Acord semnat. Republica Moldova împrumută 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu au semnat astăzi Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară în valoare de 100 milioane euro și Memorandumul de Înțelegere în acest sens.

separator

Potrivit Acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea Memorandumului de Înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranșei 2 sunt propuse spre realizare 6 acțiuni.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Femeie din Chișinău, lovită pe zebră de către un echipaj de poliție
Articolul anterior
Certificate false cu ,,rezultat negativ” pentru Covid-19, vândute cu 200 de lei în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante