Actrița Ionela Hadârcă, despre lupta cu depresia: ,,Mi-am dat seama cât de puțin cunoaște lumea despre ea, deși parcă se vorbește mult”

După dispariția tragică a interpretului Iurie Sadovnic, gest care a lăsat un gol în inimile colegilor de breaslă, dar și a tuturor celor care i-au apreciat creația, mulți și-au împărtășit părerile pe rețelele de socializare. Unii condamnând societatea pentru cele întâmplate, alții manifestând empatie pentru cei apropiați. O bună parte totuși uitând despre depresie, una dintre suferințele întâlnite frecvent în societatea actuală, mulți neștiind cum să reacționeze atunci când aceasta apare.

În acest context, actrița Ionela Hadârcă a venit cu un mesaj emoționant dezvăluind detalii din propria experiență despre cum poate arăta boala secolului. Totodată, aceasta a oferit câteva idei și sfaturi utile pentru toți cei care simt apariția celor mai neînsemnate tulburări emoționale.

,,Un status dureros, dar necesar, cred. Din tot ce-am citit eu ieri pe facebook, mi-am dat seama cât de puțin cunoaște lumea despre depresie, deși parcă se vorbește mult”, scrie actrița.

,,Oamenii se auto-învinuiesc că nu au ajutat la timp sau caută pe cine să învinuiască.

Pe când nici una, nici alta nu au niciun rost. Pentru că cel aflat în cumpănă de cele mai multe ori apelează la prieteni sau la rude doar la început, doar atunci, când simte că se împotmolește. E un instinct natural, organismul mai are resurse pentru a se salva. Te afli în mocirlă până la genunchi, iar mâinile mai caută de ce să se agațe.

Drept răspuns, auzi că nu ești destul de ocupat, că ,,tat asta ii fignea” pe lângă ceea ce o trecut cumătra care o nimerit cu copilul în spital, că nu ai dreptul să te simți așa, în timp ce ai două mâini și două picioare, că viața e un dar și tot așa.

Drept rezultat, pe lângă noroiul care te acoperă deja până la brâu, se mai adaugă un acut sentiment de vinovăție. Tu chiar nu ai un copchil bolnav, tu într-adevăr ai mâini și picioare, iar problema ta privită obiectiv într-adevăr e ,,hernea”.

Doar că, zi de zi, îți vine tot mai greu să respiri. Ceea ce înainte te bucura, acum te obosește. Capacitatea de a te bucura se atrofiază, de parcă ți-a înghețat-o cineva cu o doza zdravană de anestezie. Dorințele se sting pe rând, toate, până rămâne doar una – ca toți să-ți dea pace. Și asta nu e o alegere, nu e egoism, nu e dorință de a atrage atenția. E un schimb de substanțe în organism, care îți paralizează voința. Așa cum viroza îți afectează respirația, cum pancreatita blochează prelucrarea hranei. De aici e tupik. Te închizi de tot sau dacă ai în îngrijire copii, părinți sau animale, care depind de starea ta emoțională și de rezerva ta energetică, înțelegi ca trebuie sa faci, totusi, ceva și apelezi la psiholog.

Care e om străin. Și care, pentru a se lămuri în problema ta, în caracterul tau, ca să-ți câștige încrederea, are nevoie de câteva ședințe, uneori multe. Ele toate costă, ele necesită efortul de a te deplasa încolo, de a te deschide, pentru unii asta e foarte greu și-n stare obișnuită, iar în depresie, când nu poti răspunde nici la intrebarea „ce vrei să mănânci?”, e un efort titanic. Și apoi, pe lângă faptul că e om străin, el în primul rând e om. Se poate întâmpla ca terapia să nu aibă efect. Faptul că ai apelat la cel mai bun nu îți dă nicio garanție. Cuvintele pot fi nepotrivite. Iar în depresie fiecare cuvânt auzit e ca o lamă, fiecare eșec micuț e ca o prăpastie. În general, rar cine le găsește, cuvintele astea potrivite. De obicei, doar cei care au trecut înșiși prin acest întuneric. Restul îți vor repeta despre copilu cumătrei și nu vor rata ocazia să-ți mai rânjească o data în față despre cum el a trecut prin probleme cu adevărat grave fluturând din flăguleț, în paralel proiectând nave spațiale. Totul, desigur, sub masca mărinimiei și a celor mai bune intenții. De aceea, dacă simți fundul cu picioarele, dar nu ai putere să te împingi în sus, iată ce poți face:

-să mergi la psihiatru. Fără a analiza prea mult această decizie, fără a-ți lipi etichete pe frunte și a te speria de faptul că trebuie să înghiți pastile poate chiar câteva luni. Aceste pastile îți vor readuce în ordine fonul hormonal, care a luat-o razna. Mașina va reveni pe drum drept, unde vei putea apăsa pe frână, vei putea aranja retrovizoarele și vei deschide fereastra. Preparatele potrivite NU provoacă dependență, dacă sunt luate corect și NU te otrăvesc. Depresia te otrăvește mult mai tare.

-să îți creezi un regim calm, cu un minim de sport zilnic (din păcate, fără asta pastilele vor avea un efect foarte scurt), multa apă, lectură, rugaciune (sau meditatie, cine si-n ce crede), puțin internet si un regim alimentar ușor și verde. Asta nu-i fengșui, asta e biochimie. Și ea pur și simplu lucrează.

