sdfghjhgfdes

Maia Sandu a înmânat drapelul lotului național pentru participarea la Jocurile Olimpice

Președinta Maia Sandu a înmânat astăzi drapelul de stat Lotului Olimpic Național pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Oficialul a urat succes echipei olimpice naționale formată din 26 de sportivi, care vor concura la 10 probe, informează MOLDPRES.

Ceremonia oficială a avut loc la Președinție. Drapelul țării la Jocurile Olimpice de la Paris va fi purtat de arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca.Șefa statului a îndemnat sportivii să poarte drapelul cu demnitate. Aceasta a subliniat că autoritățile vor depune eforturi în continuare pentru ca sportivii să beneficieze de condiții mai bune de antrenament.„Sunteți cei mai buni și vreau să auziți acest lucru aici la Președinție și vorbesc în numele întregii națiuni. La Jocurile Olimpice ajung să participe doar cei mai buni sportivi. Pentru fiecare dintre dumneavoastră acest capitol înseamnă o realizare, iar pentru noi o mândrie națională. După mii de ore de muncă istovitoare și sacrificii, participarea la Jocurile Olimpice este o răsplată pe potrivă. Este visul oricărui sportiv de performanță să obțină o medalie la această competiție. Vă vom urmări și vom fi alături. Știu că veți lupta cu toată inima, să concurați corect, să arătați spiritul moldovenesc. În ultimii ani, statul a încercat să facă mai mult pentru sportul de performanță, creșterea burselor și condiții bune de antrenament. Mai avem multe de făcut, dar ne asumăm acest angajament. Mulțumim antrenorilor care muncesc la fel de mult ca dumneavoastră și știu cum să crească campioni. Mulțumim familiilor dumneavoastră că vă susțin în eforturile voastre. Drapelul țării este un simbol al speranțelor concetățenilor, simbol al unității. Vă îndemn să purtați drapelul cu demnitate, să vă călăuzească disciplina, perseverența și spiritul de echipă. Vă dorim succes și vă așteptăm acasă cu drag și bucurie acasă”, a afirmat Maia Sandu.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a adresat un mesaj de felicitare sportivilor. „Participarea la Jocurile Olimpice este o dovadă a talentului, determinării și muncii depuse timp de mulți ani. Ne mândrim cu fiecare dintre voi și suntem conștienți de sacrificiile făcute pentru a ajunge aici. Vă dorim să cuceriți multe medalii, însă indiferent de rezultate sunteți eroi noștri. Guvernul susține sportivii moldoveni. Vom continua să învestim în sport. Mulțumim antrenorilor pentru efort și dedicația de a crește noi generații de sportivi. Suntem mândri că reprezentanți țara noastră. Vă dorim succes și o experiență memorabilă la Paris”, a spus Dan Perciun.Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Nicolae Juravschi, a remarcat că echipa este mobilizată pentru a participa în competiție la cel mai înalt nivel. „Vă îndemn să vă acordați tot suportul necesar în timpul Jocurilor Olimpice. Sperăm să ne bucurați cu rezultate frumoase. Participarea la competiție este un rezultat obținut prin greutăți, de asta sentimentul de mândrie este dublu”, a menționat Nicolae Juravschi

Arcașul Dan Olaru a specificat că este o onoare imensă să poarte drapelul țării. „Vom face tot posibilul ca Republica Moldova să fie reprezentată demn și să mergem cu capul sus spre Paris pentru a scrie o nouă istorie în sportul moldovenesc”, a spus Dan Olaru.Cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris, între 26 iulie și 11 august curent. În total, la eveniment vor evolua 10 500 de sportivi, la 32 de probe, pentru prima dată fiind atinsă paritatea exactă între sportivi și sportive.

Roberta Metsola a fost aleasă președintă a Parlamentului European

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marți președintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate, transmite Agerpres.

Roberta Metsola, care a deținut deja această funcție de la decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a fost aleasă cu 562 voturi pentru.Pentru președinția PE a mai candidat marți eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obținut 61 voturi.Au fost 699 de votanți dintre cei 720 de eurodeputați. Numărul voturilor nule a fost 76.

Angajatorii pot modifica programul de lucru a salariaților pe timp de caniculă

În condiții caniculare, angajatorul este obligat să ofere salariaților protecție împotriva riscurilor termice prin asigurarea acestora cu apă carbogazoasă salină și modificarea programului de lucru pentru a evita expunerea la temperaturi maxime. În cazul încălcării acestor norme, unitatea economică riscă sancțiuni contravenționale de până la 20 mii de lei, scrie TVRMoldova.md.

Solicitat de Moldpres, șeful adjunct al Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Igor Ciloci, a subliniat că angajatorii sunt obligați prin lege să respecte normele valabile în perioada caniculară.„Agentul economic trebuie să asigure încăperi unde persistă balanța termică. Totodată, acesta urmează să ofere persoanelor apă carbogazoasă salină în volum de 2-4 litri zilnic. La fel, angajații trebuie să fie dotați cu echipamente de protecție din materiale naturale. Poate fi modificat programul de muncă, astfel încât în perioadele cu temperaturi maxime ale zilei salariații să nu fie expuși riscurilor termice. Îndemnăm angajatorii să-și onoreze obligațiunile și să asigure condiții nepericuloase pentru angajați în perioada caniculară”, a spus Igor Ciloci.În cazul încălcării acestor norme, angajatorii riscă sancțiuni contravenționale. „Persoanele cu funcţie de răspundere riscă o amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale (5 000-10 000 de lei), iar persoana juridică de la 250 la 400 de unităţi convenţionale (12 500 – 20 000 de lei). Astfel, poate fi sancționat și angajatorul și unitatea economică. În cazul lezării drepturilor salariatului, acesta poate apela la Inspectoratul de Stat al Muncii, instituție în subordinea MMPS, care exercită controlul de stat asupra respectării cadrului normativ din domeniul muncii”, a afirmat Igor Ciloci.Meteorologii au emis pentru perioada 12-17 iulie Cod roșu de caniculă. În această perioadă, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice. Astfel, în unele raioane din nordul țării temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +36..+38°C, iar în restul teritoriului temperatura maximă a aerului va crește până la +39..+40°C. Temperaturile minime în cea mai mare parte a țării nu vor coborî sub 20°C.Natalia Gherasim, meteorolog în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a specificat pentru MOLDPRES că începând cu data de 18 iulie, pe teritoriul țării se vor înregistra temperaturi în descreștere de 31 – 36 grade Celsius.  

„În perioada, 20 – 22  iulie, temperaturile vor urca până la 30 – 35 grade Celsius. Totodată, în zilele 17 – 18 iulie sunt prognozate ploi cu descărcări electrice”, a precizat Natalia Gherasim.Conform meteorologilor, în prezent, temperatura medie depășește valorile normei cu 7 – 9 grade Celsius.

D