Activități cultural-artistice în aer liber programate în weekend, în diferite sectoare ale Capitalei

Primăria municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, pe 26 și 27 iunie, în sectoarele capitalei vor avea loc diverse activități cultural-artistice în aer liber, desfășurate în cadrul Proiectului „Dialog social cu chișinăuienii”, între orele: 11:00-14:00.

Timp de două zile, locuitorii capitalei vor putea între alege între: programe de muzică populară, muzică instrumentală, ateliere de creație, concerte prezentate de colectivele de copii, programe de dansuri, expoziții și masterclass-uri, recitaluri de poezie.

Totodată, iubitorii tradițiilor locale vor avea ocazia să participe la ateliere de confecționare a coronițelor, expoziții de prezentare a portului popular, masterclass-uri de croșetare și confecționare a IEI și se vor bucura de cântece populare moldovenești în contextul marcării sărbătorii „Sânzienilor”.

De asemenea, Direcția generală educație, tineret și sport va desfășura o serie de activități: campionat la dame, șah, fotbal, menite să promoveze și să amelioreze rezultatele sportive, realizarea de recorduri și obținerea victoriei.

Activitățile sunt organizate de preturile de sector în colaborare cu subdiviziunile de profil ale Primăriei municipiului Chișinău.

Activități sportive

Sâmbătă, 26 iunie

10:00 – 13:30 Parcul ,,Alunelul”, sectorul Buiucani – Campionatul  deschis  al municipiului Chişinău  la  joc de dame (blitz).

09:30 – 11:30 Stadionul de fotbal din localitatea Stăuceni – Campionatul municipiului Chișinău la fotbal.

09:00 – 19:00 Terenul de sport al Școlii sportive specializate de handbal nr.2, strada Melestiu, 2 – Campionatul municipiului Chișinău la kickboxing printre copii. 

Duminică, 27 iunie

10:00-13:30Parcul „Alunelul”, sectorul Buiucani – Turneul ,,Vara sportivă” la șah printre juniori.

Activități cultural-artistice

Sâmbătă, 26 iunie:

Scuarul „Mihai Eminescu” – manifestarea cultural – artistică cu genericul: „Sânzâienile” – Colaj de muzică populară, Colaj de muzică ușoară, Dansul „Vals de primăvară”, Muzică Instrumentală – Orchestra de muzică populară „Hora neamului”, Ansamblul folcloric „Balada”, Ansamblul vocal instrumental, Atelier de creație – confecționarea coronițelor.

Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Str. Miron Costin – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Vacanța Mare” – master-class „Arta acului” și „Modelarea obiectelor din materiale reciclabile”, Concert de muzică și dans susținut de copiii Centrului de activitate extrașcolară „Curcubeu”, Ansamblul folcloric „Opincuța”, Ansamblul de fluieriști „Stejăreii”, Ansamblul de dans „Zâmbetul”; Ansamblul de fluieriști „Popuri”, Ansamblul vocal, Ansamblul „Cireșarul”, Ansamblul vocal, Ansamblul „Zâmbetul”, Ansamblul vocal „Armonie”, Ansamblul vocal „Pentatonica”, Ansamblul vocal „Voice-Akord”, Ansamblul folcloric „Ștefăneii”, Colaj de muzică ușoară, Colaj de muzică populară.

Panorama Chișinăului, Str. Maria Dragan – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Muzica și dans pentru Ciocana” – Concert prezentat de colectivele de copii din cadrul Centrului de Dans – Vocal „Sisters and Brothers”.