-sa lucrezi fizic. Prin casă, grădină, ogradă, ca voluntar, oriunde. Păstrează curățenia corpului și a casei, asta nu știu cum acționeaza anume, dar la sigur ajută. Da, bunicii nostri au rezistat în vremuri foarte grele pentru că au muncit mult fizic, au ținut capul limpede și au avut rânduieli în toate.

-să mergi la psiholog pentru a-ți prelucra traumele și pentru a învăța niște tehnici de controlare a gândurilor. Nu ai nimerit peste unul potrivit, mai caută. Nu trebuie cuconade și frigarui. Toți cei care îți toarnă azi în pahar, te ascultă cu gura căscată și te iscodesc să scoată cât mai multe din tine, peste 15 min iti spală oasele prin oraș. Toți. Încă o dată repet-toți.

-să te încarci cu multă răbdare și să nu te autobiciuiesti pentru că nu simți efect imediat de la efortul pe care îl depui. Unicul adevăr sigur este că totul trece. Va trece și asta, chiar dacă acum îți vine greu să crezi.

Pentru neamurile mele grijulii – eu sunt ok, eu sunt mai bine ca oricând. Dar la fel de bine țin minte cum nu mă puteam spăla pe dinți, asta nu se uită. În timp ce tot facebookul se prăpădea de râs de filmulețele mele, eu nu mă puteam spăla pe dinți. Nu vreau sa mă rușinez de acea perioada, ea e parte din mine și va rămâne pentru totdeauna. Nu trebuie niciun fel de comentarii, pe voi asta nu vă privește.

Be kind to yourself. Totul trece. Ia-o încetișor, pas cu pas. Vine o zi când începi a respira mai ușor, apoi simți că ți-i poftă de pâine cu unt, apoi râzi (în sfârșit, sincer!) la un film, apoi începi a absorbi ca narcomanul orice clipă. Viața răbufnește în culori de 10 ori mai suculente, iar in preajma ta raman doar cei, care îți vor binele cu adevărat și cei cu care chiar ți-i interesant.

Ai incredere, ea vine. Dar deocamdata… just be kind to yourself. Nu e niciun termen, nu e nicio regulă și nu e loc de nicio comparație. Cuprinde-ți sufletul, el acum e bolnav și cel mai important sprijin al său ești tu”, este mesajul actriței.

Postarea a fost apreciată de peste 3 mii de internauți.

Noi detalii despre suspectul în cazul fetei din Orhei, ucise cu sânge rece. Socrul acestuia a violat o fetiță de 10 ani

Gheorghe Cotorobai, 45 de ani, principalul suspect în dispariția fete de 19 ani din Orhei, găsită decedată în apropierea localității Chițcanii Vechi, Telenești, a lucrat în ultimii ani la Penitenciarul nr. 10-Goian, cunoscut drept Centru de Detenție pentru Minori și Tineri.

A fost ajutor șef de grup în secția Siguranța și Regim Penitenciar. În timpul în care a deținut această funcție, el a participat la mai multe instruiri despre prevenirea torturii în penitenciare.

Ultimul venit încasat de la Penitenciarul din Goian a fost la finalul anului trecut.

RISE Moldova a descoperit că, anterior, în casa lui Cotorobai din Chițcanii Vechi a locuit temporar o familie cu o fetiță de 10 ani. Potrivit unei decizii de judecatǎ, fetița a fost violată repetat de către socrul lui Cotorobai, la acea vreme.

„S-a întâmplat de mai multe ori, nu poate să spună de câte ori, de vreo 5 ori crede că s-a întâmplat. O amăgea că o să-i cumpere o ciocolată sau o înghețată, însă nu venea cu ele, dar îi spunea că o să-i dea bani să își cumpere… ca să aibă relații cu dânsul. Ea nu era de acord, îi spunea că nu, dar el a trântit-o în pat, a început să o dezbrace și s-a dezbrăcat și el…”, le-a mărturisit fata violată judecătorilor.

Pe acest caz, dosarul a ajuns în instanță iar procesul penal a fost întrerupt „în legătură cu intervenția decesului inculpatului”, adică a fostului socru lui Cotorobai.

Irina Vlah va monitoriza acțiunile Maiei Sandu: ”Nu vom permite să ne fie furată cea mai de preț valoare pe care o avem”

Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova” propune un mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Președintelei Maia Sandu. Într-o declarație publică, politiciana spune că, acum 10 zile, a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care „a atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei Vocea Poporului”, însă șefa statului nu a venit cu vreo explicație în fața cetățenilor, scrie unimedia.info.

„O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate.

Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea”, a precizat Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, președinta țării era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele, însă „Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, alimentând, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor”.

„În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova. Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea! ”, a precizat Irina Vlah.

Cauza preliminară a morții tinerei de 19 ani din Orhei. Pe corpul fetei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură, scrie zdg.md. Atenție! Urmează informații cu puternic impact emoțional.

Surse din cadrul Centrului de medicină legală au enunțat pentru ZdG că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 6 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă.

Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Maestrul Nicolae Botgros, premiat cu Diploma Universară de Gratitudine a Academiei de Științe a Moldovei
Articolul anterior
Farmacia Familiei: Ajută-ne să avem grijă de ei
Articolul următor