A început construcția celui mai lung tunel rutier subacvatic din lume. Va dura 7 minute să ajungi din Germania în Danemarca

Cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume este construit pe sub Marea Baltică și măsoară 18 kilometri. Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a inaugurat recent primul element de construcție al viitorui tunel feroviar care va lega cele două țări, scrie CNN citat de digi24.ro.

Se preconizează că lucrările se vor finaliza în 2029, iar acest tunel va contribui la tranziția ecologică a sectorului transporturilor. În plus, va reduce timpii parcurși între cele două țări. O călătorie traversată în prezent cu feribotul durează 45 de minute, iar prin tunelul subacvatic se va putea face în doar șapte minute. Se estimează că mașinile vor putea traversa Marea Baltică în doar zece minute pe cele patru benzi care vor fi construite. 

Tunelul, al cărui nume oficial este Fehmarnbelt Fixed Link, va avea o lungime de 18 kilometri, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură. Până la 2.500 de persoane vor lucra direct la proiectul de construcție. Michael Svane de la Confederația Industriei Daneze, una dintre cele mai mari organizații de afaceri din Danemarca, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că tunelul va fi benefic pentru întreprinderi din afara Danemarcei. Va fi cel mai lung tunel combinat rutier și feroviar din lume. Acesta va cuprinde două autostrăzi cu două benzi – separate de un pasaj de serviciu – și două căi ferate electrificate. Ideea de a se construi un tunel pe sub Marea Baltică a luat naștere în 2011, când s-a decis ca o legătură între insula Lolland din sudul Danemarcei și insula Fehmarn din nordul Germaniei. Lucrările pe partea daneză au început în iulie 2022, iar pe partea germană un an mai târziu. Întreaga construcție va costa 55,1 miliarde de coroane (8 miliarde de dolari) și va fi plătită de utilizatorii din Danemarca. Guvernul danez va decide taxa de drum pentru tunel într-o etapă ulterioară.   În prezent, traficul între peninsula scandinavă și Germania prin Danemarca poate fi efectuat fie cu feribotul prin Fehmarnbelt, fie pe o rută mai lungă prin podurile dintre insulele Zealand, Funen și peninsula Iutlanda.

Premieră într-o țară europeană! Mergi în vacanță și primești și recompense

Ibericii continuă protestele împotriva turismului excesiv. Turiștii din Barcelona au fost „atacați” cu pistoale cu apă, asta în timp ce în Danemarca vizitatorii sunt întâmpinați cu beneficii suplimentare dacă se comportă responsabil, scrie evz.ro.

Danemarca, un exemplu de bune practici în materie de turism

Contrar altor destinații turistice care se confruntă cu numărul prea mare de turiști, Danemarca depune eforturi să atragă turiștii responsabili, familiarizați cu problemele mediului înconjurător.

Patronatul național al turismului din Danemarca a pus bazele programului Copen Pay, un program de încurajare a comportamentului responsabil. Astfel, turiștii care aleg să se deplaseze cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun vor primi recompense suplimentare.

Beneficii vor primi și călătorii care se implică în colectarea deșeurilor din port sau din parcurile orașului. De exemplu, turiștii care vin cu propriile cești reutilizabile primesc o băutură gratuită din partea localurilor. Beneficiile sunt completate de cocktailuri gratuite sau de timp suplimentar pe pârtiile artificiale de ski.

Turiștii responsabili, recompensați cu beneficii suplimentare

„Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, aşa că de ce să nu luăm decizii conştiente care să ne avantajeze pe toţi şi să fim recompensaţi pentru ele?”, sugerează organizatorii CopenPay. Autoritățile din Danemarca speră ca programul lor să devină un o sursă de inspirație și pentru alte administrații aflate în căutarea unei modalități de a îmbunătăți relația între localnici și turiști.

Obiectivul programului vizează modificarea comportamentului turiștilor astfel încât fluxul mare de vizitatori să nu mai reprezinte o povară pentru administrații și localnici. „Dorim ca vizitatorii să ia decizii mai conştiente şi mai prietenoase cu clima şi, în acest fel, să sperăm că vor avea o experienţă de călătorie mai satisfăcătoare”, a adăugat Aarø-Hansen, unul dintre inițiatorii programului CopenPay.

Barcelona nu este singurul oraș spaniol copleșit de numărul mare de vizitatori. Exasperați de numărul uriaș de turiști, localnicii recurg la măsuri extreme. Printre care și stropirea călătorilor cu apă.  În Italia, turiștii din Veneția sunt obligați să plătească o taxă suplimentară de 5 euro. Iar cei care aleg să-și petreacă concediul în Dubrovnik sunt sfătuiți să nu folosească trolerele pentru a nu face gălăgie.

Autoritățile din insulele Baleare au aplicat restricții pentru consumul de alcool. Berea și alte băuturi alcoolice nu mai pot fi consumate pe stradă. Cu toate acestea, programul Copen Pay din Danemarca se desfășura până la 11 august. Pe viitor, autoritățile daneze iau în considerare recompensarea turiștilor care aleg trenul în detrimentul avionului pentru a se deplasa la Copenhaga.

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătură electronică fiind posibil la cel mai apropiat Centru multifuncțional al ASP, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

Proiectul pilot este lansat în Centrele multifuncționale nr. 3 (str. Mihail Sadoveanu, 17) și nr. 4  (bd. Decebal, 6) din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august curent va fi extins în Centrele multifuncționale ale ASP din toată țara.

De asemenea, nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul www.semnatura.md. Ulterior, solicitantul va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei. Semnăturile electronice create cu ajutorul acestui dispozitiv au putere juridică egală cu cea a semnăturii olografe.

La etapă inițială, Centrele multifuncționale ale ASP vor deservi doar persoanele fizice, persoanele juridice în continuare fiind deservite în oficiile STISC. 

Menționăm că această inițiativă marchează un pas esențial în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o modalitate rapidă și eficientă de a obține dispozitivul criptografic necesar pentru crearea semnăturii electronice.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună

Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună, informează unica.md cu referire la un anunț Poliției.

De o lună jumătate Poliția se află în căutarea unui bărbat de 41 de ani, din raionul Sîngerei, care, în noaptea de 29 mai a plecat de la domiciliul său din satul Cubolta într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m, păr negru, ochi căprui și corpolență medie.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să anunțe Poliția la 112 sau la numărul 068910547.

Un bărbat din Dondușeni a murit electrocutat
Articolul anterior
TV6 și Orhei TV au rămas fără licență de emisie
Articolul următor