A impresionat o lume întreagă! Povestea Martei, medicul ucrainean care la 51 de ani se antrenează ca să-și apere țara: „Important să nu fii speriat”

Marta Iuzkiv are 51 de ani și este medic în capitala Ucrainei. De câteva luni, își petrece sâmbăta târându-se prin gheață și noroi cu o pușcă de jucărie, învățând cum să se protejeze de tirurile inamicului. Speră că o invazie rusă poate fi evitată, dar se pregătește, totuși, de un asemenea scenariu. Este unul dintre numeroșii voluntari pregătiți să ajute armata ucraineană.

Europa este în alertă maximă din cauza crizei de la granița ruso-ucraineană. Moscova își încordează mușchii, adună trupe în zona de frontieră, unde a trimis peste 100.000 de militari, fapt care a alarmat Kievul și pe aliații săi occidentali. În acest context, Statele Unite și Marea Britanie le-au cerut unora dintre angajații propriilor ambasade să părăsească Ucraina. Uniunea Europeană a amenințat Rusia cu sancțiuni fără precedent, în timp ce liderii vestici încearcă să anticipeze ce va face Vladimir Putin. Dar nici măcar rușii nu știu intențiile acestuia, așa că jumătate din populație crede că un conflict este puțin probabil, potrivit unui studiu realizat de un ONG cu sediul la Moscova. Asta, în ciuda conflictului care a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. În estul Ucrainei, separatiștii proruși luptă pentru teritoriul din Donbas. Kievul spune că, până acum, aici au murit 14.000 de oameni.

Marta Iuzkiv este gata să-și pună viața în pericol, chiar dacă știe că Ucraina nu ar avea șanse foarte mari în cazul unei invazii ruse. La 51 de ani, femeia face un antrenament militar de bază.

„Toate chestiile astea pe care le vezi în filme sau în documentare par foarte simple, dar când începi să le reproduci, e destul de dificil. Trebuie să știi cum să mânuiești armele corect, pentru a nu fi un pericol pentru tine și pentru camarazii tăi. Sunt abilități destul de importante, de bază, dar foarte importante”, spune medicul Marta Iuzkiv. Este voluntar în Forțele Ucrainene de Apărare Teritorială.

Voluntarii care se pregătesc să sprijine armata

Unitățile fac antrenamente pentru intervenții de urgență. Dacă izbucnește războiul, din spatele liniei frontului, ei trebuie să sprijine armata. Majoritatea luptătorilor de weekend nu au experiență militară.

„Știi că oricine poate schimba ceva. Fiecare persoană poate fi auzită și mai știm că, atunci când ne alăturăm unității, suntem destul de puternici. Și cred că ucrainenii fac asta foarte bine”, spune Marta Iuzkiv.

Ea nu este genul care caută senzații tari. Duce o viață obișnuită, la nivelul clasei de mijloc, într-o casă cu grădină și animale de companie, undeva la marginea Kievului. În timpul săptămânii, lucrează de acasă pentru o companie care face studii farmaceutice. Dar acum crede că traiul ei confortabil este amenințat. Rusia a ocupat Crimeea în urmă cu aproape 8 ani și sprijină forțele separatiste din estul Ucrainei. Acum, Rusia amenință din nou.

„Mi-e aproape imposibil să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă trebuie să plec de aici, dacă trebuie să lupt și totul va fi distrus. S-ar putea întâmpla. Și încerc să fiu pregătită pentru o astfel de situație, pentru că știu sigur că nu vreau să-mi rămână toate acestea cu prețul de a trăi sub ocupație”, spune femeia.

„Rușii trebuie să înțeleagă că va fi dureros pentru ei”

Marta și-a convins și soțul, pe Serhii, să se alăture brigadei de voluntari. Sunt convinși că pot face diferența.

„Trebuie să înțeleagă că va fi cu adevărat dureros pentru ei. Nu va fi ca o plimbare la pas prin țara noastră și ar trebui să evalueze situația. Poate vor încerca să facă asta. Dar țara lor va plăti un preț mare, iar asta ar trebui să conteze pentru ei”, spune Serhii Ciornîi.

