Reprezentanţii comunităţii de afaceri din regiunea transnistreană i-au solicitat preşedintelui Republicii Moldova să renunţe la „blocada economică” care, în opinia lor, îi este aplicată regiunii, scrie infotag.md.
Acest lucru se arată într-un apel pub licat în presa de stat din regiunea transnistreană.
Autorii apelului susţin că „Moldova a introdus în mod unilateral proceduri birocratice împovărătoare pentru importul de mărfuri, împiedicând asigurarea populaţiei şi întreprinderilor din Transnistria cu medicamente, alimente, echipamente, produse pentru protecţia plantelor etc., profitând de închiderea punctelor vamale de la frontiera dintre Transnistria şi Ucraina”.
Autorii mai susţin că „un control deplin asupra circulaţiei de tranzit a mărfurilor transnistrene prin Moldova nu ar trebui folosit pentru tentative nedisimulate de sugrumare economică a Transnistriei”.
Ei sunt indignaţi, pentru că, în opinia lor, prin acţiunile sale, conducerea Republicii Moldova „încalcă Acordul de asociere dintre Moldova şi UE, ratificat de 28 de state membre UE”.
„Solicităm Moldovei să oprească impactul distructiv asupra relaţiilor comercial-economice ale Transnistriei cu lumea exterioară şi cu Republica Moldova însăşi, să revină pe calea dialogului constructiv şi a cooperării pragmatice cu respect reciproc şi să nu admită părtinirea (sub nicio formă), reţineri, blocarea livrărilor de mărfuri transnistrene în timpul operaţiunilor de import-export ale agenţilor economici din Transnistria”, se subliniază în apel.
Biroul pentru reintegrare a respins în repetate rânduri acuzaţiile de „blocadă economică” ale Transnistriei, subliniind că „agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului activează în condiţii egale”.
Comentând situaţia din Transnistria, preşedintele Maia Sandu a asigurat săptămâna aceasta că „Chişinăul nu plănuieşte şi nu pune în aplicare o „blocadă” a regiunii transnistrene”.