Abu Dhabi face istorie! Devine primul oraș din lume cu taxiuri zburătoare electrice comerciale

Abu Dhabi se pregătește să facă istorie în domeniul transportului urban, devenind primul oraș din lume care va introduce taxiuri zburătoare electrice comerciale începând cu anul 2025. Proiectul ambițios este dezvoltat de compania californiană Archer Aviation și promite să revoluționeze mobilitatea urbană, scrie Playtech.ro.

Un pas uriaș spre viitorul transportului urban

Mobilitatea urbană se confruntă cu provocări majore, de la congestii rutiere la poluare excesivă. În timp ce vehiculele electrice și tehnologiile autonome reprezintă pași importanți, soluțiile de transport aerian urban oferă o alternativă inovatoare. Taxiurile electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) reprezintă un răspuns rapid și eficient pentru transportul pe distanțe scurte.

Compania Archer Aviation, cunoscută pentru inovațiile sale, va lansa primul serviciu comercial de acest tip în Abu Dhabi. Proiectul a fost susținut de guvernul Emiratelor Arabe Unite și de fondul suveran de investiții Mubadala, consolidând poziția orașului ca lider global în adoptarea tehnologiilor futuriste.

Tehnologie de ultimă generație

Taxiurile aeriene Archer Midnight sunt complet electrice și utilizează baterii avansate pe bază de litiu-ion. Aceste vehicule sunt capabile să transporte până la patru pasageri și un pilot, având o autonomie de zbor între 30 și 80 de kilometri, cu o viteză maximă de aproximativ 250 km/h.

Unul dintre avantajele majore ale acestor aeronave este capacitatea lor de a decola și ateriza vertical, eliminând necesitatea unor piste convenționale. Acest lucru permite integrarea facilă în infrastructura urbană existentă, utilizând heliporturi sau platforme dedicate.

De asemenea, aceste vehicule sunt extrem de silențioase, producând un zgomot de până la 100 de ori mai mic decât elicopterele tradiționale, ceea ce le face ideale pentru utilizarea în zonele urbane dens populate.

Suport guvernamental și infrastructură pregătită

Succesul proiectului a fost posibil datorită sprijinului oferit de autoritățile din Abu Dhabi. Nikhil Goel, directorul comercial al Archer, a declarat că orașul a demonstrat un angajament ferm pentru implementarea acestui sistem revoluționar.

Guvernul a accelerat procesul de reglementare și certificare, oferind acces la heliporturi publice și private, precum și la infrastructura de întreținere necesară. Parteneri precum Etihad Airways sprijină proiectul prin recrutarea și pregătirea piloților, iar Falcon Aviation se ocupă de operarea și întreținerea aeronavelor.

Perspective și extindere regională

Lansarea serviciului în Abu Dhabi este doar începutul. Archer Aviation plănuiește să extindă rețeaua de taxiuri aeriene în întreaga regiune a Golfului, vizând orașe precum Dubai și Doha. De asemenea, compania are parteneriate cu India și alte piețe emergente, pregătindu-se pentru o expansiune rapidă.

Provocări și oportunități

În timp ce Abu Dhabi este lider în adoptarea acestei tehnologii, alte regiuni, precum Europa și SUA, se confruntă cu obstacole birocratice și reglementări stricte. Totuși, succesul proiectului din Emiratele Arabe Unite ar putea servi drept model pentru alte orașe care doresc să implementeze soluții similare.

Taxiurile zburătoare electrice reprezintă mai mult decât o simplă inovație tehnologică – ele simbolizează viitorul transportului urban. Abu Dhabi deschide calea pentru o nouă eră a mobilității, demonstrând că viitorul transportului fără emisii și fără congestii este deja aici. Dacă inițiativa va avea succes, este posibil să vedem astfel de servicii extinse rapid în întreaga lume, redefinind complet modul în care ne deplasăm în orașe.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Parcul de distracție GăgăuziaLand continuă să activeze fără autorizație
Articolul anterior
UE intenționează să adopte al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Articolul următor