Afacerea unei moldovence care a învins pe timp de criză, grație ajutorului oferit de Suedia și PNUD

În timp ce unele afaceri sunt în derivă din cauza crizei provocate de coronavirus, altele s-au adaptat și au folosit această perioadă dificilă pentru a se reinventa și dezvolta. Așa s-a întâmplat și în cazul Angelei Sobol din satul Varvareuca, raionul Florești.

separator

Cu ajutorul financiar al Suediei oferit prin proiectul PNUD/AdTrade, antreprenoarea a reușit să acceseze una dintre cele mai mari rețele comerciale din Moldova, și-a revăzut strategia de marketing, a „copt” noi oferte și a creat o identitate vizuală atractivă pentru afacerea sa. Efortul nu s-a lăsat fără rezultat: în ultimele trei luni și-a sporit vânzările cu 30 la sută.

De cinci ani, Angela Sobol își crește afacerea cu migală și grijă pentru consumatori. Este prima antreprenoare din Republica Moldova care produce fulgi de cereale fără gluten, îndulcitori, coloranți și aromatizatori.

„Am optat pentru producerea fulgilor de cereale sănătoși și bogați în nutrienţi, pentru că era o nișă liberă pe piața noastră. La început asta m-a costat financiar. Afacerea era un soi de școală de alimentație sănătoasă, de educație a gustului. Deprinși ca asemenea alimente să fie dulci, colorate și ambalate cât mai atractiv, oamenii nu se înghesuiau să cumpere fulgii noștri. Vânzările mergeau greu și pentru că eram un producător mic și nou pe piață”, relatează Angela.

N-a reușit să convingă nici comercianții să-i accepte produsul pe rafturile magazinelor. Asta pentru că, zice ea, exista o gamă variată de produse de import, care reduc oportunitățile producătorilor autohtoni de a accesa rețelele de retail. De aceea, a folosit toate ocaziile pentru a-și promova marfa direct – pe la târguri, expoziții și pe platformele online.

Trade Forum: șansa micilor producători de a accesa rețelele comerciale

La sfârșitul anului trecut, Angela Sobol a participat la Trade Forum, o platformă care a reunit peste 80 de producători de pe ambele maluri ale Nistrului și reprezentanții celor mai mari rețele comerciale din Moldova. Evenimentul, organizat de PNUD cu asistența financiară a Suediei, i-a oferit Angelei Sobol posibilitatea să stabilească un parteneriat cu reprezentanții marilor magazine, să-și promoveze marfa, să înțeleagă mai bine cerințele comercianților și pașii pe care ar trebui să-i facă pentru ca produsele sale să ajungă pe raft și să cucerească cumpărătorii.

Peste două luni de la eveniment, fulgii de cereale „Ronți” și-au găsit locul în rețeaua de magazine „Linella”, iar pentru proprietara companiei s-a deschis calea către alte oportunități.

„Asta mă ajută să rezist ca afacere în această perioadă de criză generată de coronavirus. Pe parcursul ultimelor trei luni am înregistrat o creștere a vânzărilor de până la 30%, ceea ce ne-a determinat să angajăm încă trei muncitori sezonieri pe lângă cei patru permanenți. Mai mult decât atât, datorită prezenței noastre în magazine, cumpărătorii au început să ne recunoască, să ne aprecieze și ne-au oferit mai multă încredere în mediul online”, susține Angela Sobol.

Ronți devine brand și gamă de produse

Seminarele oferite în cadrul proiectului AdTrade au ajutat-o să-și construiască eficient și o strategie de marketing în spațiul online.

Potrivit Angelei Sobol, epidemia de Covid-19 a devenit o piatră de încercare pentru afacerea sa și a determinat-o să-și revadă identitatea vizuală și oferta de produse, precum și canalele de distribuție și vânzare.

„Vor rezista antreprenorii care vor putea să se adapteze, să fie creativi și inovativi. De aceea, cu ajutorul Suediei oferit prin proiectul PNUD/AdTrade am elaborat o nouă identitate vizuală a brandului Ronți și designul de ambalaj pentru o gamă largă de fulgi de cereale, produși din făină de porumb combinată cu cea din semințe de struguri, dovleac, cânepă sau hrișcă”, susține Angela Sobol.

Acum femeia de afaceri intenționează să-și crească producția de turte din hrișcă bio și cea de fulgi glazurați cu ciocolată și să mai lanseze două produse noi inovative.

Doar pandemia e piedica în calea exportului

Toate acestea o apropie tot mai mult de realizarea unui punct important din planul său de afaceri, cel de a accesa piețele de desfacere din străinătate. „Anul trecut am exportat un lot mic de fulgi de cereale în România, dar pandemia ne-a stricat planurile. Între timp am urmat câteva traininguri organizate de proiectul AdTrade pentru dezvoltarea capacităților de export, mi-am revăzut oferta și odată cu deschiderea granițelor vreau să extind și eu geografia vânzărilor”, ne spune Angela Sobol.

Ea susține că ajutoarele nerambursabile și serviciile de consultanță de care a beneficiat până acum au determinat-o să-și crească afacerea și copiii acasă, deși a avut multe oferte de a pleca la muncă în străinătate: „Dacă nu era primul grant, oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului Măsuri de Promovare a Încrederii, pentru procurarea utilajului de producere a fulgilor de cereale, cred că nu exista acum această afacere. Susținerea și încrederea oferită atunci m-au determinat să mă dedic acestui proiect cu multă pasiune și dedicație”.

De atunci au trecut cinci ani, perioadă în care a perseverat cu îndrăzneală și a învățat cea mai importantă lecție în afaceri: să crezi în succes și să transformi toate riscurile în oportunități de creștere, chiar și pe vreme de criză.

Compania Angelei Sobol este una dintre cele 23 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost consultate de proiectul AdTrade pentru a identifica necesitățile lor și a le oferi asistența necesară pentru sporirea competitivității și dezvoltarea exporturilor.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Încă 4 moldoveni infectați cu Covid-19 au murit
Articolul anterior
SUA a donat asistenţă tehnică în valoare de 500.000 dolari Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova
Articolul următor