Ajunul Crăciunului pe stil vechi! Tradiții și obiceiuri legate de această zi

Există multe tradiții și obiceiuri legate de Crăciun, dar și ajunul sărbătorii, și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele s-au păstrat. Iată care sunt cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri în ajun de Crăciun, informează unica.md.

Ce se face în ajunul Crăciunului

Înainte de ajun, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, în unele zone se face masa de ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.

Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ.

Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

Păstrarea luminii este una dintre cele mai iubite și vechi tradiții în Moldova, tradiție pe care unii dintre locuitorii satelor moldovenești o mai țin. Sărbătoarea Crăciunului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Astfel, în seara de ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.

Tradiția spune că în ajunul Crăciunului nu se dă gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri. Fetele nemăritate își pot vedea ursiții în vis, dacă pun noaptea la fereastră bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri în ajunul Crăciunului:

  • Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului;
  • Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;
  • Nu se aruncă gunoiul; Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului;
  • Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”;
  • În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.
  • În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
  • Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
  • Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Acest obicei se urmează în anumite zone ale țării. De asemenea, în alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
  • La țară, în ziua de Ajun se coace cozonacul.
  • În această zi se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.

Un moldovean a provocat un grav accident în Ungaria şi a fugit de la locul faptei

Un grav accident rutier, soldat cu șapte persoane rănite, s-a produs în primele zile ale anului în capitala Ungariei, orașul Budapesta. Șoferul care se face vinovat de accident este un tânăr de 27 de ani din Republica Moldova – fiind la moment anunțat în căutare de autoritățile maghiare, scrie safenews.md.

colaj foto: www.safenews.md

Potrivit presei din Ungaria, tragedia s-a produs în dimineața zilei de 5 ianuarie, când moldoveanul, trecând pe roșu, a lovit un automobil în care se afla o familie de 7 persoane, inclusiv copii. În urma impactului mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – două fiind în stare gravă. Cât privește moldoveanul (ST – inițiale atribuite de Poliție),acesta a părăsit locul accidentului și, la moment, se ascunde de autorități.

Inițial, suspectat de accident a fost fratele moldoveanului, CT, condamnat anterior pentru trafic de persoane și expulzat din Ungaria. Totuși, în cadrul cercetărilor s-a constatat că tânărul condamnat pentru trafic de persoane se află, la moment, în R.Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă din 10 ianuarie, Poliția a prezentat noi detalii, conform cărora cei doi frați, care seamănă izbitor, ar fi folosit documentele unul altuia, complicând astfel identificarea.

Mai mult, Poliția maghiară a anunțat că ST, care ar fi provocat accidentul, este suspectat de comiterea și altor infracțiuni. Cu toate acestea, din cauza investigației în curs, nu au fost divulgate informații suplimentare.

Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată. Cum arată și povestea de viață interesantă

Andreea Bostănică este una dintre cele mai urmărite creatoare de conținut din Republica Moldova, reușind să își construiască o carieră de succes în mediul online. Cu o comunitate impresionantă pe TikTok, tânăra în vârstă de 20 de ani nu este niciodată singură în această aventură. Mama sa, Angela Bostănică, îi este alături la fiecare pas, fiind o prezență constantă în viața și cariera Andreei. Cele două sunt de nedespărțit, scrie cancan.ro.

Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată, iar femeia i-a fost mereu alături fiicei sale. De la videoclipuri pe TikTok până la momente importante, cum ar fi semnarea actelor pentru casa din București, cele două sunt mereu împreună. Angela Bostănică nu doar că o susține pe fiica sa, dar se implică activ în proiectele acesteia, fiind adesea cea care filmează conținutul pentru rețelele sociale.

Cei care o cunosc pe Andreea Bostănică, o cunosc cu siguranță și pe mama sa. Angela Bostănică este o mama devotată și puternică, aceasta ascunzând o poveste de viață interesantă. În urmă cu 13 ani, femeia a trecut printr-un divorț, iar de atunci a preluat întreaga responsabilitate pentru creșterea Andreei și a fratelui acesteia. În ciuda dificultăților, Angela Bostănică a reușit să le ofere copiilor ei o copilărie frumoasă, lucru pentru care influencerița îi este profund recunoscătoare.

„Nu pot să spun că am fost o fată răsfățată, ținând cont că părinții mei au divorțat când eu aveam 7-8 ani. Am locuit doar cu mama mea și cu fratele meu. Nu pot să spun că am fost un copil răsfățat. Chiar nu am fost un copil răsfățat.

Nu am avut mereu ce mi-am dorit, dar mama a avut grijă de noi, mereu ne-a dat tot necesarul pe care ni l-am dorit. Ne-a susținut întotdeauna. Nu am fost un copil care să aibă mereu toate poftele și tot. Dar da, am fost fericită și am avut o copilărie frumoasă”, declara Andreea Bostănică.

De asemenea, fanii Andreei Bostănică sunt adesea surprinși de cât de bine arată Angela, mama sa. La fiecare apariție alături de Andreea, internauții o complimentează pe femeie, spunând că cele două par mai degrabă surori decât mamă și fiică.

„Cu părinții chiar am avut mare noroc pentru că mama mă filmează pentru TikTok și mama se filmează cu mine în TikTok-uri. Un pic uneori o oblig. E un pic mai neobișnuită cu TikTok-urile, cu vlogurile, noi demult deja filmam împreună”, mai spunea Andreea Bostănică.

Pe lângă frumusețea naturală, mama influenceriței are grijă să se și mențină în formă. Angela Bostănică își însoțește mai tot timpul fiica la sală, iar rezultatele se văd, căci mulți o complimentează pentru felul în care arată.

Minor reținut la Edineț în timp ce distribuia droguri

Polițiștii din Edineț, în conlucrare cu procurorii Procuraturii raionului Edineț, au stopat activitatea infracțională a unui minor de 16 ani, fiind suspectat de circulația ilegală a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit investigațiilor, suspectul, acționând în comun cu alte persoane, procura droguri prin intermediul aplicației mobile „Telegram”, iar ulterior le păstra, transporta și distribuia consumatorilor de droguri pe teritoriul aceluiași raion.

Polițiștii au depistat în posesia acestuia 42 de pachețele cu substanță cristalină de culoare albă asemănătoare cu drog tip PVP (sare).

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie 50 000 de lei.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor, săvârșită în scop de înstrăinare, acțiune comise de două și mai multe persoane și în proporții deosebit de mari”, iar minorului i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii că:

acțiunea de distribuire sau posedare a drogurilor constituie o infracțiune;

•minorii sunt în egală măsură, pasibili de răspundere penală;

•nu doar traficul de droguri în cantități impunătoare atrage pedeapsa cu închisoare, ci și deținerea unui singur gram de substanțe narcotice poate fi calificat ca și „proporții deosebit de mari”, în funcție de tipul acestora.

În acest context, Poliția îndeamnă minorii să nu se implice în activități suspecte și să denunțe orice tentativă de atragere ilicită în comiterea infracțiunilor, inclusiv a celor legate de trafic de droguri.

Spune NU drogurilor! Apelează 112 sau la Telefonul Copilului 116 111 și protejează-ți viața!

Drama apicultorilor moldoveni care trec printr-o criză acută
Articolul anterior
În ajun de Crăciun, gospodinele coc crăciunei, simbolul sărbătorii
Articolul următor