Actrița și regizoarea Victoria Roșca, autoarea vlogului Zâmbărele, și-a surprins admiratorii virtuali cu un mesaj inedit de Paște. Pentru o clipă, toată lumea s-a văzut acolo, lângă cei dragi, lângă vatra părintească.
Atât de firesc, atât de sincer… Reflecțiile actriței și mesajul acesteia:
,,Dureri date cu var. Făcute bardiură. Uitate sub țolincul pus la soare, lângă liliacul gata, gata să dea în floare. Mese lungi întinse la casa din vale. Oameni. Neamuri. Lume. Diferită. Prin șopote auzi: “Hristos a înviat!” Unii susțin că e cu C, Cristos! Și dialogurile se abat din mers. Uită lumea de ce s-a întâlnit. Cine i-a adunat și în general. Uită. Uită ce vor. Uită să fie fericiți. Uită să se întâlnească pe-adevăratelea. Iar fuga prin iarbă a celui mai mic, cu mâinile de roșu de la ou și prima zgârâietură pe barbă, cu lacrimi ce sar în față. “-Tre’ să te uiți după copchil! -Poți să te uiți și tu.” Unul l-a luat în brațe și-a pornit cărarea. În părți. Deoparte. Iar noi, uităm să ne bucurăm de primii pași. Și bucuria primului ou ciocnit, bâiguind. Ce știm noi despre bardiurile date cu var, care vorbesc, mai ales de sărbători. Care apasă în umbra liliacului violet din colțul casei. Și despre tolincul întins în linii de diferite culori?! Nimic. Doar că uneori, trebuie să alegi cu cine împarți cozonacul în anumite zile. În rest, cu fiecare, măcar și de câteva ori în săptămână. Și nu contează, cu H sau C, contează căldura cu cei care simt la fel. Hristos a Înviat! Un nou început tuturor!💚”.
Președinta Maia Sandu, primită la Lisabona de președintele portughez Rebelo de Sousa
În cadrul vizitei la Lisabona, președinta Maia Sandu și omologul său portughez Rebelo de Sousa au susținut o conferință de presă. Șefa statului a declarat că Republica Moldova speră că Portugalia va susține deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană pentru țara noastră. La rândul său, Rebelo de Sousa a dat asigurări că țara sa susține eurointegrarea Moldovei.
Maia Sandu a vorbit despre relațiile strânse dintre Moldova și Portugalia, care este consolidată de diaspora moldovenească și colaborarea bilaterală.
„Moldova și Portugalia sunt parteneri puternici. În acest an, marcăm 30 de ani de relații diplomatice între țările noastre. (…) De atunci, mulți moldoveni și-au făcut viața aici, în frumoasa dumneavoastră țară, și sunt bine integrați. (…) Ei ne permit să construim punți și înțelegere între națiunile noastre. (…) Anul trecut a adus mai multe semnale puternice de intensificare a cooperării, inclusiv un acord de parteneriat economic și un acord comun în domeniile lingvisticii, educației, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-media”, a spus aceasta, conform newsmaker.
Totodată, șefa statului a salutat faptul că Parlamentul de la Lisabona a înființat un grup de prietenie cu Moldova la începutul acestui an, menționând că acest lucru demonstrează angajamentul față de relațiile moldo-portugheze la nivel parlamentar.
Maia Sandu a declarat că a vorbit cu omologul său portughez despre parcursul Moldovei în calea spre aderarea la UE.
„Suntem inspirați și învățăm din parcursul transformator al Portugaliei în ceea ce privește consolidarea democratică de la aderarea la UE, acum mulți ani. Moldova se schimbă deja ca urmare a relației noastre tot mai strânse cu UE și în pregătirea pentru negocierile de aderare. Comerțul nostru se îndreaptă din ce în ce mai mult către Europa. Mai mult de 60% din tot ceea ce vindem în străinătate merge deja în UE. De asemenea, reformăm în profunzime sistemul judiciar și ne dublăm eforturile pentru a învinge corupția”, a menționat ea.
Lidera de la Chișinău a menționat că este de părere că extinderea UE nu va fi doar în beneficiul Moldovei, ci și al Europei.
