Ciulpan Hamatova este o actriță rusă de teatru și film, prezentatoare TV și activistă socială, actriță a teatrului „Sovremennik” din Moscova începând cu anul 1998. Actrița este plecată de o lună din Rusia. Aceasta a mers în Letonia și se pare că nu se va întoarce degrabă în țara sa.
Pe 23 martie, Ciulpan a scris o cerere de demisie de la teatrul ,,Sovremennik”, apoi a acceptat oferta teatrului din Riga.
Directorul artistic al Teatrului Nou din Riga, Alvis Hermanis, consideră că Hamatova se va adapta perfect noului loc. El a numit-o „actrița numărul unu din Rusia” și „un model de umanism”:
„Am invitat-o să se alăture trupei de teatru și să devină membră a echipei noastre. Ea va lucra și va juca cu noi, la prima etapă – în limba ei maternă (rusă).
Hamatova, plecată în Letonia, a apărut recent pe scena teatrului din Berlin.
Spectacolul ,,Decameron” s-a dat la Deutsches Theater Berlin din Germania. Spectacolul este un proiect comun al Deutsche Theater și Gogol Center. Pentru public, a fost o surpriză completă să participe la producție și Ciulpan Hamatova.
Avertisment OMS: „Risc biologic uriaș” după ce luptătorii din Sudan au capturat un laborator cu virusuri periculoase
OMS a transmis marți un avertisment de „risc biologic uriaș” după ce luptătorii grupării paramilitare au confiscat Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum care conține bacterii și virusuri mortale, transmite protv.ro, conform CNN.
O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de virusuri și alte materiale biologice, a fost preluat de forțele RSF. OMS a spus că tehnicienii medicali nu mai au acces la unitate, fără să indice a cui este vina.
Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris situația ca fiind „extrem de periculoasă” și a spus că în laborator există mostre de material biologoic ce pot declanșa boli extrem de periculoase.
„Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a enumerat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan.
Reprezentanții OMS în Sudan au declarat jurnaliștilor CNN că „tehnicienii de laborator instruiți nu mai au acces la laborator” și există riscul să se manevreze greșit „materialele biologice care sunt depozitate în laborator pentru scopuri medicale”.
Izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator ar putea să îl transforme într-o „bombă germinativă”, a mai spus sursa medicală pentru CNN.
„Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru restabilirea energiei electrice și protejarea laboratorului de orice confruntare armată, deoarece avem de-a face cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa.
Victimele violenței sexuale vor fi susținute printr-o campanie socială lansată de UNFPA
Victimele violenței sexuale sunt încurajate să se adreseze în primele 72 de ore în sistemul de sănătate pentru a beneficia de suport medical. În spitalele din țară și în centrele de sănătate pentru tineri există medicamente pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinii nedorite. Aceste medicamente și consumabile sunt disponibile atât pentru populația autohtonă, cât și pentru persoanele refugiate din Ucraina, a menționat Victoria Ciubotaru, medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului, în cadrul ceremoniei de lansare a campaniei de mobilizare împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”, transmite IPN.
Medicul a spus că în experiența sa profesională a întâlnit mai multe cazuri de violență sexuală. În pofida faptului că violența sexuală este un fenomen care afectează atât femeile, cât și bărbații, indiferent de grupul de vârstă, statistica oficială arată că cel mai frecvent victimele violenței sexuale rămân a fi femeile tinere, de vârstă reproductivă, a precizat Victoria Ciubotaru. Ginecologul a remarcat că actualmente sistemul de sănătate are ca niciodată oportunități de a oferi servicii calitative victimelor violenței sexuale, deoarece spitalele raionale, municipale și unele spitale republicane au fost dotate cu medicamente și consumabile necesare pentru aceste situații. Este important ca populația să cunoască despre aceasta.
Datele Inspectoratului General al Poliției arată că ponderea infracțiunilor raportate de violența sexuală a crescut de la 1,67% până la 2,36% în perioada 2016-2022. Daniel Mazepa, șef de secție în cadrul Direcției prevenire a Inspectoratului Național de Securitate Publică, a menționat că deseori membrii comunității știu despre victimele violenței, dar nu se implică din frică sau din informare insuficientă. Și atât poliție, cât și psihologii, asistenții sociali, medicii, directorii de școală, profesorii au misiunea de a distribui această informație importantă și a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului violenței. „Ne alăturăm acestei campanii lansate de UNFPA. Suntem în prima linie și acordăm tot suportul victimelor și potențialelor victime ale violenței sexuale și tuturor formelor de violențăˮ, a spus șeful de secție.
Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova, a declarat că această campanie constituie o posibilitate de mobilizare socială pentru o mișcare care ar pune capătul violenței sexuale. „Vorbim despre femei și fete ale căror istorii sunt nespuse, ale căror aripi sunt nedesfăcute. Ele într-un fel sunt reduse la tăcere în această viață a lor. Violența sexuală poate să îmbrace diferite forme, poate să apară sub formă de atacuri sexuale, hărțuire, viol, exploatare, tot feluri de infracțiuni comise online. Și toate acestea, indiferent de forma lor, au un efect absolut devastator și asupra supraviețuitorilor acestor infracțiuni, dar și asupra familiilor lor, comunităților și asupra întregii noastre societăți. De obicei, victimele violenței sexuale se confruntă de stigmatizare, rușine, acest lucru făcând dificil pentru ele accesarea sprijinului și a serviciilor de care au nevoieˮ, a afirmat Nigina Abaszada.
Reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova a adăugat că pentru femeile și fetele cu dizabilități, pentru refugiate riscul violenței sexuale este multiplicat, iar impactul este și mai profund. „Noi ne propunem să desfășurăm această campanie având ca scop trei elemente: să sporim gradul de sensibilizare și de informare pentru victime privitor la serviciile și sprijinul care este disponibil pentru ele, să promovăm un răspuns și un sprijin și mai multă compasiune din partea prestatorilor de servicii și din partea comunităților pentru aceste femei și fete și să amplificăm vocile victimelor și a supraviețuitorilor violenței sexuale prin intermediul profesioniștilor, prestatorilor de serviciu cu care noi lucrămˮ, a explicat Nigina Abaszada.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că violența de orice gen, inclusiv cea sexuală, nu poate să aibă nicio justificare. „Trebuie să înțelegem că această este o problemă comună, este o problemă a întregii societăți. Nu poți să construiești o societate prosperă, o societate care se uită cu optimism în viitor, atunci când violența este printre noiˮ, a declarat premierul.
În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (denumirea oficială a Convenției de la Istanbul). În ultimii ani, UNFPA Moldova, în cooperare cu instituțiile din țară, au reușit să consolideze și să dezvolte servicii de sprijin pentru supraviețuitorii violenței sexuale. Printre acestea, centre de asistență și reabilitare, linii telefonice de urgență, dar și kit-uri post-viol pentru tratamentul profilactic al supraviețuitorilor de viol, administrat în primele 72 de ore.
Turneul actorilor români în Republica Moldova. Intrare liberă!
„Turneul actorilor români” în Republica Moldova se va desfășura în perioada aprilie – septembrie și va cuprinde prezentarea unui număr de opt producții în săli de spectacole din Chișinău, Cahul și Bălți, cu intrare liberă. Acesta este primul turneu itinerant al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București în Republica Moldova, transmite IPN.
Prima piesă prezentată în cadrul proiectului este „Figuranta”. Aceasta se va juca pe 28 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Fără Nume din Chișinău. Piesa este un one-woman-show de excepție semnat de Tania Popa, care aduce în fața publicului povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă a cărei viață se împarte între cariera în teatru și neîmplinirile din viața personală.
Criticii din România apreciază spectacolul drept o interpretare emoționantă a unei teme psihologice sensibile, cu variaţii explozive între durere, emoţie, autoironie şi comedie. Spectatorii vor asista la o oră de meditație şi monolog asupra unei vieţi zbuciumate a unei tinere mame ajunse în prăpastia dezamăgirii şi a luptei ei cu viaţa și sărăcia pentru a-și împlini visele şi a-și păstra speranţa într-un viitor mai bun.
Piesa a fost scrisă de actorul Andreas Petrescu, special pentru Tania despre care declară că „Tania Popa este o bombă cu ceas. O bombă cu ceas de lux. Nu ştii niciodată când va exploda, iar atunci când o face, reacția e puternică, mătură totul în jur”.
Proiectul „Turneul actorilor români” are scopul de a aduce publicul din Republica Moldova cât mai aproape de cultura și limba română. Acesta este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova.