A început marea călătorie prin galaxia Dual Space: Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Săptămâna Învățământului Dual. Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă. Acesta a fost primul din cele 6 evenimente, dedicate domeniilor: Industria textilă, Medicină, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Tinerii, care vor să-și descopere vocația, să îmbrățișeze o meserie interesantă și bine plătită, au mers în prima călătorie virtuală și au aflat informații utile despre oportunitățile care le oferă învățământul profesional tehnic prin sistem dual.

Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul educației al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: „Din anul 2014 Ministerul educației implementează învățământul dual ca o necesitate și ca o practică de succes pe care am reușit să o realizăm cu ajutorul oamenilor de vocație, partenerilor sistemului educațional din Republica Moldova care au susținut acest demers. Lansarea evenimentului de astăzi este parte a multiplelor acțiuni pe care le desfășurăm. Din anul 2015 când am avut primele promoții, 150 de tineri au ales să fie avangardiști și au preferat sistemul dual. În anul 2020-2021 numărul acestora a crescut de 10 ori, în prezent avem aproximativ 1500 de elevi. Asta înseamnă că pe durata ultimilor 6 ani, peste 4100 de elevi au beneficiat de studii în învățământul dual și acest lucru a fost datorită efortului managerilor instituțiilor de învățământ profesional tehnic.”

Învățământul dual se dezvoltă grație cooperării moldo-germane prin proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), care au contribuit la implementarea și dezvoltarea acestui sistem alternativ de studii începând cu anul 2016.

Angela Ganninger, Ambasador, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: „Acest șir de manifestări a devenit, de fapt, o tradiție de-a lungul anilor. Susținem eforturile de consolidare a învățământului dual din Republica Moldova, încă din anul 2015. Această formă de instruire inițială oferă agenților economici oportunitatea de a-și asigura personalul calificat în funcție de propriile necesități. De asemenea, este o șansă sporită pentru tineri de a accede la locuri de muncă atractive și de a-și construi un viitor acasă.”

Caroline Tissot, Directoare, Biroul de Cooperare al Elveției: „ Ne bucurăm foarte mult că suntem împreună cu tinerele și tinerii, fiindcă acest eveniment este organizat pentru ei. În Moldova, doar o treime din tineri muncesc în domeniul în care s-au format. O problemă cheie este că oferta sistemului de educație nu corespunde cu cererea de pe piața muncii, astfel, au de suferit și companiile, pentru că fiecare a patra companie nu poate să găsească lucrători competenți. Pentru că necesitățile economiei în materie de competențe să fie asigurate, este important să lucrăm și să fortificăm trei lucruri, unul este ghidarea în carieră, doi, formarea pedagogilor și trei, implicarea companiilor private în procesul de instruire.”

Oana Vodiță, managerul proiectului „Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”: „Atât tinerii, cât și părinții se confruntă cu anumite incertitudini în ceea ce privește viitorul profesional. În momentul în care elevii pășesc în această galaxie a vieții cotidiene, angajatorii solicită o calificare bună, pe de o parte, și experiență în activitate, pe de altă parte. Drept răspuns vine sistemul de învățământ dual, fiindcă tinerii au ocazia să învețe, să se califice și să acumuleze experiență practică în același timp.”

Un alt partener al implementării sistemului de învățământ dual este Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, care este alături de mediul de afaceri și continuă să dezvolte parteneriate duale cu agenții economici din toate regiunile țării.

Mihai Bîlba, Vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Deja a devenit o tradiție să ne întâlnim cu tinerii, cu agenții economici și cu instituțiile de învățământ, unde discutăm despre oportunitățile pe care le oferă companiile și avantajele pe care le au toți cei implicați. Mulțumim celor 100 de companii care implementează învățământul dual. Menționez că anul acesta avem și mai multe solicitări din partea agenților economici, care doresc împreună să dezvoltăm competențele viitorilor specialiști. Circa 60% din elevi după absolvire se angajează în câmpul muncii, iar asta este îmbucurător și ne motivează să susținem în continuare mediul de afaceri din toată țara.”

Aventura a fost însoțită de un master class de excepție organizat de eleve-ucenice, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele și istoriile de succes ale elevilor și tinerilor specialiști, un defileu de modă din creații vestimentare proprii și alte detalii cosmice. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost lansarea unui concurs, în care premiul mare este un iPhone 12. Următoarele călătorii vor fi pe 18, 20, 23, 25 și 27 Februarie. Astfel, tinerii sunt îndemnați să noteze datele în calendar, să se informeze corect pentru alegerea meseriei de viitor care li se potrivește și să câștige premiul mare.

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mai mulți lideri politici din stânga Nistrului ar deține pașapoarte ucrainene pentru a putea călători liber în UE

Jurnaliștii de investigație moldoveni, împreună cu omologii lor ucraineni, au identificat pașapoarte ale cetățenilor ucraineni la toți liderii politici din Transnistria, formali și informali

Rise: Liderii pro-Kremlin din Transnistria, cu pașapoarte ucrainene

„Pentru liderii din Transnistria, cetățenia Ucrainei este ca un bilet norocos care le permite să călătorească liber în afara regiunii controlate de Kremlin către Ucraina, Uniunea Europeană și destinații de odihnă”, scriu autorii investigației „Biletul” ucrainean în Europa al liderilor zonei de ocupație ruse”, transmite IPN care citează o serie de investigații transfrontaliere publicate de două centre de investigații RISE Moldova și Slidstvo.Info.

