„A rupt peretele, cu tot cu geam”. Un urs înfometat a făcut prăpăd într-un sat din România: a omorât zeci de oi, în căutare de hrană

Un urs a făcut prăpăd în localitatea Gurghiu, judeţul Mureş, ieri noapte. În căutare de hrană, animalul sălbatic a spart zidul unui saivan şi a omorât peste 40 de animale. Sălbăticiunea nu ar fi la primul raid în comună. La sfârşitul săptămânii trecute, povestesc localnicii, ursul a vrut să intre în casa unei familii.

Familia Man locuieşte la marginea localităţii Gurghiu. În urmă cu o săptămână a primit prima vizită a ursului. Atunci, 19 animale au fost omorâte de sălbăticiunea înfometată. Ursul le-a călcat gospodăria şi în urmă cu două nopţi, când a reuşit să distrugă un zid. A omorât 41 de oi şi a rănit grav alte 15.  

Ioan Man, proprietar saivan: A rupt peretele de BCA cu geam, cu tot cu termopan şi a intrat în saivan. L-am văzut şi sâmbătă, de două ori l-am văzut. E un urs mare şi o ursoaică cu pui.

La sfârşitul săptămânii trecute, acelaşi urs ar fi încercat să pătrundă într-o casă. Vecinii au auzit gălăgie şi au sunat la 112, iar sirenele autorităţilor au reuşit să îndepărteze sălbăticiunea. 

Urșii coboară în zona culturilor agricole şi a livezilor, în căutare de hrană

Simona Lăcătuş, localnică: M-am uitat pe geam că am văzut vecinii cu lanterne, m-am uitat pe geam din dormitor şi am văzut acolo în faţă ursul. Când am ieşit la uşă am văzut totul dărâmat. Putea să intre, da. Dacă nu era închisă cu cheia…

În lipsă de hrană, urşii coboară toamna în zona culturilor agricole şi a livezilor din zonă. Anul acesta, însă, nu s-au oprit la fructe.

Mirela Man, proprietară saivan: (n.r Sunt) rupţi de foame, nu au ce mânca. Nu le oferă mâncare cum trebuie că dacă le-ar oferi nu ar veni. 

Lucian Mândru, responsabil fond didactic de vânătoare: Apreciem că efectivele de urs pe fondul nostru de vânătoare în această perioadă sunt în jur de 20-30 de exemplare. 

Vânătorii sunt de părere că ursul care a omorât aproape 60 de animale în decurs de 2 săptămâni este unul tânăr, de aproximativ 3, 4 ani. Dacă acesta va continua să coboare în localitate, autorităţile vor lua în calcul varianta relocării sau chiar a împuşcării acestuia. 

sursa: www.observatornews.ro

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Un restaurant vegan a luat decizia să includă carne în meniu, din cauza crizei preţurilor: „Mai bine închidea afacerea”
Articolul anterior
Simona Halep și Toni Iuruc au semnat azi actele de divorț. Ce glumă a făcut Toni Iuruc cu jurnaliștii aflați la biroul notarial
Articolul următor