Actorul Vasile Zubcu-Codreanu împlinește astăzi 71 de ani

Actorul de teatru și film Vasile Zubcu-Codreanu, Maestru în Artă, interpretul rolului lui Mihai Eminescu din filmul ”Luceafărul” de Emil Loteanu, a împlinit astăzi 71 de ani.

separator
Vasile Zubcu-Codreanu s-a născut la 12 februarie 1948 la Nisporeni. În 1973, a absolvit Institutul de Arte din Chișinău, Facultatea de Regie. Din 1973 și până în anul 1993 este actor la Teatrul ”Luceafărul”. În 1993 este actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.

S-a produs în filmele Studioului ”Moldova-Film” și ”Telefilm-Chișinău”. În 1971 debutează la ”Moldova-Film” în filmul ”Lăutarii” în rolul lui Ilie Velcu. În 1973, debutează pe scenă în drama lui Ion Podoleanu ”Pe un picior de plai”, în rolul lui Petre, alături de actorii Dumitru Caraciobanu și Eugenia Toderașcu.

Vasile Zubcu-Codreanu a interpretat rolul lui Mihai Eminescu în filmul regizorului Emil Loteanu ”Luceafărul”, coloana sonoră fiind semnată de compozitorul Eugen Doga.

A jucat în filmele ”Dimitrie Cantemir”, ”Casa părintească”, ”Bărbații încărunțesc de tineri”, ”Furtuni de toamnă”, ”Pe urmele fiarei”, ”Făt-Frumos”, ”Corbii prada n-o împart”, ”La porțile Satanei”, ”Cum să devii celebru”, ”Adolescența”, ”Și veni-va o zi” ș.a. S-a produs în spectacolele ”Săptămâna patimilor” de Ion Podoleanu, ”Mozart și Salieri”, ”Țiganii” de A. S. Pușkin, ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey, ”Meșterul Manole”, ”Regele Lear” de W. Shakespeare, ”Tragedia optimistă” de V. Vișnevski, ”Copiii soarelui” de M. Gorki ș.a.

În 1998, Vasile Zubcu-Codreanu a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă”.

sursa: www.moldpres.md

Străinii ce luptă în armata rusă vor putea obține mai ușor cetățenia Federației Ruse. Legea a fost semnată de Putin

Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege care le va facilita străinilor angajați în armata Rusiei obținerea cetățeniei, informează CNN.

Un soldat rus și-a ucis opt colegi de armată la o bază militară din Siberia  | JurnalTV.md

Potrivit acestei legi, publicate sâmbătă pe portalul de informații juridice (monitorul oficial rus, n.r.), străinii care servesc în armata rusă pot acum să solicite cetățenia fără a mai prezenta un permis de ședere, așa cum era necesar anterior.

Concret, străinii care au semnat un contract cu Forțele armate ruse pentru cel puțin un an vor fi eligibili pentru această procedură, potrivit amendamentelor aduse legii privind „Cetățenia Federației Ruse”.

O mamă a doi copii minori, mobilizată în Rusia. Femeia va lua parte la antrenamente, după care va fi trimisă pe front

Corespondentul militar al postului tv Pervîi Canal a vorbit despre mobilizarea unei prietene de-ale sale, medic cardiolog, mamă a doi copii.

Военный корреспондент «Первого канала» Ирина Куксенкова.

Irina Kuksenkova a raportat că în orașul Vladimir a fost mobilizată prietena ei, cardiologul Olesya, care are doi copii minori. Ea va sta o lună la centrul de antrenamente din Kovrov, după care va fi trimisă în Ucraina, relatează kommersant.ru.

„Încerc să iau legătura cu comisariatul militar al orașului Vladimir, să clarific dacă ei sunt treji și teferi acolo. ,,Ieri, ne-au luat-o pe Olesya. Da, este cardiolog, dar are doi copii minori”, a scris Irina Kuksenkova.

Potrivit lui Kuksenkova, în Vladimir au fost mobilizate în total patru doctorițe.

După anunțul mobilizării parțiale, Duma de Stat a afirmat că vor fi chemați în serviciu militar medici și personal medical cu experiență de luptă. Ei au explicat, de asemenea, că prioritatea va fi acordată resuscitatorilor, anestezilogilor și chirurgilor traumatologi.

Tot mai mulţi cetăţeni moldoveni, aflaţi în Rusia, încearcă disperaţi să ajungă acasă. Bilete de 6.000 de euro

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi în Rusia, încearcă disperaţi să ajungă acasă. Dar au soluţii destul de puţine. Ei pot folosi fie avionul, ce-i drept la preţuri exorbitante, fie autobuzul. În ambele cazuri, trebuie să aibă mare noroc să prindă un loc liber. Şi ministerul de Externe de la Chişinău anunţă că se înregistrează o creșterea considerabilă a cererilor de perfectare a titlurilor de călătorie din Federația Rusă.

O singură companie aeriană operează zboruri de la Moscova spre Chişinău, cu escală în Erevan, Armenia. Un bilet costă, în această perioadă, nici mai mult, nici mai puţin de 6.000 de euro.

TELEFON REPREZENTANT COMPANIE AERIANĂ: „Aşa deci, Moscova-Erevan-Chişinău cea mai apropiată dată este 26 septembrie. Este la 4 dimineaţa şi vă spun preţul în euro, probabil. 6.000 de euro este biletul. A rămas în clasa „Advantage”, cele mai scumpe. Destinaţia finală Chişinău preţul 6.000 de euro? Dacă destinaţia Erevan este alt preţ, adică mai ieftin. Au mai rămas practic 5 locuri. Asta e din cauza războiului? Da, fluxul este foarte mare şi sunt câteva zboruri pe zi, de asta se cumpără foarte repede. Chiar nu avem.”

Mai este o opţiune pentru a ajunge pe calea aerului în Republica Moldova, prin Istanbul. Un bilet pentru un astfel de zbor costă 270 de euro, triplu faţă de acum câteva zile, înainte ca Vladimir Putin să anunţe mobilizarea parţială.

TELEFON REPREZENTANT COMPANIE AERIANĂ: „Pe mâine este cu Air Moldova dar sunt ultimele 2 locuri, în genere sunt ultimele 2 şi trebuie să reuşim să le luăm, încă dacă reuşim. Zborul e la 16.20. 270 (n.r euro) de persoană. Fără bagaj, doar cu bagajul de mână. Ultimele 2, în genere, disponibile.”

A treia opţiune pentru basarabeni să ajungă acasă este autocarul. Curse de la Moscova sunt de patru ori pe săptămână. Şi aceste bilete sunt la mare căutare.

TELEFON REPREZENTANT COMPANIE TRASPORT AUTO: „Preţul biletului e 200 de euro. Prin Europa. În câte zile se ajunge din Moscova la Chişinău? Două zile jumătate. Din Moscova trebuie să rezervaţi din timp pentru că acolo s-a început mai mare… mai multe persoane vor să meargă şi autocarele sunt pline. Mai din timp se bronează.”

Şi datele ministerului de Externe arată că a crescut foarte mult numărul de solicitări din partea cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi în Rusia, pentru titlurile de călătorie fără de care nu pot reveni acasă.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, ministerul de Externe: „În legătură cu creșterea considerabilă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, MAEIE a dispus prelungirea programului acesteia în zilele de weekend. Autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite din partea cetățenilor țării noastre.”

Amintim că titlul de călătorie poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în Republica Moldova, dacă titularul a pierdut paşaportul, i-a expirat sau a fost furat.

Copiii Georgetei Voinovan calcă pe urmele artistei. Vezi ce mari au crescut și cât sunt de talentați!
Articolul anterior
O gravidă face senzație pe internet. Uite-o cum dansează belly dance!
Articolul următor