Actorii Anatol Durbală și Petru Oistric au primit titlul ,,Artist al Poporului”

Teatrul Național “Mihai Eminescu” a celebrat 100 de ani de la fondare. În cadrul festivității solemne, actorii Anatol Durbală și Petru Oistric au primit distincțiile ,,Artist al Poporului”. Anatol Durbală și-a împărtășit emoțiile cu publicul virtual. Actorul se simte mândru că, după 30 de ani de activitate, s-a învrednicit de prestigiosul premiu oferit de președinta Maia Sandu.

,,Momentul anunțului de oferire a titlului onorific “Artist al poporului” și înmânării brevetului. S-a întâmplat într-o zi mare, 6 Octombrie 2021, când Teatrul Național “Mihai Eminescu” în care activez de 30 de ani, a împlinit un secol de la fondare. O distincție deosebită într-o zi importantă, de la un Președinte demn”, scrie Anatol Durbală, pe pagina sa de socializare.

Maia Sandu i-a conferit titlul de Artist al Poporului și actorului Petru Oistric.

Anatol Durbală a vorbit despre cariera sa la teatru și oamenii care i-au marcat existența.

„Astazi, 6 Octombrie 2021, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău împlinește… 100 de ani! Și sărbătorim.
Niciodată nu mi s-a întâmplat să am o cifră atât de impunătoare ca prilej de sărbătoare, care să mă privească atât de aproape, direct și personal: 100!
Repetam acum spectacolul Jubiliar. Privesc din culise fotografiile, secvențe video din arhivă și mă minunez: ce oameni extraordinari au pășit pe această scenă, au creat și și-au așternut viețile de-a lungul acestui veac.
Oameni. Într-adevar.
Ultimii 30 din cei 100 de ani am mișunat și eu pe-aici. Și tot oameni îmi vin în minte când mă gândesc în urmă.
Oameni.
Nu pereți.
Nu scândură.
Nu aur pe balcoane.
Căți oameni importanți, care mi-au marcat existența am întâlnit aici.
Ilie Todorov care m-a ținut de guler să nu mă duc la fund, m-a șocat, m-a copleșit și mi-a atras atenția că nu-i frumos să joci pe cineva dacă ești un nimeni”.


Victor Ciutac, marele actor care era Director când m-am angajat, pe 6 mai 1992.


Ion Aldea-Teodorovici cu singura strângere de mână de care am avut parte.


Nea Fima Lazarev cu vocea lui inconfundabilă pe care o știu din copilărie: “Îți scot balcajii!…”

Vasile Zubcu-Codreanu, Eminescu-l meu personal, care îmi zicea blândo-fioros ferindu-și pletele: “Mă, nebunule!”


Veniamin Apostol, care-mi spunea că un actor bun seamănă cu cine vrei.


Aureliu Busuioc, înalt, monumental și ironic.


Apoi Sandu Vasilache care a venit director la doar 29 de ani și care a unit neunibilul în 7 ani feerici cu spectacole de neuitat.


Vitalie Cărăuș care doar el știe de unde lua energie, fantezie, Nebunie și bani ca lucrurile să fiarbă necontenit.


Constantin Cheianu, omul fără de care nu îmi mai amintesc de mine, tot aici, în Teatrul Național “M.Eminescu” l-am cunoscut.


Victoria Bucun cu cosmosul ei în bocanci negri, care mi-a devenit prietenă pe viață și chiar și vecină la un moment dat.


Hadârcă Petru, directorul actual al teatrului, cu care trecem prin viață în blugi, cu cafele de la benzinării…


Și căți alți colegi…
Un șir interminabil de oameni.
Oameni. Într-adevăr.
Nu pereți.
Nu scândură.
Nu aur pe balcoane.
Cum de-au încăput atăția în doar 100 de ani?…
La mulți ani, Teatrul Național “Mihai Eminescu”!”

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Klaus Iohannis și-a făcut a treia doză de vaccin anti-Covid
Articolul anterior
Livrarea energiei electrice către Moldova ar putea fi limitată
Articolul următor