„Într-o lume în care Rusia își amenință vecinătatea cu forța militară sau cu războiul hibrid, extinderea este o investiție în securitatea colectivă. O Moldovă stabilă, puternică și democratică este pregătită să acționeze în calitate de furnizor de securitate de încredere al UE în est. Prin consolidarea legăturilor noastre, urmărim să securizăm și mai mult frontiera estică a UE. Nu este vorba doar de aspirațiile Moldovei în ceea ce privește UE, ci de o viziune comună a unui continent european mai stabil, mai sigur și mai prosper”, a spus aceasta.
În acest context, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova mizează pe suportul Portugaliei în procesul de declanșare a negocierilor de aderarea la UE.
„Sper că la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, din decembrie, se va decide începerea negocierilor de aderare cu noi. Sperăm în sprijinul puternic al Portugaliei în această chestiune, atât la reuniunea Consiliului, cât și în perioada premergătoare acesteia. Acest lucru ar trimite un mesaj că democrația, îmbunătățirea economică și pacea vor prevala asupra guvernării autoritare, a intimidării și a amenințărilor. Așa cum Portugalia a căutat o nouă direcție atunci când a aderat la UE, la fel face și Moldova. Credem că acest lucru va consolida progresul nostru democratic și economic și va aduce beneficii pentru stabilitatea comună a Europei”, a spus președinta.
La rândul său, liderul de la Lisabona a dat asigurări că țara sa sprijină aderarea Republicii Moldova la UE. „Portugalia vă susține visul”, a spus politicianul.
Armenia a ignorat avertismentele Rusiei și a ratificat aderarea la Curtea Penală Internațională
Parlamentul Armeniei a ratificat marţi aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională (CPI), după o dezbatere rapidă asupra proiectului, care a atras furia Moscovei, aliat tradiţional al Erevanului, dar cu care relaţiile s-au tensionat considerabil, potrivit AFP, transmite Agerpres.
Aleşii s-au exprimat în favoarea ratificării Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, cu 60 de voturi la 22. Rusia nu vede cu ochi buni acest proiect, CPI emiţând în primăvară un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
Aderarea la CPI ar „crea garanţii suplimentare pentru Armenia” împotriva Azerbaidjanului, a declarat marţi Eghiche Kirakosian, un oficial armean însărcinat cu chestiunile privind justiţia internaţională.
Baku tocmai a obţinut o victorie militară fulgerătoare, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah. Erevanul, care acuză Rusia că a abandonat-o în faţa unui adversar mult mai bogat şi mai bine înarmat, este acum îngrijorat de securitatea teritoriului Armeniei.
Ratificarea acestui statut garantează că o potenţială invadare a Armeniei „va intra sub jurisdicţia CPI”, ceea ce va avea un „efect de descurajare”, a declarat Eghiche Kirakosian în faţa parlamentarilor armeni.
Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat
Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat, invocând contradicţii cu Constituţia sa, un obstacol care a fost eliminat între timp.
Partidele de opoziţie, care controlează 36 din cele 107 locuri din Parlament, au protestat față de deschiderea dezbaterilor, părăsind sesiunea.
Tsovinar Khachatrian, preşedintele parlamentului, a anunţat iniţial că votul va avea loc miercuri.
Kremlinul a transmis joi că simplul fapt de a lua în considerare aderarea este un act „extrem de ostil”.
„Sperăm că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relaţiilor noastre bilaterale”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Oficialul armean Eghiche Kirakosian a declarat că a propus Rusiei să semneze „un acord bilateral” pentru a-şi atenua îngrijorările, fără a da detalii.
Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-o zonă turbulentă
Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-o zonă turbulentă. Erevanul, care s-a apropiat de Occident în ultimele luni, s-a simţit trădat în timpul recentei ofensive a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, ceea ce Kremlinul neagă.
Rusia a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în teritoriu în urmă cu trei ani, după un scurt atac al Azerbaidjanului. Dar trupele sale nu s-au clintit în timpul ultimei ofensive fulgerătoare derulată de Baku.
Marţi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a aplaudat totuşi acţiunea acestui contingent, mulţumind soldaţilor pentru „altruismul şi profesionalismul lor, care au împiedicat apariţia altor victime”.
În total, aproape 600 de oameni au murit în urma ofensivei.
De atunci, enclava a fost aproape în întregime părăsită de locuitorii săi, cu peste 100.000 de refugiaţi, din cei 120.000 de oameni care locuiesc oficial acolo, fugind în Armenia de teama represaliilor din partea Azerbaidjanului.
După sfârşitul Imperiului Rus, această regiune muntoasă populată în principal de armeni, care o consideră un teritoriu ancestral, a devenit parte a Azerbaidjanului.
Ea şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei.
Separatiştii din Nagorno-Karabah, niciodată recunoscuţi de comunitatea internaţională, se opun Baku de peste trei decenii şi s-au confruntat cu Azerbaidjanul în două războaie – între 1988 şi 1994 şi în toamna anului 2020.
Aceste ciocniri au otrăvit relaţiile dintre Armenia şi Azerbaidjan, care au o ură tenace una faţă de cealaltă.
Armenia a acuzat, de asemenea, trupele azere că i-au încălcat frontiera în mai 2021 pentru a prelua controlul asupra unei mici părţi a teritoriului de frontieră.
Moldindconbank și Mastercard au lansat plățile contactless în troleibuzele din Bălți
Locuitorii și oaspeții din al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova au ocazia acum să plătească pentru călătoria în troleibuz cu cardul sau cu telefonul. Plățile fără numerar vor fi acceptate pe toate rutele urbane de troleibuz prin intermediul validatoarelor speciale. Pasagerii pot achita călătoria pe un astfel de validator cu cardul contactless al oricărei bănci din Republica Moldova și străinătate, precum și cu orice gadget, dotat cu funcția de plată contactless, în portofelul digital al căruia a fost adăugat cardul bancar. Proiectul de plăți contactless pentru transportul public din Bălți a fost lansat la 1 octombrie cu suportul Moldindconbank și Mastercard.
Alexander Picker, Președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank, a menționat la ceremonia de lansare că acest proiect se aliniază tendințelor globale de dezvoltare a plăților fără numerar.
”Deja acum, în țara noastră putem ieși din casă doar cu cardul bancar și să ne descurcăm fără numerar. Ca să mergem în pas cu tendințele globale de creștere a tranzacțiilor fără numerar, introducem metodele contactless de plată în transportul public în al doilea cel mai mare oraș din Moldova – la Bălți. Pentru a plăti este suficient de apropiat cardul bancar sau gadgetul cu funcția de plăți contactless de terminal. Este o metodă foarte comodă și rapidă de a plăti, care economisește timp și garantează siguranța plăților”, a menționat președintele Moldindconbank.
Alexander Picker a mai spus că noul proiect de la Bălți a fost realizat în parteneriat cu Mastercard, dar și cu administrația Parcului de troleibuze din Bălți, care la 1 octombrie a marcat 50 de ani de activitate.
„Pe parcursul mai multor ani, Mastercard a fost un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, ajutând la introducerea plăților contactless acolo unde viteza, confortul și securitatea sunt esențiale. Scopul lansării plăților fără numerar în troleibuzele din Bălți este de a face viața cetățenilor mai confortabilă și răspunde așteptărilor lor actuale. Conform cercetărilor noastre, o treime dintre bălțeni ar dori să plătească călătoria cu cardul. Împreună cu partenerii noștri dragi, Moldinconbank și administrația Parcului de troleibuze, suntem încântați să oferim locuitorilor și oaspeților orașului această oportunitate. Suntem convinși că vor aprecia această soluție inovatoare a plăților fără numerar”, a declarat Irina Untila, directorul oficiului Mastercard din Moldova.
Directorul Parcului de troleibuze, Elena Maximciuc, a precizat că metoda de plată contactless în troleibuze va permite și îndeplinirea unei condiții a BERD, care finanțează modernizarea parcului.
”Suntem recunoscători Moldindconbank și Mastercard pentru că au asigurat implementarea unui proiect atât de important. Partenerii ne-au oferit gratuit tot utilajul și suportul tehnic necesar pentru lansarea proiectului în oraș. Sunt sigură că și angajații, dar și pasagerii vor aprecia comoditatea noii metode de plată”, a spus directorul Parcului de troleibuze.
Invitații la ceremonia de lansare a proiectului au testat noua modalitate de plată a călătoriei, achitând atât prin card bancar, cât și cu un smartphone.