Marta Iuzkiv are 51 de ani și este medic în capitala Ucrainei. De câteva luni, își petrece sâmbăta târându-se prin gheață și noroi cu o pușcă de jucărie, învățând cum să se protejeze de tirurile inamicului. Speră că o invazie rusă poate fi evitată, dar se pregătește, totuși, de un asemenea scenariu. Este unul dintre numeroșii voluntari pregătiți să ajute armata ucraineană.
Europa este în alertă maximă din cauza crizei de la granița ruso-ucraineană. Moscova își încordează mușchii, adună trupe în zona de frontieră, unde a trimis peste 100.000 de militari, fapt care a alarmat Kievul și pe aliații săi occidentali. În acest context, Statele Unite și Marea Britanie le-au cerut unora dintre angajații propriilor ambasade să părăsească Ucraina. Uniunea Europeană a amenințat Rusia cu sancțiuni fără precedent, în timp ce liderii vestici încearcă să anticipeze ce va face Vladimir Putin. Dar nici măcar rușii nu știu intențiile acestuia, așa că jumătate din populație crede că un conflict este puțin probabil, potrivit unui studiu realizat de un ONG cu sediul la Moscova. Asta, în ciuda conflictului care a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. În estul Ucrainei, separatiștii proruși luptă pentru teritoriul din Donbas. Kievul spune că, până acum, aici au murit 14.000 de oameni.
Marta Iuzkiv este gata să-și pună viața în pericol, chiar dacă știe că Ucraina nu ar avea șanse foarte mari în cazul unei invazii ruse. La 51 de ani, femeia face un antrenament militar de bază.
„Toate chestiile astea pe care le vezi în filme sau în documentare par foarte simple, dar când începi să le reproduci, e destul de dificil. Trebuie să știi cum să mânuiești armele corect, pentru a nu fi un pericol pentru tine și pentru camarazii tăi. Sunt abilități destul de importante, de bază, dar foarte importante”, spune medicul Marta Iuzkiv. Este voluntar în Forțele Ucrainene de Apărare Teritorială.
Voluntarii care se pregătesc să sprijine armata
Unitățile fac antrenamente pentru intervenții de urgență. Dacă izbucnește războiul, din spatele liniei frontului, ei trebuie să sprijine armata. Majoritatea luptătorilor de weekend nu au experiență militară.
„Știi că oricine poate schimba ceva. Fiecare persoană poate fi auzită și mai știm că, atunci când ne alăturăm unității, suntem destul de puternici. Și cred că ucrainenii fac asta foarte bine”, spune Marta Iuzkiv.
Ea nu este genul care caută senzații tari. Duce o viață obișnuită, la nivelul clasei de mijloc, într-o casă cu grădină și animale de companie, undeva la marginea Kievului. În timpul săptămânii, lucrează de acasă pentru o companie care face studii farmaceutice. Dar acum crede că traiul ei confortabil este amenințat. Rusia a ocupat Crimeea în urmă cu aproape 8 ani și sprijină forțele separatiste din estul Ucrainei. Acum, Rusia amenință din nou.
„Mi-e aproape imposibil să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă trebuie să plec de aici, dacă trebuie să lupt și totul va fi distrus. S-ar putea întâmpla. Și încerc să fiu pregătită pentru o astfel de situație, pentru că știu sigur că nu vreau să-mi rămână toate acestea cu prețul de a trăi sub ocupație”, spune femeia.
„Rușii trebuie să înțeleagă că va fi dureros pentru ei”
Marta și-a convins și soțul, pe Serhii, să se alăture brigadei de voluntari. Sunt convinși că pot face diferența.
„Trebuie să înțeleagă că va fi cu adevărat dureros pentru ei. Nu va fi ca o plimbare la pas prin țara noastră și ar trebui să evalueze situația. Poate vor încerca să facă asta. Dar țara lor va plăti un preț mare, iar asta ar trebui să conteze pentru ei”, spune Serhii Ciornîi.
În fiecare sâmbătă, Marta și Serhii își îmbracă amândoi uniformele și se îndreaptă spre pădurea de lângă Kiev unde se întâlnesc cu alți voluntari civili.
Forțele de Apărare Teritorială au fost înființate în urmă cu câțiva ani. Acum, raportează oficial Comandamentului Armatei, iar unii instructori au experiență militară. Alții au dobândit abilități de bază aici, un fel de pregătire la locul de muncă.
„De ce stați atât de aproape unul de celălalt?! Dacă ar fi să arunc o grenadă de mână, v-aș lovi pe amândoi în același timp”, le spune comandantul în timpul instrucției.
Ce pot face în război rezerviștii ucraineni
Dacă izbucnește războiul, rezerviștii vor fi în spatele liniei frontului pentru a păzi clădirile, pentru a asigura logistica armatei, pentru a face controale și chiar pentru a face față eventualelor infiltrări ostile.
Situația a escaladat dramatic în ultimele săptămâni. În Ucraina există temeri că trupele ruse ar putea intra pe teritoriul țării în orice moment, iar Ucraina ar fi lăsată să se descurce singură.
„Nu mă aștept ca Occidentul să ne sprijine cu trupe. Va depinde de noi să luptăm pentru țara noastră. Dar Occidentul ne-ar putea oferi armele necesare, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult”, spune voluntarul Denis Orlik.
Un lucru e sigur: luptătorii de weekend au atras multă atenție. Marta este dornică să-și expună motivația în fața jurnaliștilor din întreaga lume. Chiar dacă asta înseamnă că inamicul o poate recunoaște.
„Sincer, e important să nu fii speriat. Pentru că sunt în țara mea și nu fac nimic rău. Doar încerc să-mi apăr țara, deci adevărul e de partea mea”, spune Marta Iuzkiv.
Aici, toată lumea e conștientă de faptul că trupele Rusiei sunt superioare din punct de vedere militar forțelor de apărare din Ucraina. Dar Marta și colegii ei voluntari sunt hotărâți să-și apere teritoriul.
sursa: www.digi24.ro