Aeroportul Chișinău, mai aglomerat decât cel din Iași

221.000 de pasageri au tranzitat Aeroportul Iași în luna august a anului 2024, cu 11,4% mai puțin decât în august 2023. Interesant e că 30% din acest trafic este în țările din afara spațiului Schengen (64.000 pasageri către Turcia, Egipt și alte țări nonSchengen). Cum în septembrie a început școala iar zborurile charter se vor reduce foarte mult, traficul lunar la Iași ar putea scădea și mai mult, scrie presa română

În schimb traficul pe aeroportul Chișinău a avut peste 500.000 de pasageri în ultima lună. 

Autoritățile nu comentează scăderea traficului dar directorul Aeroportului este pe lista PNL pentru Senat

Deși cifrele de mai sus sunt cunoscute de autorități, nimeni nu ia vreo măsură de a stopa căderea. Mai mult, directorul Aeroportului – Romeo Vatră – a fost pus de PNL pe lista sa pentru Senat (locul 2, semi-eligibil), de parcă ar încerca să fugă ”de la locul flagrantului”. 

Înaintea Iașului sunt, evident, aeroportul Otopeni – trafic de 1,6 milioane pasageri în august – și aeroportul Cluj – 355.000 de pasageri pe luna trecută.  

Orașul Nisporeni a fost dotat cu tehnică modernă și echipamente pentru gestionarea deșeurilor

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat astăzi orașul Nisporeni, unde a participat la evenimentul dedicat dotării orașului cu tehnică modernă și echipamente destinate gestionării deșeurilor. Ministerul Mediului a alocat 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea a aproximativ 1000 de tomberoane de diferite dimensiuni, precum și a unei autospeciale de compactare și transportare a deșeurilor. 

Începând cu luna aceasta, cetățenii din Nisporeni vor putea colecta deșeurile în mod separat, o inițiativă menită să contribuie la protecția mediului și la promovarea unui comportament responsabil în rândul cetățenilor.

Raionul Nisporeni, alături de raioanele Călărași și Ungheni, face parte din Regiunea de Management a Deșeurilor 5 (RMD 5), unde sunt înregistrate cele mai bune rezultate în cadrul proiectului național „Deșeuri solide în Republica Moldova”. 

Ministrul Mediului reiterează îndemnul către primari de a pregăti proiectele tehnice și documentația necesară pentru a aplica la finanțare din cadrul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului. Luna aceasta va fi lansat un nou apel în acest sens.

Au crescut exporturile de cireşe, mere şi prune pe piaţa europeană

Exporturile de cireșe moldovenești pe piața Uniunii Europene (UE) au crescut, în anul 2024, cu 1.200% sau de 12 ori, arată datele Asociației „Moldova Fruct”. Potrivit sursei, anul acesta ţara noastră a exportat 2.300 de tone de cireșe pe piața comunitară.

„Performanța reflectă faptul că de 12 ori mai multe cireșe moldovenești au ajuns pe mesele consumatorilor europeni într-un singur an. Fructul bun se cumpără repede. Dacă vindem în Europa, vindem oriunde în lume”,  a transmis „Moldova Fruct”, într-un comunicat.

Exporturile de mere, potrivit Asociaţiei „Moldova Fruct”, au crescut şi ele semnificativ, în ultimul an. Astfel, pe piața europeană au ajuns 21 de mii de tone de mere moldoveneşti.

De asemenea, prunele crescute în R. Moldova au înregistrat un real succes pe piața UE, datorită respectării standardelor de calitate, mai notează sursa.  

79 de șoferi în stare de ebrietate au fost înlăturați de la volan, în ultimele trei zile

În ultimele 3 zile, polițiștii au identificat și înlăturat de la volan 79 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Majoritatea șoferilor beți au fost depistați ieri, când mai multe localități din țară și-au sărbătorit hramul, conform comunicatului emis de poliția națională.

Cazurile cu cel mai mare grad de alcoolemie sunt: 

– Călărași. În satul Meleșeni, inspectorii de patrulare au stopat un bărbat de 42 de ani care conducea o motoretă. Testarea alcoolscopică a indicat o concentrație de 2,38 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

– Fălești. În satul Ilenuța, un șofer de 57 de ani, la volanul unui Opel, a fost depistat cu o concentrație de 1,12 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

De asemenea, în Sireți, raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani, cu permisul de conducere suspendat, a fost stopat în timp ce conducea neuniform. Testele au confirmat consumul de marijuana.

Tot în aceste 3 zile: 

– 2646  șoferi au încălcat limita de viteză;
– 475 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere a semafoarelor;
– 174 conduceau vehiculul fără a avea cuplată centura de siguranță;
– 668 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
– 214 conduceau autovehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
– 101 au fost sanctionați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor.

Poliția continuă monitorizarea, pentru a asigura un trafic sigur pe drumurile din țară.

O badantă moldoveancă a primit cadou un apartament și sume enorme de bani de la soțul bătrânei asistate. Copiii acesteia au dat-o în judecată
Articolul anterior
Patru militari ai Armatei Naționale au murit anul acesta în timpul serviciului
Articolul următor