Aeroportul Chișinău ar putea să completeze lista bunurilor care nu pot fi privatizate

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) ar putea să completeze lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un proiect în acest sens figurează pe agenda Cabinetului de miniștri, din 8 iulie. Modificarea va permite relansarea licitației pentru spațiile comerciale destinate alimentației publice și comerțului în zona sterilă a Aeroportului. Dacă votul va fi unul pozitiv, proiectul va fi înaintat în Parlament pentru examinare, scrie moldova1.md.

Până în prezent, două licitații organizate pentru chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău au eșuat. Ultima licitație a fost suspendată pe 16 aprilie, pentru că în concurs s-a înscris o singură companie, Lagardere Travel Retail, dar care nu a furnizat documentele necesare pentru calificare în etapa finală. Ambele licitații s-au aflat în vizorul organelor de drept. Procuratura Anticorupție a desfășurat o investigație în această privință, însă, la 17 mai, procurorii au decis să înceteze urmărirea penală în acest caz.

Pe 29 mai, Agenția Proprietății Publice a lansat pentru a treia oară o licitație pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. O lună mai târziu, cea de-a treia licitație a fost pusă pe pauză, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional amendamentul propus de deputatul PAS, Radu Marian, și votat de Parlament, care prevede includerea Aeroportului în lista bunurilor nepasibile privatizării. Șeful Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a declarat atunci pentru „Teleradio-Moldova” că autoritățile vor modifica legea 121, astfel încât extinderea termenului de închiriere a spațiilor din incinta aerogării de la 3 la 5 ani să fie posibilă și legală.

Recent, premierul Dorin Recean a acuzat „gruparea criminală Șor” că ar fi sabotat și ar continua să saboteze procesul de dare în locațiune a spațiilor duty free din incinta Aeroportului. Șeful Guvernului susținea că, odată cu modificarea legislației, Aeroportul „va scăpa” de gruparea Șor. Dorin Recean a mai dat asigurări că autoritățile lucrează la modificarea legii cu respectarea tuturor procedurilor, astfel încât aceasta să nu mai poată fi contestată la Curtea Constituțională.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă din Orhei

Președintele Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei. La eveniment au mai participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi, șefi de substații, personal medical și angajați ai instituției, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

SAMU Orhei este una dintre cele mai mari substații din țară, care are în subordine 6 Puncte de Asistență Medicală Urgentă și deservește peste 100 de mii de locuitori din municipiul Orhei și comunele adiacente. Echipa dislocată în sediul nou-construit, formată din 62 de angajați, va beneficia acum de cele mai bune condiții de muncă, la cele mai înalte standarde.

Edificiul, cu suprafața de 1063 m2, dispune de încăperi spațioase, dotate cu echipament și mobilier nou: săli de alertă, de ședințe, de instruire, de păstrare a medicamentelor, de odihnă a angajaților, boxă pentru dezinfecție, vestiare pentru personal, sufragerie, precum și un garaj cu 6 boxe pentru ambulanțe. La fel, au fost instalate panouri solare, pentru a asigura un grad înalt de eficiență energetică a instituției.

Investițiile în lucrările de construcție și dotare a Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei au constituit circa 34 de milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății.

Continuăm cu pași siguri modernizarea sistemului de sănătate, prin facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate și crearea celor mai bune condiții de muncă pentru personalul medical.

Trei oameni s-au înecat în acest weekend

Cel puțin trei cazuri de înec au fost înregistrate în weekend, în țară. Acestea au fost raportate inclusiv în regiunea separatistă, scrie realitatea.md.

Un bărbat de 75 de ani și-a pierdut viața în râul Nistru. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 13 iulie 2024, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Persoana intrase în apă în stare de ebrietate.

În aceeași zi, o femeie de 29 de ani a decedat în apele Nistrului la Chițcani, stânga Nistrului. Persoana se odihnea cu familia pe malul Nistrului și a intrat în apă cu un amic și doi nepoți, apoi a început să se înece. Bărbatul a reușit să scoată la mal copiii, dar nu a putut să o mai salveze pe tânără. Copilul ei, de doar 4 ani, a rămas semi-orfan.

În seara de 13 iulie a decedat și o altă tânără, de 19 ani. Alături de mai mulți prieteni, aceasta se odihnea pe malul Nistrului, iar după e s-a întunecat au vrut să se scalde. Fata a început să se înece, amicii au vrut să o salveze, dar erau cât pe ce să își piardă și ei viața. Un pescar a intervenit și i-a scos la mal.

Conform datelor salvatorilor, de la începutul anului, 36 de persoane, printre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice și râuri.

Un nou tip de escrocherie în Republica Moldova! 35.000 de euro furați într-o singură zi prin această metodă
Articolul anterior
Socialiștii îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo la funcția de președinte al țării
Articolul următor