În fiecare sâmbătă, Marta și Serhii își îmbracă amândoi uniformele și se îndreaptă spre pădurea de lângă Kiev unde se întâlnesc cu alți voluntari civili.

Forțele de Apărare Teritorială au fost înființate în urmă cu câțiva ani. Acum, raportează oficial Comandamentului Armatei, iar unii instructori au experiență militară. Alții au dobândit abilități de bază aici, un fel de pregătire la locul de muncă.

„De ce stați atât de aproape unul de celălalt?! Dacă ar fi să arunc o grenadă de mână, v-aș lovi pe amândoi în același timp”, le spune comandantul în timpul instrucției.

Ce pot face în război rezerviștii ucraineni

Dacă izbucnește războiul, rezerviștii vor fi în spatele liniei frontului pentru a păzi clădirile, pentru a asigura logistica armatei, pentru a face controale și chiar pentru a face față eventualelor infiltrări ostile.

Situația a escaladat dramatic în ultimele săptămâni. În Ucraina există temeri că trupele ruse ar putea intra pe teritoriul țării în orice moment, iar Ucraina ar fi lăsată să se descurce singură.

„Nu mă aștept ca Occidentul să ne sprijine cu trupe. Va depinde de noi să luptăm pentru țara noastră. Dar Occidentul ne-ar putea oferi armele necesare, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult”, spune voluntarul Denis Orlik.

Un lucru e sigur: luptătorii de weekend au atras multă atenție. Marta este dornică să-și expună motivația în fața jurnaliștilor din întreaga lume. Chiar dacă asta înseamnă că inamicul o poate recunoaște.

„Sincer, e important să nu fii speriat. Pentru că sunt în țara mea și nu fac nimic rău. Doar încerc să-mi apăr țara, deci adevărul e de partea mea”, spune Marta Iuzkiv.

Aici, toată lumea e conștientă de faptul că trupele Rusiei sunt superioare din punct de vedere militar forțelor de apărare din Ucraina. Dar Marta și colegii ei voluntari sunt hotărâți să-și apere teritoriul.

sursa: www.digi24.ro

Moldovenii, îndemnați să sărbătorească Ziua Europei, pe 9 mai

Acum șapte decenii, la 9 mai 1950, a fost pusă piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană. Și în Republica Moldova în această zi este marcată Ziua Europei. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a venit cu un apel către toți cetățenii să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra pacea, scrie radiomoldova.md.

„Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai. Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, a menționat Maia Sandu.

Și Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a îndemnat moldovenii să sărbătorească Ziua Europei pe 9 mai la Chișinău și pe 19 mai – la Bălți.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni! Este ziua în care ne reamintim că solidaritatea ne face mai puternici”, a spus Ambasadorul UE in Moldova, Jānis Mažeiks, într-un apel video.

Amintim că în 2023, Ziua Europei a fost marcată printr-o serie de evenimente pe parcursul lunii mai. Orășelul European a fost inaugurat la Chișinău pe 13 mai. În aceeași zi, a avut loc și concertul din PMAN.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante

Un adolescent în vârstă de 17 ani, din Pașcani, a decedat după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Medicii au încercat să îi salveze viața, dar eforturile au fost în zadar, scrie adevarul.ro.

Conform informațiile apărute până în prezent, se pare că tânărul era consumator de băuturi energizante.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz

Un tânăr în vârstă de 17 ani a murit subit luni noaptea, 23 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Băiatul, care era elev în clasa a Xl-a la un liceu din municipiul Pașcani, a ajuns de urgență la spital după ce i s-a făcut rău într-un mijloc de transport în comun.

Medicii au încercat să-i salveze viața și l-au resuscitat timp de două ore. Cu toate acestea, eforturile au fost zadarnice iar doctorii au fost nevoiți să declare decesul. 

Conform informațiilor apărute până în prezent, se pare că adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante, extrem de periculoase pentru organism, mai ales în cazul în care există și alte patologii necunoscute.

La data de 23 aprilie anul curent, Poliția Municipiului Paşcani a fost sesizată de către reprezentanții unei unități medicale cu privire la faptul că un tânăr, de 17 ani a decedat la unitatea respectivă. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceeași zi, acestuia i s-a făcut rău în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun pe raza municipiului Pașcani. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, acesta fiind transportat la spital. Ulterior, în urma manevrelor de resuscitare, cadrele medicale au constatat decesul tânărului.

