Absolvenții liceelor din țară susțin al patrulea examen de BAC, în funcție de profil

Peste 17 479 de elevi din Republica Moldova susțin a patra probă de bacalaureat, vineri, 14 iunie curent. Dintre aceștia 8 068 de candidați de la profilul real susțin examenul la matematică, iar 8 674 de candidați de la profilul umanist, la istoria românilor și universală, scrie realitatea.md.

Totodată, 254 de candidați de la profilul sport și alți 483 de candidați de la profilul arte, la probele corespunzătoare profilului.

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2024 se va desfăşura în perioada 04 iunie – 21 iunie. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, examenele încep la ora 09:00.

Zeci de persoane au murit după ce o școală din Nigeria s-a prăbușit

O școală din Nigeria s-a prăbușit vineri în timpul examenelor, iar cel puțin 21 de persoane, majoritatea elevi, și-au pierdut viața. În urma incidentului, alte 69 de persoane au fost rănite, au informat Crucea Roşie şi mai mulți martori.

Zeci de persoane au murit după ce o școală din Nigeria s-a prăbușitImagine simbol

Tragedia care a lovit şcoala Saint Academy din Jos, capitala statului Plateau, a făcut „21 de morţi şi 69 de răniţi” care „toţi au au fost internaţi în diferite spitale”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Crucii Roşii, Nuruddeen Hussain Magaji, transmite Digi24.ro.

Elevii prinşi în capcană au strigat după ajutor sub dărâmăturile şcolii lor, care s-a prăbuşit peste sălile de clasă. Excavatoare mecanice au fost aduse la locul tragediei pentru a încerca să salveze victimele prinse sub dărâmături, în timp ce părinţii îşi căutau cu disperare copiii, a observat un jurnalist al AFP.

Autorităţile indicaseră anterior că „mai mulţi elevi” au fost ucişi în prăbuşirea parţială a şcolii.

Agenţia naţională de gestionare a situaţiilor de urgenţă (NEMA) a informat că o clădire cu două etaje în care se afla Saint Academy la Busa Buji s-a prăbuşit, „omorând mai mulţi elevi”.

Un corespondent al AFP a indicat că a văzut 11 cadavre la morga Spitalului Universitar din Bingham şi alţi cinci morţi transportaţi la morga spitalului Notre-Dame des Apôtres din Jos. Cel puţin 15 elevi salvaţi şi răniţi au fost internaţi în spital, au informat responsabili ai acestei instituţii.

Responsabilii Spitalului Universitar dn Bingham au refuzat să facă orice comentariu.

Cauza prăbuşirii nu a fost clar stabilită, dar conform locuitorilor acesta s-a produs după trei zile de ploi abundente.

Prăbuşirile de clădiri sunt destul de frecvente în Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, din cauza neglijenţei şi utilizării unor materiale de proastă calitate. Cel puţin 45 de persoane au fost ucise în 2021 în urma prăbuşirii unei clădiri aflate în construcţie în cartierul Ikoyi din Lagos, capitala economică a Nigeriei.

Anul următor, 10 oameni au fost ucişi în urma prăbuşirii unei clădiri cu trei etaje în cartierul Ebute-Metta din Lagos.

Din 2005, cel puţin 152 de clădiri s-au prăbuşit în Lagos, potrivit unui cercetător universitar sud-african care anchetează dezastrele din sectorul construcţiilor.

Un bărbat s-a înecat într-un iaz din Ștefan Vodă

O persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului, fiind în stare de ebrietate avansată. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 13 iulie în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă.

Un bărbat s-a înecat într-un iaz din Ștefan Vodă. Îndemnul autoritățilorFoto: igsu

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:02, iar potrivit informațiilor înregistrate un bărbat a intrat în apa râului Nistru și nu a mai ieșit. Acesta se odihnea cu alți cetățeni pe malul râului din data de 12 iulie, iar victima s-ar fi aflat în stare de ebrietate.

Astfel, la fața locului au intervenit scafandrierii și salvatorii din cadrul Direcția Regionale Căutare Salvare nr.1 din Capitală și angajații Unității de Salvatori și Pompieri Ștefan Vodă, iar corpul neînsuflețit al bărbatului în vârstă de 75 de ani a fost depistat și extras la suprafață către ora 13:29.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În acest context, IGSU îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile de siguranță la scăldat în perioada estivală, în special în zilele de odihnă.

„Consumul băuturilor alcoolice este incompatibil cu scăldatul, mai ales în perioada caniculară. Intrarea în apă sub efectul alcoolului se interzice strict, întrucât tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec”, se arată în mesajul IGSU.

Totodată salvatorii amintesc că scăldatul se permite doar în locuri special amenajate cu stații de salvare.  Intrarea în apă și înotul pe timp de caniculă trebuie să fie evitat cu scopul prevenirii șocului termic și ca urmare a incidentelor tragice pe apă. 

De asemenea, maturii sunt rugați să-și monitorizeze permanent minorii și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice, precum și intrarea în apă fără supraveghere. 

Conform datelor IGSU, de la începutul anului, 36 de persoane inclusiv șase minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Donațiile în școli și grădinițe vor fi efectuate benevol prin serviciul MPay

Școlile și grădinițele, pentru a beneficia de donații sub formă de mijloace financiare, vor trebui să deschidă un cont trezorerial. Toate operațiunile de donație se vor efectua exclusiv prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay). Regulamentul va fi examinat miercuri la ședința Guvernului.

Donațiile în școli și grădinițe vor fi efectuate prin serviciul MPay

Ministerul Educației și Cercetării precizează că scopul acestui regulament este de a asigura transparența în utilizarea donațiilor sub formă de mijloace financiare, precum și protecția intereselor donatorilor și ale instituțiilor de învățământ, transmite IPN.

„Donațiile sub formă de mijloace financiare sunt transmise de către donator benevol, cu titlu gratuit și necondiționat instituției de învățământ”, se arată în document.

Donațiile vor putea fi utilizate de către instituția de învățământ pentru dezvoltarea bazei materiale și pentru acoperirea cheltuielilor legate de formarea profesională inițială și continuă a cadrelor didactice.

Atât școlile, cât și grădinițele beneficiare vor fi obligate să publice pe paginile de internet (dacă le au) sau vor afișa pe panouri special amenajate rapoartele semestriale privind donațiile colectate și utilizarea acestora.

Program nou la Circul din Chișinău
Articolul anterior
O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării
Articolul următor