„Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”. Medicii ucraineni operează la lumina lanternelor

Un reportaj BBC reliefează faptul că ucrainenii învață să trăiască cu pene de curent prelungite, în timp ce Rusia continuă să lovească instalațiile energetice din întreagă țară. Atacurile aeriene persistente ale Rusiei determina că până și zonele neafectate anterior din Ucraina să rămână fără electricitate „ore în șir, în fiecare zi.”

Alimentarea cu energie electrică este o chestiune de viață și de moarte pentru fiul Tatianei. Acesta s-a născut cu dizabilități și are nevoie de echipamente alimentate cu energie electrică pentru a putea respiră, mânca și pentru a primi medicamente.

„Suntem foarte dependenți de electricitate. Dacă nu ar fi fost acest război sângeros, viață ar fi fost dificilă, dar am fi fost capabili să facem față”, spune Tatiana pentru BBC, conform aktual24.ro.

Tatiana, care locuiește în orașul port Odesa din sudul țării, spune că întreruperile nesfârșite de curent îi fac viață extrem de dificilă, deoarece trebuie să se asigure că furnizarea de electricitate este constantă.

Ea are un generator care funcționează pe benzină și trebuie să fie alimentat tot timpul, dar trebuie oprit la fiecare șase ore pentru a se răci.

Penele de curent afectează, de asemenea, semnalul de telefonie mobilă, astfel că și pentru fiul ei poate fi dificil să ajungă la serviciul de ambulanță.

„Uneori durează o jumătate de ora, alteori o ora până ajunge ambulanță când copilul meu intră în convulsii și se învinețește”, spune ea. „Fiul meu poate muri dacă nu primește oxigen. Nu mai am cuvinte”. Ultimele pene de curent au durat chiar și 12 ore pe zi în cartierul Tatianei.

Pentru milioane de ucraineni, lipsa energiei electrice poate însemna lipsa apei curente, a aerului condiționat, a ascensoarelor sau a accesului la echipamente de salvare.

Ucraina a pierdut atâta energie câtă ar alimenta o țară că Olanda

Numai în ultimele trei luni, Ucraina a pierdut nouă gigawati din capacitatea de generare, afirmă reprezentanți ai Companiei naționale de energie Ukrenergo. Această reprezintă mai mult de o treime din capacitatea pe care o avea Ucraina înainte de invazia la scară largă din februarie 2022. Este suficient pentru a alimenta întreagă Olanda în timpul orelor de vârf de consum – sau Slovacia, Lavtia, Lituania și Estonia combinate, spun oficialii Ukrenergo.

„Toate centralele termice deținute de stat sunt distruse. Toate hidrocentralele din țară noastră sunt avariate de rachete sau drone rusești”, declara pentru BBC purtătoarea de cuvânt a Ukrenergo, Maria Tsaturian.

Lipsa de energie electrică generată este agravată de creșterea temperaturilor în timpul verii, când ucrainenii pornesc sistemele de aer condiționat care consumă multă energie. Pentru a face față deficitului, Ukrenergo a trebuit să pună în aplicare o politică de întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică în întreagă țară, care durează mai multe ore pe zi, în fiecare zi.

Că urmare, milioane de ucraineni au devenit din ce în ce mai dependenți de generatoarele alimentate cu combustibil sau de marile bănci de energie. Capitală Ucrainei, Kiev, s-a confruntat cu întreruperi prelungite ale alimentării cu energie electrică.

Roksolana a fost aleasă de locuitorii blocului sau de 24 de etaje pentru a ajută la administrarea facilităților clădirii. Ea spune că nu este ușor să locuiești în blocuri turn, deoarece întreruperile de curent înseamnă și lipsa apei curente la etajele superioare.

„Nici ascensoarele nu funcționează, așa că mamele cu copii și persoanele cu handicap trebuie să aștepte. Își planifică ieșirile afară în funcție de momentul în care există curent electric”, adaugă ea. „Trebuie să stea în casă timp de șase ore la rând, iar doamnele noastre în vârstă nu pot ieși la magazin pentru a-și lua pâinea”.