Parcul „Valea Trandafirilor” (Havuzul muzical) – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Botanica baștina mea” – Program de muzică ușoară, prezintă Studioul de creație a copiilor „Voice records”; Program de muzică populară prezintă Ansamblul Folcloric „Doina” Program de muzică ușoară, prezintă Studioul de creație a copiilor „TIGY Academy”; Program de muzică populară, prezintă Ansamblul Folcloric „Codrenii”; Program de muzică corală și romanțe, prezintă Corul „Poiușcie serdța”; Expoziție și masterclass – „Poartă IE cu mândrie”: prezentare port popular, tehnici de croșetare și confecționare a IEI, etc. (AO „Etnogalaxia”); Expoziții, campanie de caritate și colectare de fonduri pentru copiii cu necesități speciale: AO „Copiii ploii” și Din suflet pentru Alexandru Motricală.

Duminică, 27 iunie 2021

Scuarul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Torbița ECO” – activități artistice cu copiii Centrului de Creație Tehnică pentru Copii și Adolescenți „Politehnic”; Expoziție de vânzare a Torbițelor ECO, Expoziție a lucrărilor tehnice realizate de tinerii CCT „Politehnic”, Atelier de creație „Confecționarea trăistuțelor”; Expoziție de vânzare a articolelor de artizanat. Colaj muzical al soliștilor ansamblului folcloric „Bujorenii”.

Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Str. Miron Costin – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „În lumea basmelor” – Expoziție de carte; Recital de poezii, Concert susținut de elevii Școlii de Arte din Cricova; Ansamblul Folcloric „Opincuța”.

Scuarul Arborelui Solar, aleea Bd. Mircea cel Bătrân, 7  – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Provocările verii” – Recital de poezii „Dedicație Chișinăului” în interpretarea copiilor de la tabără de vară; Expoziție de carte „ Cartea, biblioteca și cititorul”, Concurs „Cel mai expresiv cititor”, Training cu copiii „În drum spre casă”, Master-class pentru copii „Confecționarea Trandafirilor”.

Parcul „Alunelul” – manifestarea cultural-artistică cu genericul: „Vie-i forța neamului” – program artistic susținut de Formația Fulger al Brigăzii de Poliție cu destinație specială „Fulger” a IGP al MAI.

Evenimentele enunțate au drept scop valorificarea potențialului artistic al comunităților de artă, prin comunicarea între generațiile de artiști și tinerii cu potențial din același domeniu, promovarea valorilor artistice autohtone, precum și stimularea interesului publicului-spectator pentru recunoașterea creațiilor artistice autentice.

Activitățile vor fi desfășurate cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19. 

O trotinetă electrică lăsată la încărcat a distrus un bloc din Iași. A urmat un incendiu care i-a provocat arsuri grave proprietarului

S-a cutremurat un bloc din Iași în urma unui incident șocant. O trotinetă electrică lăsată de proprietar la încărcat, în sufragerie, a explodat.

Deflagrația a fost atât de puternică, încât peretele exterior al apartamentului a fost smuls și azvârlit în fața imobilului. Posesorul trotinetei a fost rănit în incendiul care a urmat.

30 de oameni și-au părăsit în grabă locuințele după ce în blocul lor cu 10 etaje, de peste drum de Grădina Copou, în apartamentul de la etajul 5, acumulatorul unei trotinete electrice, lăsat sub tensiune, s-a supraîncarcat și a explodat, transmite protv.ro.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a rupt peretele exterior din beton al camerei în care se afla vehiculul cu două roți.

În apartamentul din Iași, un bărbat de 22 de ani a suferit arsuri.

Sabin Maxim, vecin: „Băiatul cerea ajutor, striga după ajutor și mult fum, foarte mult fum. L-am luat, l-am dus jos. Era speriat și dezorientat. L-am scos afară, am sunat la 112. L-am întrebat ce s-a întâmplat și a zis că trotineta i-a explodat.”

Vecină: „A pocnit odată și a sărit geamul pe acolo bucățile toate în jos.”

Vecină: „Deodată a început să zboare sticle și ce mai vedeți pe acolo cărămizile.”

Vecin: „Băiatul era scos afară stătea acolo lângă bară ars tot piciorul săracul.”

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „O intoxicație cu fum. Este în unitate primire urgențe a spitalului. Prezintă o arsură la nivel planetar gradul doi.”

