Abuzul emoțional și neglijarea partenerului într-o relație

Abuzul emoțional reprezintă unul dintre cele mai delicate situații cu care se confruntă multe cupluri de astăzi. Potrivit psihologul român, Lenke Iuhos, greşeală cea mai frecventă pe care o fac majoritatea oamenilor este să îşi formeze mental imaginea partenerului ideal, iar atunci când ajung într-o relație îl compară cu acea proiecţie. Și relaţiile sănătoase sunt din ce în ce rare, deoarece oamenii se gândesc mai mult la ei, la interesele lor, la nevoile lor şi nu mai au timp sau dispoziţie să le asculte şi pe ale partenerilor.

separator

De la aparent banale cuvinte, atitudini sau comportamente pe care oamenii sunt dispuși să le tolereze, spunâdu-și că o să treacă–și  până la violența fizică, distanța nu este foarte mare. De aceea, este foarte trist, că cele mai multe dintre persoanele abuzate, nu au curajul să vorbească despre aceste lucruri și preferă sa se inchidă în sine sau să uite fiind abuzate toată viața.

Abuzul emoțional poate fi mai grav decât cel fizic

Victimele abuzului emoțional devin adesea victime fară să știe. Frica, umilința, scăderea stimei de sine sunt doar câteva dintre efectele imediate, care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Persoanele abuzate ajung să nu mai conştientizeze pericolul

În acest caz, psihologul Lenke Iuhos, susține că cel care este abuzat se simte foarte neînsemnat, foarte vinovat,  întotdeauna caută să repare lucrurile într-un mod sau altul și începe să creadă că nu are nevoie de respect. Adesea se îndoieşte de sănătatea sa mentală și abandonează acele comportamente de grijă proprie a echilibrului emoţional. Mai mult, victimele abuzului emoţional de multe ori nici nu conştientizează, ce de fapt se întâmplă cu ele. Acestea pot trăi așa chiar o viaţă, căci li se pare o normalitate şi astfel tolerează abuzul.

Cel carea abuzează îşi alege bine “victima”

De regulă, persoanele care au predispoziţie mai mare către a abuza emoţional (care au fost şi ei abuzaţi emoţional în copilărie) îşi aleg foarte bine partenerul de cuplu, deoarece vor să deţină mereu controlul.  Iar așa-zisă victimă va fi o persoană vulnerabilă, care seamănă cu eul lui din copilărie, din tinereţe, care îşi scoate des defectele, astfel încât să găsească mereu motive de nemulţumire și certuri. De asemenea, în relațiile unde predomină abuzul emoțional, sunt auzite afirmații depreciative cum ar fi: „ești un prost/ă”, „nu are sens ce spui”, „ești nebun” percum și alte afirmații jignitoare. Și când nu se caută o cale de mijloc și partenerul abuziv ia decizii pe cont propriu cu privire la lucrurile importante, ar trebui să se ridice un semn de întrebare legat de normalitatea relației familiale. Chiar dacă unul dintre parteneri este întreținătorul principal al familiei, ar trebui să aibă întotdeauna consimțământul celuilalt, mai ales când este vorba despre lucruri importante.

Dacă simți că ești abuzată emoțional ce ar trebui să faci?

  • dacă ești nesigură pe tine și te simți abuzată apelează la persoanele de încredere din jurul tău care iți pot oferi suportul psihic de care ai nevoie;
  • nu uita că orice persoană are dreptul la o viațaă liberă, neabuzată;
  • începi să te încurajezi singură, spune-ți mesaje pozitive precum: „Sunt o persoana bună și merit să fiu tratata ca atare.”


Cum să-ți dai seama dacă ai nevoie de ajutor? 

  • te indoiești de propriile-ți raționamente;
  • iți este frică de partenerul tău încât ajungi sa-ți exprimi ideile și părerile din ce în ce mai puțin;
  • începi să ai sentimente de teamă și față de alți oameni și apare tendința de a ieși tot mai puțin din casa, mai ales pentru a interacționa cu alte persoane;
  • te temeni să vorbești despre un anumit subiect dacă partenerul tău este este indispus ;
  • îi ceri permisiunea partenerului pentru a cheltui bani, pentru a te duce la serviciu și pentru a socializa cu prietenii tăi;
  • ți-ai pierdut încrederea în abilitățile tale, te simți din ce în ce mai deprimată, ai sentimentul că ești lipsită de putere și că te afli într-o situație lipsită de soluție;
  • descoperi că abuzul se răsfrânge și asupra copilului.

Dacă te afli în oricare din situațiile de mai sus, este foarte important să ceri ajutor. În multe dintre cazuri consilierea familială poate fi de ajutor în rezolvarea situației, iar în altele, totuși plecarea sau ruperea relației reprezintă unica soluție.

Ai grijă de tine!!!

Câte operații estetice și-a făcut Sharon Stone?
Articolul anterior
S-a stins din viață tatăl Doinei Aldea-Teodorovici
Articolul următor