„În noua listă a deținătorilor de „bilete norocoase” cu triden, pe lângă noul, așa-zisul prim-ministru Aleksandr Rosenberg și întreaga sa familie, precum și șeful Ministerului de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, se află actualul asa-zisul  președinte al autoproclamatei RMN Vadim Krasnoselsky, „proprietarul” informal al regiunii transnistrene Viktor Gușan, managerii de top ai imperiului său de afaceri „Șerif” Serghei Ganja, Viktor Ukraineți”, se menționează în materialele istoriei internaționale a jurnaliștilor.

Potrivit investigatorilor, „în baza identităților ucrainene, ei își vând companii între ei, își deschid afaceri în Ucraina și Uniunea Europeană, cumpără imobile în regiunea Odessa și, pur și simplu, călătoresc liber cu familiile lor în afara regiunii controlate de Rusia”.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au recunoscut că autoproclamata RMN este ocupată și controlată de Rusia. Între timp, liderii vădit pro-Kremlin ai Transnistriei se ascund de mulți ani în spatele pașapoartelor Ucrainei, ale cărei orașe sunt șterse de pe fața pământului la ordinul patronilor moscoviți ai administrației transnistrene”, a declarat pentru IPN coautorul anchetei și redactor al departamentului de limbă rusă al RISE Moldova  Vladimir Tkhorik.

Jurnalistul de investigație a precizat că „autoritățile moldovenești nu au răspuns încă la întrebările despre identitățile ucrainene ale liderilor transnistreni”.

Anterior, într-un interviu pentru Newsmaker, consilierul Oficiului președintelui Ucrainei Mihail Podolyak a declarat că anturajul lui Zelenski discută despre opțiunea impunerii de sancțiuni împotriva acelor complici transnistreni ai Kremlinului din conducerea regiunii care dețin pașapoarte ucrainene.

Video. Explozie puternică în Nikolaev, miercuri dimineață: Trei morți și 5 răniți

Ocupanții ruși au lovit o clădire înaltă din Nikolaev: există morți și răniți.

Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Миколаєві: є загиблі та поранені. Фото і відео

Miercuri dimineața, 29 iunie, ocupanții ruși au lansat rachete peste Nikolaev, unde s-au auzit sunete puternice de explozii. A fost confirmată distrugerea unei clădiri înalte în centrul regional, precum și decesul a trei persoane. Alți cinci oameni au fost răniți.

Primarul orașului Alexander Senkevich a raportat despre asta în Telegram și, de asemenea, în Nikolaev OVA

„Dimineața la Nikolaev a început cu explozii. Fumul gros este vizibil peste oraș”.

Martorii oculari au sugerat că rușii au lovit orașul Nikolaev cu rachete trase din regiunea Herson, transmite presa ucraineană.

Primarul din Herson, Ihor Kolihaiev, a fost răpit de forțele ruse

Primarul din Herson a fost răpit de forțele rusești, în condițiile în care Ihor Kolihaiev a refuzat să plece din orașul ocupat de ruși, au anunțat mai multe instituții media ucrainene.

Inamicul continuă să tragă rezerve în regiunea Herson - OK "Pivden" - Maia  Sandu Președinte 2020 - Pagina candidatului la alegerile prezidențiale din  noimebrie 2020 - Maia Sandu.

Kyiv Independent și Ukrainska Pravda au citat-o pe consiliera lui Kolihaiev, Halina Liashevska, care a declarat: „L-au luat pe Ihor Kolihaiev”, transmite G4media.ro

Liashevska a relatat că, în dimineața zilei de 28 iunie, Igor Kolihaiev s-a dus la una dintre clădirile primăriei.

„Imediat ce a coborât din mașină, a fost reținut de către gărzile înarmate ale Rosguards și, cel mai probabil, de FSB.

Aceștia au scos hard disk-urile de pe calculatoare, au deschis toate seifurile, au căutat documente. În tot acest timp, Kolihaiev a fost ținut într-un birou separat, în cătușe, sub pază armată”.

După percheziție, Kolihaiev a fost urcat într-un autobuz pe care era marcată litera Z.

„Sunt sigură că arestarea lui Kolikaiev are legătură cu refuzul său de a coopera cu autoritățile de ocupație. În urmă cu câteva zile, Kolihaiev a primit o scrisoare de la primarul „nou numit”, invitându-l să discute despre viitoarea „organizare a interacțiunii”. Acesta l-a amenințat cu arestarea dacă refuză întâlnirea (…) Suntem cu toții în pericol. Toată lumea este atacată. Mi-e teamă pentru viața lui Igor Kolihaev”, a adăugat ea.

De la începutul războiului, au existat mai multe informații privind răpiri de activiști și personalități pro-ucrainene din teritoriile ocupate.

Vremea o ia razna: de la -20 de grade, la +13 grade săptămâna următoare
Articolul anterior
1.301 cazuri noi de Covid-19, confirmate în Moldova
Articolul următor