Absolvenții de liceu susțin examenul de bacalaureat la limba de instruire

 Absolvenții de liceu susțin astăzi examenul de bacalaureat la limba de instruire. La acesta vor participa 15 811 candidați, dintre care 12 957 vor susține proba la Limba și literatura română, iar 2 854 – proba la Limba și literatura rusă, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, examenul la limba străină va fi organizat vineri, 9 iunie, pentru 17 020 de candidați, dintre care: 12 832 vor scrie proba la Limba engleză, 3 999 – la Limba franceză, 94 – la Limba germană, 31 – la Limba spaniolă, 40 – la Limba italiană și 24 – la Limba turcă.

O altă probă de examen se va desfășura marți, 13 iunie, unde vor participa 17 626 de candidați. Dintre aceștia, 8 257 candidați de la profilul real vor susține proba de examen la Matematică, 8 613 de candidați de la profilul umanist – proba la Istoria românilor și universală, 256 de candidați de la profilul sport și 500 de candidați de la profilul arte vor susține probele corespunzătoare profilului.

Examenul pentru disciplina la alegere va fi organizat vineri, 16 iunie. La acesta vor participa 16 100 de candidați, dintre care 9 726 vor susține proba la Geografie, 2 596 – la Chimie, 1 154 – Istoria românilor și universală, 698 – la Informatică, 1 174 – la Biologie, 532 – la Matematică și 220 – la Fizică.

Sesiunea de Bacalaureat se va încheia marți, 20 iunie, cu proba de examen la limba maternă, la care vor participa 462 de candidați. Dintre aceștia, 199 de candidați vor susține proba la Limba și literatura bulgară, 207 candidați – la Limba și literatura găgăuză, iar 56 de candidați vor susține examenul la Limba și literatura ucraineană.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a subliniat că în acest an se împlinește un deceniu de când examenul național de bacalaureat se desfășoară, la fiecare etapă, cu monitorizare video. „În fiecare sesiune de examene organizată în această perioadă, Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, cadrele didactice și manageriale implicate în proces au asigurat o evaluare corectă a tuturor candidaților. Standardele înalte de corectitudine și transparență contribuie la creșterea nivelului de pregătire a absolvenților de liceu și implicit, calitatea profesioniștilor care acced pe piața muncii”, a menționat Anatolie Topală.

Sesiunea de bacalaureat 2023 se desfășoară în perioada 2-20 iunie, în 93 de centre de BAC. La sesiune participă circa 18 400 de candidați.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din două localități ale raioanelor Râșcani și Drochia
Articolul anterior
A dispărut drapelul Rusiei de pe fațada clădirii Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău
Articolul următor