A început marea călătorie prin galaxia Dual Space: Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Săptămâna Învățământului Dual. Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă. Acesta a fost primul din cele 6 evenimente, dedicate domeniilor: Industria textilă, Medicină, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Tinerii, care vor să-și descopere vocația, să îmbrățișeze o meserie interesantă și bine plătită, au mers în prima călătorie virtuală și au aflat informații utile despre oportunitățile care le oferă învățământul profesional tehnic prin sistem dual.

Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul educației al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: „Din anul 2014 Ministerul educației implementează învățământul dual ca o necesitate și ca o practică de succes pe care am reușit să o realizăm cu ajutorul oamenilor de vocație, partenerilor sistemului educațional din Republica Moldova care au susținut acest demers. Lansarea evenimentului de astăzi este parte a multiplelor acțiuni pe care le desfășurăm. Din anul 2015 când am avut primele promoții, 150 de tineri au ales să fie avangardiști și au preferat sistemul dual. În anul 2020-2021 numărul acestora a crescut de 10 ori, în prezent avem aproximativ 1500 de elevi. Asta înseamnă că pe durata ultimilor 6 ani, peste 4100 de elevi au beneficiat de studii în învățământul dual și acest lucru a fost datorită efortului managerilor instituțiilor de învățământ profesional tehnic.”

Învățământul dual se dezvoltă grație cooperării moldo-germane prin proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), care au contribuit la implementarea și dezvoltarea acestui sistem alternativ de studii începând cu anul 2016.

Angela Ganninger, Ambasador, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: „Acest șir de manifestări a devenit, de fapt, o tradiție de-a lungul anilor. Susținem eforturile de consolidare a învățământului dual din Republica Moldova, încă din anul 2015. Această formă de instruire inițială oferă agenților economici oportunitatea de a-și asigura personalul calificat în funcție de propriile necesități. De asemenea, este o șansă sporită pentru tineri de a accede la locuri de muncă atractive și de a-și construi un viitor acasă.”

Caroline Tissot, Directoare, Biroul de Cooperare al Elveției: „ Ne bucurăm foarte mult că suntem împreună cu tinerele și tinerii, fiindcă acest eveniment este organizat pentru ei. În Moldova, doar o treime din tineri muncesc în domeniul în care s-au format. O problemă cheie este că oferta sistemului de educație nu corespunde cu cererea de pe piața muncii, astfel, au de suferit și companiile, pentru că fiecare a patra companie nu poate să găsească lucrători competenți. Pentru că necesitățile economiei în materie de competențe să fie asigurate, este important să lucrăm și să fortificăm trei lucruri, unul este ghidarea în carieră, doi, formarea pedagogilor și trei, implicarea companiilor private în procesul de instruire.”

Oana Vodiță, managerul proiectului „Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”: „Atât tinerii, cât și părinții se confruntă cu anumite incertitudini în ceea ce privește viitorul profesional. În momentul în care elevii pășesc în această galaxie a vieții cotidiene, angajatorii solicită o calificare bună, pe de o parte, și experiență în activitate, pe de altă parte. Drept răspuns vine sistemul de învățământ dual, fiindcă tinerii au ocazia să învețe, să se califice și să acumuleze experiență practică în același timp.”

Un alt partener al implementării sistemului de învățământ dual este Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, care este alături de mediul de afaceri și continuă să dezvolte parteneriate duale cu agenții economici din toate regiunile țării.

Mihai Bîlba, Vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Deja a devenit o tradiție să ne întâlnim cu tinerii, cu agenții economici și cu instituțiile de învățământ, unde discutăm despre oportunitățile pe care le oferă companiile și avantajele pe care le au toți cei implicați. Mulțumim celor 100 de companii care implementează învățământul dual. Menționez că anul acesta avem și mai multe solicitări din partea agenților economici, care doresc împreună să dezvoltăm competențele viitorilor specialiști. Circa 60% din elevi după absolvire se angajează în câmpul muncii, iar asta este îmbucurător și ne motivează să susținem în continuare mediul de afaceri din toată țara.”

Aventura a fost însoțită de un master class de excepție organizat de eleve-ucenice, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele și istoriile de succes ale elevilor și tinerilor specialiști, un defileu de modă din creații vestimentare proprii și alte detalii cosmice. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost lansarea unui concurs, în care premiul mare este un iPhone 12. Următoarele călătorii vor fi pe 18, 20, 23, 25 și 27 Februarie. Astfel, tinerii sunt îndemnați să noteze datele în calendar, să se informeze corect pentru alegerea meseriei de viitor care li se potrivește și să câștige premiul mare.

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

În Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă

În Republica Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat inițiativa de a institui “Ziua Antreprenorului”, scrie realitatea.md.

