A murit în sărăcie. Povestea tristă a inventatorului Coca-Cola

Coca-Cola este probabil cea mai cunoscută băutură din lume. Băutură răcoritoare, inițial, a fost preparată din ingrediente naturale și a câștigat popularitate de-a lungul anilor. Aceasta a fost inventată de John Pemberton, un farmacist care a luptat în Războiul Civil American ca soldat al armatei confederale, fiind rănit la bătălia de la Columb, care a fost ultima bătălie a războiului.

separator

El s-a ales cu o rană gravă și aproape fatală la piept și a trebuit să folosească morfina ca și calmant pentru o perioadă lungă de timp; în acest mod dobândind dependență.

Căutând un leac pentru dependența sa a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de kola și damiana, și pe care l-a numit Pemberton’s French Wine Coca.

Băutura a fost anunțată ca având efect calmant, antidepresiv și afrodisiac, iar în curând a câștigat o popularitate considerabilă.

În 1886, atunci când autoritățile au adoptat o nouă legislație mai riguroasă pentru băuturile alcoolice, Pemberton s-a văzut obligat să producă o alternativă non-alcoolică a versiunii sale de French Wine Coca și așa a apărut Coca-Cola.

Deși Pemberton a prezis că Coca-Cola va deveni într-o zi o „băutură națională”, noua invenție nu mai devenise așa populară, iar Pemberton a început să-și vândă drepturile de proprietate partenerilor săi de afaceri.

Problema lui majoră a fost că băutura nu i-a vindecat dependența de morfină, iar sănătatea sa a început să se deterioreze destul de rapid.

Reclamă la Coca-Cola semnată chiar de către inventator.

Morfina era o substanță scumpă și Pemberton a cheltuit sume mari pentru a o achiziționa. A murit din cauza cancerului de stomac în 1888, iar familiei nu i-a rămas multă avere.

Pemberton intenționa să lase o parte considerabilă a companiei moștenire fiului său, Charles Pemberton.

Din păcate pentru generațiile viitoare ale familiei Pemberton, tânărul Charles Pemberton a decis să vândă acțiunile companiei Coca-Cola, având nevoie de bani și neștiind potențialul băuturii. A murit la numai șase ani după tatăl său și nu a fost niciodată martor la imensul succes al Coca-Cola.

sursa: www.atlas-geografic.net

Cum arată capitala Libanului la 16 zile după explozia devastatoare. Imagini filmate cu drona
Articolul anterior
Rusia anunță că va testa vaccinul contra virusului Covid-19 pe 40.000 de persoane
Articolul următor
Alte articole interesante