În România nu există o situație cu numărul incendiilor pornite de la acumulatorii trotinetelor – dar pompierii din alte țări vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Brigada de pompieri din Londra, de pildă, a raportat anul trecut 12 incendii provocate de trotinete electrice.

În cazul exploziei din blocul de lângă Grădina Copou, a fost deschisă o anchetă. S-a stabilit că tânărul rănit era în vizită la prietena lui – care locuia acolo cu chirie. Trotineta era la încărcat în sufragerie și a avut ghinionul să se afle lângă ea atunci când a explodat.

Ce face ca bateriile trotinetelor, de cele mai multe ori de tipul litiu-ion sau litiu-polimer, să ia foc? Poate fi vorba de o defecțiune sau de o deteriorare fizică a acestora sau, în cele mai frecvente cazuri, de o supraîncarcare.

Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași: „O singură celulă Li-ion defectă este suficientă pentru a declanșa procesul cunoscut sub numele de ambalare termică. Când una dintre celule se defectează, celulele din jur încep să se supraîncălzească în scurt timp și apare fenomenul de ambalare termică, ceea ce poate duce rapid la incendii devastatoare”.

Încă o tânără, surprinsă în mașina bărbatului reținut de poliție. Oamenii legii cer ajutorul cetățenilor

Actualizare:: Poliția anunță că a fost identificată posibila martoră pe cazul fetei de 19 ani din Orhei, dispărută de pe 12 aprilie. Aceasta este interogată. „Tânăra, posibil martor, a fost identificată și la moment este audiată de polițiști. Mulțumim tuturor pentru colaborare”, se arată în mesajul Poliției.

Știre inițială: În această imagine este mașina în care a urcat fata de 19 ani pe o stradă din Orhei. Aceasta a fost fixată de camerele de monitorizare a traficului, spre Chișinău, cu puțin timp înaintea reținerii bărbatului, comunică Poliția.

Suspectul avea alături o tânără care poate fi martor important pe acest caz.

Rugăm fata din imagine și persoanele care o recunosc să ne informeze.

Identitatea fetei și sursele de informare vor fi protejate de Poliție. Mizăm pe colaborarea tinerei cu organele de drept, declarațiile ei sunt foarte importante pentru găsirea fetei dispărute.

Numărul la care puteți oferi informații este 060033442.

Mobilizare masivă a Poliției pentru a o găsi pe tânăra din Orhei dată dispărută

Inspectoratul General al Poliției solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi pe tânăra dispărută.

Începând cu ora 10:00, oamenii legii se vor mobiliza în număr mare la Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

„Poliția se va mobiliza masiv dimineață la ora 10:00, în adiacentul Primăriei din localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești. Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suportul dumneavoastră”, se arată în mesajul oamenilor legii.

Anterior, autoritățile au făcut un apel către cetățeni, în special femei, să sesizeze de urgență Poliția în cazul în care au avut tangențe dubioase sau cu tentă infracțională cu șoferul reținut.

Șoferul de 45 ani a fost identificat și reținut pe data de 16 aprilie, însă refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Între timp, Poliția Națională anunță că în comun cu angajații altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici, o caută în continuare pe Ana-Maria. Întrucât au apărut noi circumstanțe, oamenii legii au extins căutările și în raionul Telenești.

Ultima dată când a fost văzută, tânăra purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră.

Semnalmente: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui. Persoanele care au văzut-o sau cunosc locul aflării tinerei, sunt rugate să sune la 112.

Amintim că tânăra de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din Orhei la data de 12 aprilie, ora 21:00, iar de atunci este de negăsit.(video) Poliția solicită repetat suport după dispariția unei tinere din  Orhei. Șoferul suspect nu colaborează

Coșmarul unei copile de 14 ani care s-a lăsat filmată de iubit, în timp ce întrețineau relații sexuale
Articolul anterior
Incendii imense în Rusia, din cauza caniculei
Articolul următor