„Proiectul are drept scop aprecierea de către stat a importanței antreprenorilor în creșterea și dezvoltarea economiei naţionale, manifestarea de respect și recunoștință pentru antreprenorii onești care își dezvoltă afacerile în Republica Moldova, creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, precizează autoritatea.

Evenimentul urmează să fie marcat anual, pe data de 21 august.

Potrivit Ministerului Economiei, în Republica Moldova există aproximativ 60.000 de întreprinderi, care angajează peste 70% din totalul muncitorilor din Republica Moldova, sau aproximativ 613.000 persoane. Autoritatea susține că instituirea sărbătorii va aprecia contribuția oamenilor de afaceri la progresul economic al Republicii Moldova.

Recensământul 2024 NU are nicio legătură cu o eventuală mobilizare militară în țară! Mituri despre acest proces

Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de ieri, 16 aprilie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

În contextul în care au apărut diverse falsuri privind acest exercițiu, BNS a demontat zece mituri despre Recensământul 2024, transmite Știri.md.

Mitul nr. 1. Informația despre clădiri și locuințe este colectată pentru ca Fiscul să poată colecta mai multe impozite pe imobile sau să-i identifice pe cei care stau la chirie fără contracte oficiale.

BNS menționează că în cadrul recensământului nu vor fi colectate date despre valoarea casei sau apartamentului în care trăiești și nici nu vei fi întrebat(ă) dacă ai contract de chirie sau nu. Recenzorii vor colecta date privind materialele din care sunt construiți pereții, anul construcției clădirii, precum și date privind principalele comodități.

Mitul nr. 2. Recensământul se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina.

Recensământul nu are nicio legătură cu o mobilizare militară. Acesta este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare zece ani.

Mitul nr. 3. Nu este nevoie de recensământ, pentru că toată informația deja există în alte surse.

BNS menționează că, este adevărat că biroul poate obține anumite informații din bazele de date administrative existente, cu toate acestea, bazele de date existente nu conțin toate statisticile necesare și, în plus, sunt deseori incomplete.

Mitul nr. 4. Datele personale nu trebuie comunicate recenzorilor, pentru că acestea vor ajunge pe mâinile escrocilor.

Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Este practic imposibil ca datele personale comunicate recenzorilor să nimerească pe mâinile persoanelor terțe. După ce recenzorul va completa chestionarele, el va transmite datele colectate către un server securizat. Odată transmise către server, datele vor fi șterse automat de pe tableta recenzorului

Mitul nr. 5. Recensământul se face pentru a fura banii publici.

Recensământul populației este un exercițiu într-adevăr scump și din acest motiv el se organizează doar o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea personalului temporar angajat. Trebuie de menționat că nu toate cheltuielile de recensământ vor fi achitate din banii statului.

Mitul nr. 6. Prin recensământ, statul vrea să afle despre toate veniturile și proprietățile noastre.

În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele de recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Mitul nr. 7. Dacă participi la recensământ, statul va afla care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine și va folosi această informație ca să-ți refuze compensațiile pentru energie sau alte plăți sociale.

Statul deja știe care sunt veniturile tale. Informația despre dotarea locuinței cu diferită tehnică de uz casnic (boiler, cazan, climatizor etc.), precum și despre numărul de membri ai gospodăriei, se colectează pentru a evalua condițiile de trai ale populației în medie, nu pentru a estima bunăstarea ta personală. 

Mitul nr. 8. Participarea la recensământ nu este obligatorie.

Participarea la recensământ este obligatorie. Articolul 7 din Legea privind recensământul populației și locuințelor stabilește clar această obligație.

Mitul nr. 9. Recensământul se face pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2024 și partidul de guvernământ vrea să-și creeze o bază de date cu care să fraudeze alegerile.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare 10 ani, indiferent de evenimentele politice, cum ar fi alegerile, și indiferent de partidul care se află la guvernare în perioada desfășurării recensământului.

Mitul nr. 10. Nu are rost să participi la recensământ pentru că vor fi publicate doar rezultatele care îi convin guvernării, cum a fost în 2014.

Rezultatele recensământului precedent (2014) au fost publicate cu o întârziere mare (în anul 2017), cauzată în principal de tehnologia de colectare a datelor folosită atunci (pe suport de hârtie), precum și de necesitatea de a completa din alte surse datele care nu au reușit să fie colectate în cadrul recensământului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, pentru recensământul din 2024, a fost aleasă o altă tehnologie de colectare a datelor (electronică), care va permite o prelucrare mai rapidă, precum și o detaliere mai mare a informației. 

Vremea o ia razna: de la -20 de grade, la +13 grade săptămâna următoare
Articolul anterior
1.301 cazuri noi de Covid-19, confirmate în Moldova
Articolul următor