Activiștii anti-război care refuză să părăsească Rusia, riscând 15 ani de închisoare: „Vocile noastre sunt mai puternice dacă rămânem”

Zeci de mii de ruși au fugit din țară de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, de teamă că va urma un val de represiune guvernamentală și o posibilă închidere a granițelor Rusiei, similar cu ceea ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică. Însă nu toți care se opun războiului au luat această decizie, iar cei care au rămas continuă să-și manifeste opoziția, notează The Guardian.

Activiștii antirăzboi care refuză să părăsească Rusia, riscând 15 ani de închisoare: „Vocile noastre sunt mai puternice dacă rămânem”

În ciuda faptului că a ajuns într-unul dintre cele mai întunecate momente din ultimele patru decenii ca disident și activist pentru drepturile omului, Oleg Orlov spune că nu are de gând să fugă din Rusia. „Am luat decizia cu mult timp în urmă că vreau să trăiesc și să mor în Rusia, este țara mea”, a spus Orlov. „Chiar dacă nu a fost niciodată atât de rău.”

Orlov își amintește că a tipărit afișe antirăzboi în casă la sfârșitul anilor 1970 pentru a protesta împotriva invaziei ruse a Afganistanului sau în sprijinul mișcării Solidaritatea din Polonia și a fost observator și negociator în timpul războiului sângeros din Cecenia din anii 1990.

El a fost arestat de trei ori pentru proteste, de la sfârșitul lunii februarie, când trupele ruse au lansat atacurile asupra Ucrainei. Și nu exclude să primească o pedeapsă cu închisoarea în viitor.

„Înțeleg probabilitatea ridicată a unui dosar penal împotriva mea și a colegilor mei”, a spus el. „Dar trebuie să facem ceva, chiar dacă este doar să ieșim să manifestăm și să vorbim sincer despre ceea ce se întâmplă.”

„Am luat decizia că nu plec. Aceasta a fost decizia mea”, spune și Ilya Yashin, în vârstă de 38 de ani, un veteran al protestelor de stradă și un activist politic care servește și ca deputat municipal la Moscova. „Înțeleg toate riscurile. Înțeleg ce ar putea însemna pentru mine”.

„Dar mi se pare că vocile împotriva războiului sună mai tare și mai convingător din Rusia”, a spus el.

Yashin a continuat să vorbească împotriva războiului în mod public, postând pe canalul său de YouTube filmări care ajung la 1,5 milioane de urmăritori.

El a estimat că 80% dintre prietenii și colegii săi, mulți din politica de opoziție sau jurnalism, au părăsit țara. „Cred că am mai mulți prieteni în Georgia și în Vilnius acum decât la Moscova”, a spus el.

Nu a existat niciun reproș pentru cei care au plecat, spune el, dar îi privește pe cei care au rămas cu „mare simpatie, mare respect”. Prin activismul său, speră să arate că mulți ruși nu susțin acest război.

„Ce rost are să faci politică în Rusia, dacă nu ești dispus să protestezi împotriva războiului într-un moment cu o atât de mare încărcătură istorică?”, întreabă Yashin.

Pericolul pentru activiști precum Orlov și Yashin este real. Guvernul a deschis deja în jur de zece dosare de distribuire de „informații false” despre armată, infracțiune prevăzută într-o lege adoptată după începutul războiului și care poate duce la o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. În plus, peste 15.000 de protestatari au fost arestați.

sursa

Ultimele cuvinte dintre Putin și Xi Jinping: ”Ai grijă, dragă prietene. Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cel al Chinei, Xi Jinping, se află la capătul unei întâlniri care a avut loc la Moscova și care s-a încheiat cu o cină festivă, cu participarea celor doi șefi de stat, scrie ziare.com.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia a început luni și a continuat marți, cu o discuție de aproximativ șase ore între cei doi lideri, concretizată cu semnarea unei declarații comune privitoare în special la politica externă a Statelor Unite.

Întâlnirea dintre Putin și Xi Jinping s-a terminat cu o strângere de mână și cu un scurt schimb de replici, înainte ca președintele Chinei să se urce în mașina care l-a transportat de la Kremlin.

Xi Jinping: Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună.

Putin: Sunt de acord.

Xi Jinping: Te rog, ai grijă, dragă prietene.

Putin: Călătorie sigură!

Un medic dentist, acuzat că și-a ucis soția cu shake-uri otrăvite cu arsenic. Voia să-și continue relația cu amanta lui

Un dentist din Colorado este acuzat că și-a ucis soția cu shake-uri proteice otrăvite, apoi i-a trimis mesaje text în timp ce femeia se afla în spital, întrebând-o de starea ei și mărturisindu-și dragostea.

James Craig, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat, duminică, în Aurora, Colorado. El este acuzat că și-a otrăvit soția, Angela, cu cianură de potasiu, în timp ce avea o relație cu un ortodont din Texas.

Potrivit poliției, Angela a început să se simtă rău după ce a băut un shake pe care soțul ei i l-a pregătit pe 6 martie. În următoarele zece zile, femeia a fost internată de trei ori în spital, acuzând stări de vomă și amețeală, dar medicii nu au putut stabili care era cauza bolii, scrie protv.ro, conform Daily Mail.

