațiile nucleare și Programul de cooperare tehnică, care se desfășoară în orașul Viena, Austria.

Președinta Maia Sandu, discurs cu prilejul Zilei Naționale a României

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la recepția oferită de Excelența Sa, Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova, cu prilejul marcării pe 1 decembrie a Zilei Naționale a României. Președinta a subliniat legăturile strânse dintre cele două maluri ale Prutului, a apreciat sprijinul constant și necondiționat al României pe calea integrării europene a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Discursul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la recepția oferită cu prilejul marcării Zilei Naționale a României: 

Onorată asistență,
Dragi români și prieteni ai României,

Este o bucurie să celebrăm împreună Ziua Națională a României, un moment plin de semnificație pentru toți cei care iubesc România. Această zi ne amintește de legătura profundă dintre cele două maluri ale Prutului.

Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun. 

O iubim fără egoism, fără rezerve, fără așteptări. Orice biruință a României e și biruința noastră. Orice greutate o trăim împreună.

Mă bucur că ne revedem anume în această săptămână. Sunt momente când familiile trebuie să se adune, să stea împreună și să privească provocările în față. 

Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune. România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici.

Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub steagul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună. 

Știm ce înseamnă despărțirea – 50 de ani de granițe închise și tăceri impuse de un regim care ne-a vrut străini unul față de celălalt. Nu mai vrem să fim separați. Vrem să mergem împreună, liberi, spre un viitor comun.

Dragi prieteni,

Toți moldovenii cu cetățenie română care au ieșit la vot – peste 80 de mii – au arătat grija și dragostea lor față de România. Votul lor spune că pașaportul românesc nu e doar un beneficiu, dar și o responsabilitate. Le mulțumesc pentru că au ales să apere viitorul României, așa cum au făcut-o și pentru Republica Moldova.

Alegerile din România ne-au mai arătat un lucru, pe care noi, cei din Republica Moldova, l-am trăit pe propria piele: democrația și libertatea sunt sub asediu în întreaga lume. Lupta pentru libertate nu încetează niciodată. Distanța de la democrație la autoritarism poate fi tare scurtă.

Duminică, am retrăit emoțiile alegerilor noastre. Și ele ne-au pus degetul pe rană. Dar ne-au amintit și despre puterea unui popor care se mobilizează în fața pericolului.

Am înțeles că speranța, oricât de puternică, nu e suficientă pentru ca binele să învingă. E nevoie ca un popor să își apere la vot soarta și locul în lume. 

Dragi români,

Viitorul Moldovei depinde și de calea pe care o alege România. În zilele ce urmează, românii vor merge din nou la vot, și am toată încrederea că vor apăra România, cu toate lucrurile pe care le iubim la ea.

România este pentru noi umărul pe care ne sprijinim când ne e greu. Dar și umărul alături de care mergem în momentele de celebrare. Și noi ne dorim un umăr puternic! Să ne sprijinim reciproc și să mergem umăr la umăr spre un viitor mai bun. 

Ne dorim o Românie liberă și puternică, la fel de mult pe cât ne dorim o Moldovă liberă și puternică. Căci așa-i între surori! 

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor!

Lista laureaților Premiului Național 2024, aprobată de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, în data de 27 noiembrie, lista personalităților desemnate câștigătoare a Premiului Național, ediția 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Laureații din acest an sunt:

  • Maria Mocanu, interpretă, folcloristă, scriitoare, jurnalistă, Artistă a Poporului – pentru contribuția remarcabilă la promovarea valorilor naționale; 
  • Sergiu Galben, artist plastic – pentru activitatea prodigioasă în domeniul artelor plastice și realizarea unor opere de valoare; 
  • Nicolae Dohotaru, director general și prim-dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, Maestru în Artă, profesor – pentru realizări remarcabile în dezvoltarea culturii naționale, promovarea valorilor artistice și management cultural; 
  • Ion Ciutac, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar, coordonator pe chirurgia urgentă la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” – pentru realizările de excepție în chirurgie;
  • Denis Nica, doctor habilitat în științe fizice, conferențiar universitar, cercetător – pentru aportul semnificativ în dezvoltarea teoriei fundamentale a transportului termic în nanostructuri;
  • Nicolae Negru, scriitor, autor de piese de teatru, analist politic, editorialist al Ziarului Național – pentru mesajul național și pentru profunzimea operei sale literare, dramaturgice și publicistice, precum și pentru cartea autobiografică „O progenitură dușmană”; 
  • Serghei Tarnovschii, Maestru Emerit al Sportului, participant și medaliat la Jocurile Olimpice, campion mondial și medaliat la jocurile/campionatele europene, triplu campion mondial universitar, sportiv profesionist – pentru performanțele sportive de excepție și contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova; 
  • Sergiu Cumătrenco, producător și distribuitor de filme – pentru merite deosebite și aportul artistic în distribuția și promovarea artei cinematografice din Republica Moldova, precum și pentru contribuția la dezvoltarea patrimoniului cultural al țării.

Laureații au fost desemnați, prin vot secret, în cadrul ședinței din 24 noiembrie a Comisiei pentru decernarea Premiului Național. Câștigătorii vor primi medalie, diploma Guvernului, precum și un premiu bănesc în valoare de 100 000 de lei. Detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului vor fi anunțate de Ministerul Culturii.  

,,Nu mai pot respira”. Regretele enorme ale comediantului de 40 de ani care nu s-a vaccinat împotriva Coronavirusului și a pierdut lupta cu virusul
Articolul anterior
Cum își menține greutatea? Vera Brejneva a dezvăluit secretele sale
Articolul următor