Pe corpul persoanei nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost dispusă efectuarea necropsiei medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere de culpă” a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

Băuturile energizante, o adevărată bombă cu ceas

Conform cadrelor medicale, băuturile energizante pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales dacă este vorba despre persoane care suferă și de patologii nedescoperite.

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica. Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurițe de zahăr conține o astfel de băutură. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Parlamentul Independenței cere guvernelor de la Chișinău și București unirea neîntârziată a Republicii Moldova cu România

Unirea cât mai repede dintre Republica Moldova și România. Asta cer reprezentanții asociației obștești „Parlamentul Independenței”, guvernelor de la Chișinău și București. Ei vor convocarea ședinței comune la care să se adopte Actul Unirii Republicii Moldova cu România – act normativ suprem al dreptății și totodată al lichidării Pactului Ribbentrop-Molotov pentru națiunea română, scrie evz.ro.

Într-o declarație, semnatarii și votanții Declarației de Independență se adresează și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței. Care ar trebui să ajute la această mutare care să reîntregească națiunea română.

Unirea dintre Republica Moldova și România, cerută de Parlamentul Independenței

Președintele asociației „Parlamentul Independenței”, Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional, a prezentat Declarația-apel cu privire la securitatea națională și integritatea teritorială în contextul situației social-politice interne și externe. Potrivit lui, un apel cu privire la adoptarea actului reîntregirii, adresat către guvernele de la Chișinău și București a fost și anterior. Apelul fusese adoptat pe 26 decembrie 2022, fiind semnat de către 101 deputați semnatari și votanți ai Declarației de Independență, dar și subsemnat de mai bine de 50 de personalități marcante din domeniile știință, cultură, medicină, literatură etc.

Au mai existat apeluri cu privire la extinderea și acoperirea teritoriului Republicii Moldova cu emisiunile postului de televiziune nr.1 România. Un al apel s-a referit la încheierea acordului bilateral de asigurare a securității militare.

„Spre regret, guvernarea de la Chișinău, nu numai că nu a răspuns la apeluri, dar nu a întreprins nicio acțiune practică concretă de a executa voința poporului suveran la reunificarea naturală și legală cu Patria-Mamă România, precum și a asigurării securității naționale și integrității teritoriale. În schimb forțele revanșiste, de ocupație, au selectat și identificat persoane școlite și, respectiv, cu suport financiar criminal terorizează locuitorii din sudul, estul și unele orașe din nord, antrenându-i în procese ilegale. Mai mult ca atât, deputații pretinși ai „opoziției”, contrar statutului de deputat, destabilizează și mai mult situația social-politică internă”, a citat din Declarație Alexandru Arseni.

Avertisment după consolidarea Opoziției, la Moscova

Potrivit lui, toate aceste acțiuni ilegale sunt întreprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Colac peste pupăză, pe 21 aprilie curent, aceste persoane, în mod cinic și-au consolidat acțiunile în capitala „Imperiului răului”, Moscova. Astfel s-a demonstrat încă o dată poziția lor de spioni ai Moscovei, cu planuri clare de a subjuga din nou poporul Republicii Moldova, element constitutiv al Națiunii Române”, a declarat președintele asociației „Parlamentul Independenței”.

În context, citând Declarația-apel, doctorul habilitat le-a solicitat guvernărilor de la Chișinău și București să se convoace de urgență în ședință comună pentru a adopta Actul Unirii Republicii Moldova cu România. „Pe această cale naturală va fi smuls cuțitul ce stă în spatele a două națiuni: română și ucraineană, asigurându-se astfel securitatea națiunilor în cadrul Europei Unite și protecția NATO”, a mai spus citat Alexandru Arseni din Declarație.

,,Nu mai pot respira”. Regretele enorme ale comediantului de 40 de ani care nu s-a vaccinat împotriva Coronavirusului și a pierdut lupta cu virusul
Articolul anterior
Cum își menține greutatea? Vera Brejneva a dezvăluit secretele sale
Articolul următor