Pe 15 martie, fratele ei a dus-o din nou la spital. La scurt timp după aceea a avut o criză și a murit.

Amanta lui Craig, un ortodont din Texas, a zburat în Colorado pentru a fi cu el, între 8 și 10 martie, în timp ce soția sa era în spital. Acum, bărbatul este acuzat de crimă cu premeditare.

Procurorii susțin că bărbatul i-ar fi dat prima dată otrava soției sale pe 6 martie, pe care a pus-o într-un shake.

Craig ar fi procurat otrava chiar de pe computerul său.

Printre termenii de căutare se numărau: ‘câte grame de arsenic pur pot ucide un om’; ‘Este arsenicul detectabil la autopsie’; ‘Top 5 otrăvuri nedetectabile care nu prezintă semne de joc murdar’; ‘cum să faci otravă’ și ‘Cele mai mortale 10 plante (te pot ucide)’.

Când Angela Craig a început să se plângă că se simte rău, soțul ei și-a exprimat îngrijorarea și i-a trimis declarații repetate de dragoste. La un moment dat, el și-a cerut scuze pentru că nu i-a adus flori la spital și a spus că abia așteaptă să se întoarcă acasă și să se așeze amândoi în pat.

„Te iubesc. Ar fi fost atât de plăcut să stau cu tine și să ne uităm la un spectacol și să ne îmbrățișăm”, i-a scris el pe 7 martie, la o zi după ce i-ar fi administrat otrava.

Pe 9 martie, Angela se afla în spital. În timp ce simptomele ei se agravaseră, Craig a continuat să îi trimită mesaje soției sale: „Omule, iubito, trebuie să nu mă mai sperii așa! Te iubesc atât de mult și nu sunt obișnuit cu toate aceste emoții!”.

În același timp, spun procurorii, amanta lui Craig îl vizita, venind cu avionul din Austin, Texas.

Pe 10 martie, când amanta era încă în oraș, Craig i-a trimis un mesaj soției sale: „Aș fi vrut să pot sta mai mult timp. Te iubesc și mă bucur că pari să te simți mai bine”.

Între timp, Craig a comandat mai multă otravă, o livrare de cianură fiind expediată pe 13 martie.

Pe 14 martie, soția lui s-a întors acasă și și-a acuzat soțul că a încercat să o otrăvească, a povestit acesta unui confident. Întoarsă acasă, starea ei s-a înrăutățit dramatic și a fost internată din nou pe 15 martie, suferind o criză, din care nu și-a mai recăpătat cunoștința.

Pe 16 martie, în timp ce starea Angelei se agrava, amanta sa i-a trimis un e-mail, spunându-i că vrea să-l consoleze.

Craig a fost reclamat autorităților de către unul dintre colegii săi de muncă, care avea suspiciuni în legătură cu comportamentul său și cu livrările de otravă. El a refuzat să i se efectueze o autopsie soției sale, în ciuda rugăminților prietenilor îngrijorați, care se temeau că posibila cauză a morții ar putea fi genetică și transmisă copiilor femeii.

Craig le-a spus anchetatorilor că soția sa ar fi luat intenționat supradoze de opioide de când bărbatul ceruse divorțul, în decembrie 2022.

Poliția a efectuat percheziții la domiciliul și la locul de muncă al bărbatului, în urma cărora au confiscat pulberi proteice, shakere, telefoane și două pungi Ziploc cu substanțe pulverulente.

O analiză a datelor de pe dispozitivele sale a dezvăluit căutările înfiorătoare pe care le efectuase online, inclusiv o comandă de 13 dolari pe Amazon pentru „Arsenic metalic 99,9999% metaloid cristalin 10 grame pentru colecția de elemente”.

Cei doi erau căsătoriți de mai bine de 20 de ani și aveau împreună șase copii – cinci fete și un băiat – cu vârste cuprinse între opt și 20 de ani.

Cutremur puternic în Afganistan, Tadjikistan și Pakistan

Un cutremur puternic, cu o magnitudine preliminară de 6,5 grade, s-a produs, marți, în nord-estul Afganistanului, seismul fiind resimțit în zone extinse din Tadjikistan și Pakistan, scrie Digi24.

PAMIR TIMES

Un seism puternic care a durat cel puţin 30 de secunde a fost resimţit marţi seara în capitala Afganistanului, Kabul, şi în nordul Pakistanului.

Seismul a fost resimţit şi în capitala Indiei, New Delhi. Conform Institutului seismologic american (USGS), seismul a avut magnitudinea de 6,5.

Potrivit EMSC-CSEM, cutremurul a avut loc la ora 21:17, ora Afganistanului, și a fost centrat în regiunea Hindu Kush din Afganistan, nu departe de granița cu Kashmir și Tadjikistan.

„Oamenii au ieşit fugind din case”, a declarat un corespondent AFP din oraşul Rawalpindi din Pakistan, în timp ce alte mărturii similare au venit din Lahore, dar şi din Afganistan.

Mii de oameni dorm în stațiile de metrou din Harkov. „Stau în vagoane, e mai cald decât pe peron”
Articolul anterior
Ucrainenii nu se mai tem de război! Cafenelele, saloanele de coafură și stațiile de service auto s-au redeschis la Kiev
Articolul următor