Astfel de locuitori din clădirile înalte sunt blocați în apartamentele lor sufocante, deoarece aerul condiționat nu funcționează.

Ei sunt, de asemenea, mai expuși la atacurile aeriene rusești, deoarece nu pot merge în siguranță adăposturilor antiatomice, care sunt de obicei situate în subteran.

„Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”

În Zaporojie, dentistul Volodimir Stefaniv spune că trebuie reprogramate întâlnirile în ultimul moment și au existat ocazii în care electricitatea a dispărut în timpul unei intervenții chirurgicale complicate.

„Dacă se întâmplă acest lucru, pornim generatoarele noastre pentru a putea termină ceea ce am început. Nu există altă cale – nu putem spune pacientului să revină mâine”, spune el. „Literalmente, în urmă cu câteva săptămâni, întreruperile de curent au devenit deosebit de frecvente. Bineînțeles că sunt foarte perturbatoare”.

Pentru a efectua operații urgențe sau mai puțîn complicate în timpul penei de curent, Stefaniv folosește o lanternă frontală. Această este o abilitate pe care a dobândit-o și perfecționat-o în timp ce trata soldații de pe linia frontului, iar firma să oferă în continuare servicii gratuite sau la prețuri foarte reduse pentru membrii armatei ucrainene.

„Pot trata durerile de dinți sau inflamațiile fără electricitate. Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”, spune el.

Maria Tsaturian de la Ukrenergo este conștientă de faptul că compania să este criticată pentru că întrerupe electricitatea atât de des, pentru atât de mult timp și pentru atât de mulți clienți. Dar, spune ea, nu există altă opțiune.

„Suntem în război. Sectorul energetic este unul dintre obiectivele teroriștilor ruși. Și este evident de ce: toată viață noastră, toată civilizația noastră, este construită pe electricitate. Trebuie doar să distrugi rețeaua electrică a inamicului tău, iar el nu va mai avea economie și nu va mai avea viață”, spune ea. „Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”.

Aproape 2.000 de locuri de muncă, disponibile, în acest moment, pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Salarii până la 5.000 de euro

Peste 3.000 de locuri de muncă pentru străinătate au fost postate de la începutul verii și până acum, acestea reprezentând 8% din numărul total de joburi noi din această perioadă. Cele mai multe oferte vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda și caută candidați dispuși să lucreze în domenii precum transport, retail, industria alimentară, turism ori servicii, scrie unica.ro.

„Angajatorii din afara țării știu că principalul argument cu care pot atrage mai mulți candidați este cel salarial, motiv pentru care unul din două joburi postate are salariul afișat în anunțul de angajare. De altfel, și candidații au nevoie să știe exact cât ar putea să câștige în plus față de joburile din România pentru a fi convinși să facă un pas atât de important precum o relocare în afara țării, fie și pentru o perioadă determinată de timp”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.Citeşte întreaga ştire: Aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Angajatorii oferă salarii care pleacă de la 700 de euro net și pot ajunge până la 5.000 de euro pe lună.

În multe cazuri, este vorba de salarii de trei sau patru ori mai mari decât cele din România, atât în cazul joburilor entry level sau pentru muncitorii calificați, cât și în cazul specialiștilor. Spre exemplu, un inginer software poate câștiga lunar, în Germania, 6.500 de euro net plus beneficii, în timp ce un muncitor în depozit, în Olanda, poate câștiga între 1.800 și 2.000 de euro pe lună plus beneficii. Salariul unui șofer de tir, pe curse internaționale, pleacă de la 2.500 de euro pe lună; un curier poate câștiga 2.000 de euro pe lună, în timp ce, pentru muncitorii necalificați, salariile pleacă de la 700 de euro pe lună. De la 1.000 de euro pe lună pornesc și salariile pe care le pot câștiga cei care vor să lucreze în servicii de curățenie.

„Un interes crescut în această perioadă este pentru candidații cu experiență în sectorul turistic și HoReCa. Angajatorii din străinătate au avut peste 500 de joburi postate pentru cele două industrii în ultima lună și jumătate, iar salariile pe care le oferă încep de la 1.000 de euro pentru ospătari sau personal hotelier și pot ajunge până la 4.000 de euro dacă vorbim despre bucătari în restaurante de pe vase de croazieră sau mari lanțuri hoteliere”, mai spune Raluca Dumitra.

Un tânăr român înfiat de o familie din Italia își caută mama biologică: „Sper că o să citească aceste rânduri”

Un tânăr născut în România și abandonat ca bebeluș pe o stradă din Iași, în urmă cu 27 de ani, își caută familia biologică, după ce a fost adoptat în Italia și crescut de o familie iubitoare. Povestea sa a fost împărtășită recent pe o pagină de Facebook, scrie rotalianul.com.

Într-o postare emoționantă, Miron Cătălin, a relatat circumstanțele dramatice ale începutului său de viață.

La data de 7 august 1997, la puțin timp după ce s-a născut, a fost găsit abandonat pe strada Galata din municipiul Iași. În ciuda investigațiilor desfășurate de autorități, mama lui nu a fost niciodată identificată.

Primăria Iași i-a atribuit numele de Miron Cătălin și data nașterii de 7 august 1997.

După ce a fost găsit, Cătălin a fost internat la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, iar ulterior, pe 29 septembrie 1997, a fost transferat la Centrul de Plasament Nr. 1.

Acum, la 27 de ani distanță de acel moment, Cătălin face un apel disperat pentru a-și găsi familia biologică:

„Deși am atât de puține informații eu tot sper că mama mea sau vreo rudā a mamei mele o să citească aceste rânduri și o să trimită aici un mesaj. Nu vreau să o judec absolut deloc, cu siguranță se afla în mare dificultate, de aceea cred că a decis să mă lase în acel loc”, a scris el.

Tânărul a subliniat că nu își dorește să judece pe nimeni, fiind convins că mama sa a fost în mare dificultate când a luat decizia de a-l lăsa în acel loc.

„Singura mea speranță sunteți voi, toți cei care sunteți mereu aici pentru a ajuta, de aceea vă rog din suflet să distribuiți cât mai mult posibil. Poate cineva își amintește de mine sau de măicuța mea când mă purta în pântec”, a adăugat Cătălin în mesajul său.

Această poveste impresionantă a fost împărtășită pe rețelele de socializare, în speranța că cineva din comunitatea online va putea oferi informații care să îl ajute pe Cătălin să își regăsească familia.

De asemenea, postarea a strâns numeroase mesaje de susținere și încurajare de la persoane care doresc să îl ajute în demersul său.

Cătălin își exprimă recunoștința față de toți cei care îl sprijină: „Este cea mai mare dorință a mea pe care o am în viață! Vă mulțumesc tuturor!”

Un angajat al IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani. Colegii i-au mulțumit pentru toate misiunile de salvare a vieților omenești

Un angajat IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani în cadrul serviciului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului Generale pentru Situații de Urgență.

Recent, șeful de gardă al echipei de stingere la incendii a Direcției regionale căutare-salvare nr.2 municipiul Bălți, plutonierul-adjutant al serviciului intern Cușnir Vitalie, a trecut în rezervă după o dedicație în carieră de 20 de ani și 10 luni în cadrul serviciului de salvatori și pompieri.

Domnul Cușnir Vitalie și-a început activitatea în funcția de pompier în anul 2003 și pe parcursul anilor a avansat în diverse funcții, demonstrând profesionalism și dedicație în misiunile de serviciu.

Conducerea Direcției și colegii l-au felicitat cu acest prilej de mândrie și i-au adus sincere mulțumiri pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu în cadrul misiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor de risc, dar și în misiuni de salvare a vieților omenești.

Pe parcursul activității, Domnul Cușnir Vitalie a fost menționat cu diverse medalii și distincții, printre care: Distincția MAI, Serviciu Impecabil gradul II și I, Distincțiile IGSU, Crucea pentru merit clasa II, Medalia pentru serviciu impecabil clasa II și Medalia comemorativă 30 de ani IGSU.

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, spitalizat în închisoare. Avocații nu au voie să îl vadă
Articolul anterior
O fetiţă de patru ani a murit, după ce a fost uitată într-o maşină încinsă de soare, în SUA
Articolul următor